Demonstrantai susirinko prie Centrinės rinkimų komisijos būstinės, atsiliepdami į opozicijos partijų, įskaitant kalinamos buvusios premjerės Julijos Tymošenko, vadovaujamą aljansą, raginimus protestuoti.

Policija per megafonus pareiškė miniai, kad šis protestas yra neteisėtas ir gali būti išvaikytas jėga, jeigu žmonės neišsivaikščios, tačiau demonstrantai šiuos grasinimus ignoravo.

"Regionų partija tiesiog vagia ukrainiečių balsus ir registruoja juos kaip balsus už valdžioje esančios partijos kandidatus, - sakė Arsenijus Jaceniukas, vadovaujantis opozicijos aljansui vietoje J.Tymošenko. - Susirinkome čia apginti mūsų pasirinkimo - Ukrainos ir ukrainiečių pasirinkimo. Ukraina pademonstravo esanti pajėgi įveikti Regionų partiją."

Įtampą labiausiai kursto rezultatai kai kuriose apygardose, kuriose dar nebaigti skaičiuoti balsai, renkant 450 vietų turintį parlamentą.

Pyktis prasiveržė keliose iš devynių ginčijamų apygardų, kuriose balsus skaičiuojantys rinkimų pareigūnai buvo apsiausti opozicijos šalininkų ir V.Janukovyčiaus Regionų partijos narių, reikalaujančių perskaičiavimo ir grasinančių kreiptis į teismą. Vienoje apygardoje neramumus malšinanti riaušių policija panaudojo ašarines dujas.

Opozicija užsiminė galinti boikotuoti naujos sudėties parlamentą, jeigu jos reikalavimai nebus patenkinti.

"Jeigu vyriausybė tuojau pat nesiliaus klastojusi rinkimus ir neteisėtai atiminėjusi mandatus, kurios laimėjo opozicijos kandidatai ... vieningoji opozicija pasiruošusi paskelbti naująjį parlamentą neturinčiu galios ir reikalauti pirmalaikių parlamento bei prezidento rinkimų", - sakoma jos pranešime.

Suskaičiavus balsus daugumoje apygardų, Regionų partija, laikoma atstovaujančia stambiojo verslo interesams, matomai išlaikys daugiau nei 225 vietų daugumą, jeigu ją palaikys tradiciniai sąjungininkai komunistais ir dalis nepriklausomų deputatų.

Tačiau J.Tymošenko partija "Batkivščyna" ("Tėvynė"), sudaranti jungtinės opozicijos branduolį, per šiuos rinkimus taip pat gerai pasirodė.

Opozicijos padėtį dar labiau sutvirtino partija UDAR ("Smūgis"), vadovaujama sunkiasvorio pasaulio bokso čempiono Vitalijaus Klyčko, ir ultradešinioji nacionalistinė partija "Svoboda" ("Laisvė"), pirmąkart patekusi į Aukščiausiąją Radą.

"Mes protestuojame. Norime apginti savo balsus. Regionų partija klastojo rinkimus, atimdama mūsų pergalę. Tai mes turėtume būti dauguma, o ne jie", - sakė 50-metė Nadežda Storožuk, palaikanti "Batkivščyną".

"Susirinkome, kad apgintume paprastų žmonių, kurie nebalsavo arba kurių balsai buvo pavogti, interesus. Esame pasiruošę imtis kitokių veiksmų, jeigu prireiks", - tvirtino "Svoboda" šalininkas 45 metų Jurijus Derkačius.