BBC atskleidė, jog ši problema Jungtinėje Karalystė žymiai opesnė nei manyta iki šiol. Labdaros organizacijos įspėja, jog pilietybės neturintys nepilnamečiai gyvena Birmingame, Lydse, Koventryje, Notingame, Niukastle, Liverpulyje, Oksforde ir Kardife.

„Ši problema neapsiriboja vien Londonu“, - teigia labdaros organizacijos „Asylum Aid“ atstovas Chrisas Nashas, nors ir pripažįsta, kad šalies sostinėje problemos mastai didžiausi.

Dauguma Londone gyvenančių nepilnamečių be pilietybės į šalį atvyko nelegaliai ir niekada taip ir nebuvo oficialiai registruoti. Dėl šios paprastos priežasties tokie vaikai negali mokytis ir negauna socialinio būsto.

Kaip BBC sakė dvi gerbiamos britų labdaros organizacijos, teikiančios pagalbą jauniems žmonėms, mieste tokių niekieno vaikų yra šimtai.
Organizacijos „Coram“ ir „Peckham Project Safe 'n' Sound“ atvirai ragina ieškoti šios problemos sprendimo būdų.

„Peckham Project Safe 'n' Sound“ atstovė Jennifer Blake sakė: „Šiai dienai turime informacijos apie mažiausiai 600 tokių jaunų žmonių. Tai labai rimta problema“. Moteris teigia, jog svarbiausia užduotis – išgelbėti tokius vaikus iš gatvės ir kai įmanoma greičiau rasti jiems saugų prieglobstį. Šiuo metu ji ieško namų septyniolikmečiui Tony iš Ugandos, kuris priverstas miegoti autobusuose. Į Britaniją jis atvyko su tėvu, kuris jį paliko tiesiog gatvėje.

„Tai nesibaigianti kova. Kai esi alkanas, tau bet kokia kaina reikia pinigų. Bet jei vogčiau, atsidurčiau kalėjime, o tai ne man, to nenoriu, - teigia septyniolikmetis. Po dvejų metų, praleistų gatvėse, vaikino sveikatos būklė itin prasta. - Kai šiais metais atšalo, kaip reikiant mane pričiupo – kosėjau, slogavau. Jaučiausi prastai. Dėl visų tų problemų netekau nemažai svorio.“

Kai kurių niekieno vaikų amžius net nesiekia 14 metų. Jie neturi pinigų, neturi, kur gyventi. Norėdami išgyventi, jie priversti nusikalsti. Tokie jaunuoliai kaip mūsų jau pažįstamas Tony praktiškai neturi vilčių kada nors tapti legaliais Britanijos gyventojais.
Praradę ryšį su šeima, jie sunkiai begali įrodyti migracijos pareigūnams savo tapatybę.

„Jie pasakė, kad turiu iš tėvo gauti kažkokį laišką. Kaip tai galiu padaryti, jeigu jis mane paliko?“, - klausia Tony.

Pilietybės ir dokumentų neturinčios jaunos merginos priverstos pardavinėti savo kūną. Viena septyniolikmetė, į Britaniją nelegaliai atkeliavusi 2009 metais, tvirtina, jog nėra šalies, kurią ji galėtų vadinti savo namais. Besibaimindama dėl neramumų šalyje, mergaitės motina sumokėjo vienam savo draugui, kad jis jos dukra pasirūpintų Britanijoje. Tačiau vos po kelių mėnesių mergaitės globėjas dingo kaip į vandenį.

„Pradėjau gyventi tiesiog gatvėje. Kartais jaučiuosi taip tarsi lėtai save žudyčiau. Esu priversta vos už kelis svarus, kartais pensus, žaloti save, jausti didelę gėdą. Kartais taip darau vien už maistą ar galimybę prisiglausti nakčiai“, - pasakoja mergina.

Kaip teigia Oksfordo universiteto migracijos politikos ir visuomenės centro specialistai, Londonas ir Birmingamas – miestai, kur tokių beteisių jaunuolių gyvena daugiausiai. Daugiausia tokių nepilnamečių yra atvykėliai iš Afganistano, Brazilijos, Kinijos, Jamaikos, Nigerijos, Irano, Irako ir Turkijos kurdų regiono.

Tyrimo metu nustatyta, jog panašių problemų turi net 10 proc. visų Londone gyvenančių nepilnamečių.