JAV valstybės departamento atstovo pareigas einantis Markas Toneris atkreipė dėmesį į tokius JAV susirūpinimą keliančius dalykus, kaip vyriausybės išteklių naudojimas siekiant padėti valdančiosios partijos kandidatams, trukdymas naudotis žiniasklaida ir opozicijos kandidatų puldinėjimas.

„Nors rinkimų diena bendrai buvo taiki ir ją stebėjo daug vidaus bei tarptautinių stebėtojų, mus neramina įtarimai sukčiavimu ir klastojimu per balsavimo ir sutraukimo į lenteles procesą“, - sakė M.Toneris.

Vašingtonas „yra susirūpinęs, kad sekmadienį įvykusių parlamento rinkimų organizavimas prilygsta žingsniui atgal nuo pažangos, padarytos per ankstesnius parlamento rinkimus ir 2010 metų prezidento rinkimus, rinkimus, kurie žymėjo svarbius žingsnius pirmyn Ukrainos demokratijai“.

H.Clinton ragina Ukrainos vadovus liautis riedėjus atgal

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton antradienį paragino Ukrainos vyriausybę sustabdyti "riedėjimą atgal" po sekmadienio rinkimų, kuriuose valdančioji partija turėtų nugalėti įkalintos buvusios premjerės J. Tymošenko bloką.

H.Clinton šiuos rinkimus pavadino "žingsniu atgal" ir paragino "Ukrainos vyriausybę sustabdyti šį atbulinį riedėjimą".

Šiuo pareiškimu JAV valstybės sekretorė pritarė daugeliui kitų pareigūnų, jau anksčiau pasmerkusių Ukrainoje vykusius rinkimus.

Pirmadienį Ukrainoje skaičiuojant balsus, valdančioji Regionų partija atrodė laiminti prieš kalinamos buvusios premjerės Julijos Tymošenko sąjungininkus, o premjeras Mykola Azarovas prognozavo, kad valdantieji naujajame parlamente turės aiškią daugumą.

Tačiau J.Tymošenko partija paskelbė atlikusi lygiagretų balsų skaičiavimą, kuris rodo, kad Regionų partija jos frakciją lenkia daug mažesne persvara - tik kiek daugiau nei vienu procentu. Tokius rezultatus prognozavo ir balsavusiųjų apklausos.

Pasak M.Tonerio, JAV pareigūnai yra susirūpinę dėl „šio skirtumo tarp preliminarių centrinės rinkimų komisijos rezultatų ir lygiagrečių balsų lentelių, taip pat - dėl centrinės rinkimų komisijos sprendimo neskelbti apylinkių rezultatų“.

Toliau pirmauja valdančioji partija, J.Tymošenko blokas - antroje vietoje

Duomenimis, gautais suskaičiavus 91,38 proc. balsalapių, Ukrainos parlamento rinkimuose svaria persvara tebepirmauja valdančioji Regionų partija, opozicinis blokas "Tėvynė" antras, komunistus baigia prisivyti UDAR, o nacionalistai priartėjo prie 10 proc.

Rinkimus laimi prezidento Viktoro Janukovyčiaus Regionų partija, gavusi 31,28 proc. balsų, rodo antradienį paskelbti oficialūs rezultatai.

Kalinamos buvusios premjerės Julijos Tymošenko opozicinis aljansas "Batkivščina" ("Tėvynė") su 24,65 proc. balsų yra antroje vietoje, o Komunistų partija su 13,67 proc. balsų - trečioje, nurodė centrinė rinkimų komisija.

Komunistus beveik pasivijo naujoji bokso čempiono Vitalijaus Klyčko partija UDAR ("Smūgis") - 13,57 proc. balsų, o už ultranacionalistų partiją "Svoboda" ("Laisvė"), kuri, pasak kritikų, yra kraštutinių dešiniųjų jėga, vartojanti rasistinę retoriką, atiduota 9,83 proc. balsų.

Vienmandatėse apygardose Regionų partija turėtų gauti 117 mandatų, Tymošenko blokas - 43 mandatus, "Svoboda" - dešimt, o UDAR - penkis.

Likusios vietos turėtų atitekti marginalinėms partijoms ir nepriklausomiems kandidatams, dauguma iš kurių, kaip mano apžvalgininkai, pasirodys esą ištikimi Regionų partijai ir padės jai surinkti didžiąją daugumą balsų naujajame parlamente.

Remiantis negalutiniais rinkimų rezultatais, valdančioji partija atitrūko nuo J.Tymošenko bloko labiau, nei galima buvo spręsti iš balsavusiųjų rinkėjų apklausos, kuri rodė keturių procentų balsų skirtumą tarp varžovų. Tuo tarpu buvusi premjerė paskelbė pradedanti bado streiką, protestuodama prieš tariamai suklastotus rinkimų rezultatus.

Tačiau tas skirtumas mąžta tęsiant balsų skaičiavimą, kuris J.Tymošenko palaikančiuose vakariniuose rajonuose vyksta lėčiausiai.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai pareiškė, kad Ukrainos demokratija pralaimėjo šiuose rinkimuose. Šiai nuomonei pritarė ir JAV bei Europos Sąjunga.