Uraganas toliau juda į žemyno gilumą. Šimtams tūkstančių Niujorko ir Naujojo Džersio gyventojų įsakyta evakuotis. Baiminamasi, kad uragano sukelti potvyniai gali paveikti net 60 milijonų gyventojų.

Rytų pakrantėje esantis Atlantik Sitis jau pajuto pirmuosius stichijos smūgius. Miesto viešojo saugumo direktorius pranešė, kad didžioji miesto dalis apsemta. Miesto meras Lorenzo Langfordas CNN sakė, kad kai kur gatvėse vandens lygis siekia beveik metrą.
Dėl siaučiančio uragano jau keli milijonai gyventojų 11 valstijų liko be elektros, pranešė CNN.

Niujorke siaučiant pražūtingam uraganui "Sandy", kilo potvyniai, dingo elektra

Uraganas "Sandy" pirmadienį atnešė potvynius į Niujorko gatves, sukėlė sprogimą vienoje jėgainėje, palikdamas be elektros didžiąją dalį Manhatano ir pridarė daug kitokios žalos.

"Frankenštormu" praminta audra didžiausiame Jungtinių Valstijų mieste nusinešė mažiausiai vieno žmogaus gyvybę, o gelbėtojai vyko vaduoti žmonių, įstrigusių be elektros likusiuose namuose ir vienoje ligoninėje.

Dėl jūros vandens antplūdžio Rytų ir Hadsono upės išsiliejo iš krantų, užtvindydamos kelius ir metropoliteno tunelius. Penkiuose Niujorko rajonuose be elektros liko apie 500 tūkst. namų, iš jų pusė - Manhatane.

Uraganinis vėjas nubloškė kraną ant vieno dangoraižio ir nuplėšė kito pastato fasadą.

Nuvirtęs medis užmušė vieną vyrą Kvinso rajone, nurodė ugniagesiai. Tačiau daug žmonių turėjo būti evakuoti iš savo namų viršutinių aukštų, nes jie ignoravo anksčiau paskelbtą raginimą palikti pavojingas teritorijas, kurioms grėsė potvynis, sakė pareigūnai.

"Išties esu susirūpinęs dėl žmonių gyvybių", - sakė Stateno salos tarybos narys Vincentas Ignizio (Vinsentas Ignisijas). Policija paprašė valčių, kad galėtų vykdyti gelbėjimo misijas Stateno saloje ir Konio saloje Brukline.

Tuo tarpu dar keturi žmonės žuvo Niujorko valstijoje.

Uraganas sukėlė rekordinį - 4,15 metrų aukščio - jūros vandens pakilimą, todėl buvo užlietas Kvinso centras ir Baterijos parko bei Bruklino tuneliai, kuriais važinėjama iš Manhatano salos į aplinkinius priemiesčius.

Užliejimas grėsė ir Pasaulio prekybos centro, kuris buvo sugriautas per 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakas, statybų aikštelei.

Mahatano finansų rajone po vandeniu atsidūrė daug automobilių, o kai kuriuose Niujorko priemiesčiuose daug mašinų nunešė vandens srautai. Kai kur automobiliai buvo sudaužyti krintančių nuolaužų.

Elektros tinklų bendrovė "Con Edison" pranešė, kad Niujorke be elektros liko 500 tūkst. namų. Bendrovės viceprezidentas Johnas Miksadas sakė žurnalistams, kad gali praeiti savaitė, kol elektra vėl bus visiems įjungta.

Jis kaltino potvynius ir vėjo nešamas nuolaužas dėl sprogimo vienoje pastotėje Vidurio Manhatano rytinėje pusėje, kai audra siautė smarkiausiai. Šio sprogimo vaizdo įrašas sulaukė didelio susidomėjimo portale "YouTube".

Po sprogumo be elektros liko didžioji dalis žemutiniojo Manhatano. Niujorko universiteto ligoninė turėjo perkelti pacientus į kitas įstaigas, kai dingo elektra ir sugedo atsarginis generatorius.

"Patyrėme daugiau nei keturių metrų aukščio potvynį, kurio niekas neprognozavo", - pažymėjo J.Miksadas.

Vėjai, kurių greitis siekė 150 kilometrų per valandą, niokojo miestą ir nubloškė vieną statybų kraną ant 306 metrų aukščio prabangaus gyvenamojo dangoraižio, iš kurio atsiveria vaizdas į Centrinį parką.

Krano gervė siūbavo per smarkius vėjo gūsius, o policija evakavo aplinkinius pastatus ir gatves, nes kranas galėjo nuvirsti.

Uragano galia taip pat buvo įspūdingai pademonstruota, kai vėjas nuplėšė vieno trijų aukštų pastato fasadą Čelsio rajone. Tačiau kol kas negauta pranešimų, kad per tą incidentą būtų nukentėję žmonės.

Dešimtys tūkstančių gyventojų ignoravo Niujorko mero raginimus palikti pavojingus rajonus, nors policija važinėjo gatvėmis, kviesdama žmones važiuoti į saugias vietas specialiais autobusais.

Pareigūnei paskelbė privalomąją 375 tūkst. gyventojų evakuaciją iš didžiausiame pavojuje atsidūrusių rajonų, tačiau dauguma žmonių ryžosi pralaukti audrą namuose.

Niujorko valstija sekmadienį ir pirmadienį iškvietė iki 2 100 Nacionalinės gvardijos karių, kurie buvo pasiųsti patruliuoti pavojinguose rajonuose.

"Jeigu vanduo plūsta į jūrų namus, eikite į aukščiausią vietą", - Niujorko meras Michaelas Bloombergas sakė per spaudos konferenciją, surengtą per didžiausią audros šėlsmą.

Pasak M.Bloombergo, pagalbos tarnybos kas pusvalandį sulaukdavo 10 tūkst. skambučių ir prašė niujorkiečių nepranešinėti, jeigu nenutiko nieko kita, tik dingo elektra.

"Tai reiškia, kad į tikrus pagalbos iškvietimus neatsiliepiama", - pažymėjo jis.

Meras taip pat ragino taksi automobilius nevažinėti gatvėmis, suteikiant pirmenybę gelbėtojų mašinoms.

Niujorko pareigūnai uždarė metropoliteną ir beveik visus tunelius bei tiltus, vedančius į Manhataną, kai "Sandy" visa jėga smogė didžiausiam Amerikos miestui.

Metropoliteno traukiniai nevažinės ir antradienį, taip pat nedirbs mokyklos ir vyriausybinės įstaigos.



Nuskendo laivas, išgelbėta 14 žmonių, dar dviejų ieškoma

Prie Šiaurės Karolinos (JAV) krantų nuskendo laivas, kuriam nepavyko aplenkti uragano „Sandy“. Gelbėjimo tarnybos išgelbėjo 14 laivo įgulos narių, dar du žmonės ieškomi, pranešė dailypress.com.

Kaip BBC sakė Šiaurės Karolinos pakrančių apsaugos pareigūnas Kevinas Sullivanas, laivo „HMS Bounty“ įgulai pavyko išlaikyti laivą vandens paviršiuje per naktį, tačiau paryčiais nuspręsta jį palikti.

„Kiek žinome, įgula bandė įsėsti į gelbėjimosi valtis, kai laivas pasviro ir užkrito ant jų“, – sakė K.Sullivanas.

14 tristiebio laivo įgulos narių išgelbėjo du sraigtasparniai. Žmonės buvo aptikti plūduriuojantys jūroje pripučiamose valtyse.

B.Obama: uraganas „Sandy“ bus „didelė ir galinga audra“

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad amerikiečiams reikia pasirengti uraganui "Sandy", kuris turėtų pasiekti krantą pirmadienį vakare, ir prognozavo, jog nuo šios audros nukentės milijonai žmonių.

"Tai bus didelė ir galinga audra, todėl visoje rytinėje pakrantėje, manau, visi turi atitinkamai pasirengti", - sakė jis reporteriams po pasitarimo Baltųjų rūmų vadavietėje dėl veiksmų pasitinkant uraganą.

B.Obama tikino, kad visi regione, kuriam grasina uraganas, turi klausyti vietinių ir valstijos pareigūnų, sprendžiant ar reikia evakuotis, ar ne.

"Milijonai žmonių bus paveikti. Svarbiausia, ką aš šią akimirką turiu pasakyti žmonėms - prašau, klausykite, ką jūsų valstijos ir vietiniai pareigūnai sako. Jeigu jie sako jums evakuotis, jūs turite evakuotis", - sakė prezidentas.

Apie rinkimus B.Obama neužsiminė, bet paklaustas vieno korespondento atsakė: "Dabar aš nesirūpinu poveikiu rinkimams..., rinkimai patys savimi pasirūpins kitą savaitę. Dabar mūsų pirmiausias prioritetas - įsitikinti, kad išgelbėsime gyvybes".

Jis sakė esąs įsitikinęs, kad nepaprastųjų situacijų komandos yra pasirengusios veikti artėjant uraganui bei jam nuūžus likviduoti padarinius.


Uraganas gali pridaryti nuostolių iki 20 mlrd. dolerių

Prognozuojama, kad uraganas "Sandy", pasiekęs JAV krantą, gali pridaryti žalos apie 10-20 mlrd. JAV dolerių, pranešė pirmadienį katastrofas modeliuojanti bendrovė "Eqecat".

Pasak šios bendrovės atstovės, vėliau šią savaitę prognozė bus patikslinta, priklausomai nuo realios padėtis, kai "Sandy" pasieks krantą pirmadienį vakare ar antradienio rytą.

Uraganas "Sandy" - milžiniška audra, kuri paveiks apie penktadalį amerikiečių.

"Draudimo nuostoliai sudarys 5-10 mlrd. dolerių, - sakoma "Eqecat" pranešime. - o ekonominiai nuostoliai - nuo 10 iki 20 mlrd. dolerių".