JAV Pakrančių apsaugos pareigūnai išgelbėjo burlaivio "HMS Bounty" 14 įgulos narių, kurie buvo priversti palikti laivą, kai prie Šiaurės Karolinos juos užklupo uraganas "Sandy".

Pakrantės apsaugos darbuotojai ieško dviejų tristiebio laivo įgulos narių. Patikslinta, kad juo plaukė 16, o ne 17 žmonių.

Pakrančių apsaugos I-osios klasės puskarininkis Brandynas Hillas pranešė, jog du sraigtasparniai pirmadienį maždaug 6 val. 30 min. surado ir išgelbėjo 14 įgulos narių.

Pakrančių apsaugos orlaivis HC-130 lieka nelaimės rajone ties Šiaurės Karolinos krantais ir ieško dviejų dingusiųjų.

"14 žmonių skraidinami į aviacijos stotį Elizabet Sityje, kur jų laukia greitosios medicinos pagalbos personalas", - sakoma Pakrančių apsaugos tarnybos pranešime.

Priėmus nelaimės signalą, į vandenyną išskrido lėktuvas HC-130, taip pat buvo nustatytas ryšys su laivo "Bounty" įgula.

Paskui iš Elizabet Sičio nelaimės vietą pasiekė du sraigtasparniai MH-60 "Jayhawk". Pirmasis "pakėlė penkis žmones į orlaivį, o antrasis atvykęs išgelbėjo devynis žmones", -sakoma pranešime.

"C-130 Hercules" lėktuvas lieka vietoje ir ieško dviejų dingusių įgulos narių, o trečiojo "Jayhwak" įgula skrenda į pagalbą atlikti paieškos ir gelbėjimo misijos", - nurodoma pranešime.

Organizacijos "HMS Bounty" direktorė Tracie Simonin sakė, kad praėjusią savaitę laivas išplaukė iš Konektikuto į Floridą. Pasak jos, laivo įgula nuolat palaikė ryšį su Nacionaliniu uraganų centru ir mėgino apiplaukti uraganą.

Įgulos nariai užsivilko išgyvenimo šaltame vandenyje kostiumus ir gelbėjimo liemenes, ir susėdo į dvi 25 vietų gelbėjimo valtis su stogeliais. Tai jie buvo priversti padaryti audrai užklupus 144 km į pietryčius nuo Hateraso Šiaurės Karolinoje.

Laivo, kuris buvo pastatytas 1962 metų filmui "Maištas laive" (Mutiny on the Bounty) su Marlonu Brando ir kuris taip pat buvo filmuojamas "Karibų piratuose" (Pirates of the Caribbean) su Johnny Deppu, savininkas sakė, kad ryšį su įgula prarado vėlai sekmadienį.

JAV pakrančių apsaugos vadovybės centras Portsmute vėliau pasiuntė nelaimės signalą, patvirtindamas, kad laivas pateko į bėdą ir nurodydamas jo koordinates.

"Pranešta, kad į laivą sunkėsi vanduo ir kad jis neturėjo varomosios jėgos", - sakoma pranešime, kuriame pažymima, kad nelaimės rajone vėjo greitis siekia 65 km per val., o bangų aukštis - 5 metrus.

Dabartinis „HMS Bounty“ yra kopija to paties pavadinimo laivo, kuris garsėja 1789 metais Taityje jame įvykusiu maištu.

Naujausiame pakrančių apsaugos pranešime sakoma, jog pareigūnai stebi situaciją, kad "nustatytų artimiausią laiką", kai bus galima išsiųsti gelbėtojų lėktuvus ar laivus.