Skirtumas tik tas, kad amerikiečiai gana neblogai nutuokia, kokį prezidentą gaus (kad ir kuris iš dviejų laimėtų), o kinai net neturi nė žalio supratimo, kiek tų valdančiųjų bus – tiesa paaiškės tik lyderiams maždaug lapkričio 15 dieną užlipus ant scenos Didžiuosiuose liaudies rūmuose.

Pastaruosius dešimt metų nuolatinį Kinijos komunistų partijos politinio biuro komitetą, kuriam priklauso ir prezidentas bei premjeras, sudaro devyni nariai, valdantys daugiausiai gyventojų turinčią pasaulio valstybę kolektyvinio sprendimų priėmimo principu.

Dauguma politologų bei analitikų tikisi, jog šiais metais minėtojo kabineto narių skaičius sumažės iki septynių. Jo sudėtis paaiškės tik pasibaigus partijos Nacionaliniam suvažiavimui, prasidėsiančiam lapkričio 8-ąją dieną.

Iki didžiosios naujienos likus mažiau nei trims savaitėms, patys Kinijos pareigūnai ir šalies politikos žinovai iš viso pasaulio entuziastingai spėlioja, kas tokie šį kartą pateks į garbingojo komiteto sudėtį.

Generalinio sekretoriaus ir ministro pirmininko paskyrimas nieko nenustebintų, nes šios pareigos atvirai prognozuojamos dabartiniam šalies viceprezidentui Xi Jinping (Si Dzinping) ir dabartiniam vicepremjerui Li Keqiang (Li Kečiang).

Tačiau kam atiteks likusios septynios ar penkios vietos nuolatiniame Kinijos komunistų partijos politinio biuro komitete ir net kaip atliekama pati kandidatų atrinkimo procedūra, ir toliau lieka neaišku.

„Kalbant apie tokį itin svarbų ir rimtą klausimą (kas bus išrinktas į nuolatinį komitetą), apie patį procesą nežinome nieko“, - teigia Pekino universiteto viešojo sektoriaus vertinimo ir valdymo centro vadovas Zhou Zhiren (Džou Džiren).

„Jei mes, profesoriai, nieko nežinome apie aukščiausio rango politikos reikalus, tai eiliniai žmonės žino dar mažiau“, - teigia akademikas.

Likusiam pasauliui taip pat labai svarbu, kas stos prie Kinijos valdžios vairo, nes būtent šie vyrai (komitete iki šiol buvo vien vyrai) ateinantį dešimtmetį bus atsakingi už antrąją pagal dydį pasaulio ekonomiką.