Niujorko pareigūnai sekmadienį nurodė evakuoti 375 tūkst. žmonių iš pajūrio žemumų, kai nepaliaujamai artėjantis uraganas "Sandy" privertė pereiti į laukimo režimą beveik visą Rytų pakrantę.

Buvo atšaukti daugiau kaip 7 400 skrydžių iš rytinių didmiesčių, antžeminis transportas taip pat daug kur sustabdytas. Ne pirmo būtinumo valstybinių įstaigų darbuotojams liepta neatvykti į darbą, o viešosios mokyklos buvo uždarytos.

Susisiekimo bendrovė "Amtrak" sustabdė visus autobusų ir traukinių reisus Rytų pakrantėje. Metropolitenas, autobusai ir priemiestiniai traukiniai taip pat nebekursavo Niujorke, Filadelfijoje ir Vašingtone.

Niujorko akcijų birža nurodė visiškai nedirbsianti pirmadienį ir galbūt antradienį.

Šimtams tūkstančių gyventojų pajūrio žemumose nurodyta evakuotis, o vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas pasakojo, kad Delavero valstijoje esantis pajūrio kurortas Rihobotas suėjus privalomosios evakuacijos terminui tapo panašus į vaiduoklių miestą.

Artėjanti audra paveikė ir itin įtemptą JAV prezidento rinkimų kampanija: šalies vadovo Baracko Obamos stovykla išsakė nerimą dėl galimo mažesnio rinkėjų aktyvumo lapkričio 6 dieną, o abu kandidatai atšaukė kampanijos renginius svyruojančiose valstijose.

"Mano pirmoji žinia skirta visiems žmonėms rytinėje pakrantėje, nuo vidurio Atlanto į šiaurę: privalote tai vertinti labai rimtai", - pareiškė B.Obama, ragindamas 50 mln. amerikiečių, gyvenančių šiame regione, vadovautis vietos valdžios nurodymais.

Prezidentas, kuris padarė šį pranešimą po pasitarimo Federalinės nepaprastųjų padėčių valdymo agentūros (FEMA) būstinėje, perspėjo, kad "Sandy" yra lėtai judanti audra, kuri gali ilgiau veikti kai kurias vietoves.

"Laikas ruoštis ir kalbėtis tuojau baigsis, - perspėjo FEMA administratorius Craigas Fugate'as. - Žmonės turi veikti dabar."

Kai kurie neįbauginti niujorkiečiai rūpinosi alaus atsargomis ir juokėsi iš nurodymų evakuotis, sakydami, kad jie ketina ištverti audrą, bet Nacionalinė orų tarnyba kaimyniniame Naujajame Džersyje griežtai perspėjo gyventojus.

"Jeigu vengiate evakuotis ir pažįstate tų, kas pasiliko per 62-ųjų audrą Barjerinėse salose, paklauskit jų, ar jie dar kartą tai padarytų", - sakoma agentūros pranešime, kuriame minima liūdnai pagarsėjusi audra, smogusi per Pelenų trečiadienį 1962 metais.

"Jeigu vengiate (evakuotis), pagalvokite apie savo mylimus žmones, apie pagalbos darbuotojus, kuri negalės jūsų pasiekti, kai apimti panikos čiupsite telefoną ir prašysite jus gelbėti. Pagalvokite apie gelbėtojų brigadas, kurie jus išgelbės, jeigu būsite sužalotas, arba surinks jūsų palaikus, jeigu neišgyvensite", - pridūrė orų biuras.

Išsigandę gyventojai nuo Vašingtono iki Niujorko ir Bostono skubėjo įsigyti būtiniausių produktų - tokių kaip geriamasis vanduo arba baterijos, laukdami ilgose eilėse, kurios nusidriekė per prekybos centrų duris.

Nusiaubęs dalį Karibų ir ten nusinešęs 66 žmonių gyvybes, daugiausiai Kuboje ir Haityje, uraganas "Sandy", kaip prognozuojama, turi pasiekti sausumą pirmadienio vakarą arba antradienį paryčiais Naujajame Džersyje ir Delavere.

Nešantis smarkius vėjus, kurių greitis buvo didesnis nei 120 kilometrų per valandą, uraganas pirmadienį paryčiais buvo už maždaug 760 kilometrų į pietryčius nuo Niujorko ir jau pradėjo sukti į vakarus, nurodė Nacionalinis uraganų centras.

Smarkių vėjų ruožas tęsėsi daugiau nei 835 kilometrus nuo audros centro, todėl tikėtina, kad uraganas paveiks teritoriją nuo Pietų Karolinos iki pietinės Kanados.

"Ši sistema tokia didelė, jog sakyčiau, kad milijonai žmonių yra teritorijose, kuriose gresia arba staigių potvynių, arba upių išsiliejimo pavojus", - perspėjo Nacionalinio uraganų centro direktorius Rickas Knabbas.

Meteorologai perspėjo, jog ši audra daug didesnė ir pavojingesnė negu pernai smogęs niokojantis uraganas "Irene", kuris nusinešė 47 žmonių gyvybes ir padarė žalos už maždaug 15 mlrd. dolerių.

Dabartinės prognozės rodo, kad "Sandy" slenka į šiaurę ir susidurs su dviem kitomis žemo slėgio sistemomis, kurios nublokš uraganą į Delavero ir Naujojo Džersio pakrantę, kuriuos užklups viena iš smarkiausių visų laikų audrų.

Orų ekspertai teigia, kad šis susidūrimas gali sukurti itin galingą audrą, kuri atneš potvynius, smarkius vėjus ir netgi smarkų snygį daugelyje rytinių valstijų ir netgi toliau žemyne esančiame Ohajuje.

Gubernatoriai paskelbė nepaprastąją padėtį Konektikute, Delavere, Merilande, Masačusetse, Naujajame Džersyje, Niujorke, Šiaurės Karolinoje, Pensilvanijoje, Vermonte, Virdžinijoje ir sostinėje Vašingtone.

B.Obama pasirašė dekretus dėl skubios pagalbos, kuri leis naudoti federalines nepaprastiesiems atvejams skirtas lėšas Niujorko valstijoje, Masačusetse, Merilande, Vašingtone, Naujajame Džersyje ir Konektikute.