Cunamio pavojus buvo paskelbtas po galingo žemės drebėjimo prie vakarinių Kanados krantų. Sekmadienį netrukus po 1 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku Havajuose cunamio perspėjimas buvo sumažintas iki patarimo, bet valstijos civilinės gynybos pareigūnai sakė, kad paplūdimiai ir uostai kol kas liks uždaryti, ir paragino gyventojus laikytis atokiau nuo vandens.

Kol kas nebuvo jokių pranešimų apie sužeidimus, rimtus potvynius ar padarytą žalą, bet pareigūnai perspėja, kad staigūs jūros vandens lygio pasikeitimai ir stiprios srovės vis dar gali kelti pavojų besimaudantiems ir valtimis plaukiojantiems žmonėms.

"Grėsmė gali trukti kelias valandas", - sakoma Perspėjimų dėl cunamių Ramiajame vandenyne centro perspėjime.

Nors mokslininkai anksti perspėjo, kad vietomis gali susiformuoti 1,8 m aukščio bangos, vėliau buvo pranešta, kad Maui saloje netrukus po 22 val. 30 min. vietos laiku cunamio bangos siekė 0,8 metro.

"Cunamis atėjo maždaug tuo laiku, kaip ir tikėjomės, - spaudos konferencijoje sakė Centro geofizikas Gerardas Fryeris. - Tikėjausi, kad jos bus kiek didesnės".

Cunamio pavojaus sirenos Havajuose buvo įjungtos maždaug 20 valandą, valstijos pareigūnams įsakius evakuotis iš pakrantės rajonų. Žmonėms išvykstant, keliuose susidarė spūstys.

Kitas minimo centro geofizikas sakė, kad iš Havajų salų pakrančių evakavosi maždaug 100-150 tūkst. ten gyvenančių žmonių.

Havajų valstijos civilinės gynybos departamento atstovė Shelly Kunishige
sakė, kad nurodymai evakuotis buvo atšaukti iškart, kai tik buvo sumažintas perspėjimo dėl cunamio laipsnis. Tačiau nuodugnus potvynių ar žalos įvertinimas galės būti pateiktas tik išaušus, pridūrė ji.

Cunamį sukėlęs 7,7 balo stiprumo drebėjimas vėlai šeštadienį įvyko prie Kanados Britų Kolumbijos provincijos krantų.