Šeštadienį Ukrainoje bus paskelbta "tylos" diena, kai draudžiama bet kokia rinkimų agitacija, todėl visos politinės jėgos planuoja rengti mitingus vėliau penktadienį, stengdamosi palenkti į savo pusę neapsisprendusius rinkėjus.

Rinkimai į parlamentą vyks pagal mišrią (proporcinę-mažoritarinę) sistemą: 225 deputatai bus renkami pagal politinių partijų sąrašus, o likę 225 - vienmandatėse apygardose.

Centrinė rinkimų komisija užregistravo 21 politinę jėgą, bandysiančią įveikti 5 proc. balsų barjerą ir patekti į parlamentą.

Sekmadienį vyksiančių rinkimų kampaniją pažymėjo Vakarų šalių kritika dėl Kijevo sprendimo neleisti kandidatuoti kalinamai opozicijos lyderei ir buvusiai premjerei Julijai Tymošenko, kuri buvo nuteista už įgaliojimų peržengimą.

Tačiau opozicija nesileido demoralizuojama ir kampanijos pabaigoje susitelkė aplink intriguojantį kandidatą - sunkiasvorį bokso čempioną Vitalijų Klyčko. Šis charizmatiškas oratorius, įkūręs naują partiją UDAR ("Smūgis"), kurios pavadinimas puikiai tinka prie jo įvaizdžio, žada griežtai kovoti su korupcija.

Tuo tarpu vyriausybė pažadėjo, kad rinkimai 46 mln. gyventojų turinčioje šalyje, užimančioje strategiškai svarbią padėtį tarp Rusijos ir Europos Sąjungos (ES) valstybių, rinkimai bus sąžiningi ir kad tai padės užtikrinti stebėjimo kameros, tiesiogiai transliuosiančios vaizdą internetu.

"Visos to pasakos ir istorijos, kaip balsai gali būti klastojami - visa tai tiesiog neįmanoma dėl šios technologijos", - premjeras Mykola Azarovas sakė žurnalistams, apžiūrinėdamas naująją įrangą vienoje Kijevo rinkimų apylinkėje.

"Neabejotina, kad rinkimai bus sąžiningi", - pažymėjo artimas V.Janukovyčiaus sąjungininkas.

Šis balsavimas rinkėjams suteiks progą išreikšti savo nusivylimą lyderių karta, žadėjusia pokyčius per 2004 metų Oranžinę revoliuciją, kurioje vieną iš svarbiausių vaidmenį atliko J.Tymošenko.

Po beveik dešimtmetį trukusių vidinių rietenų tarp vyriausybės klanų, vykusių tuo metu, kai ekonomiką buvo apėmęs sąstingis ir buvo skelbiami pranešimai apie didelio masto valdininkų piktnaudžiavimą, panašu, kad rinkimai Ukrainoje vyks pačiu laiku.

Korupcijos dėmė taip pat palietė J.Tymošenko, kuri dirbdama premjero poste neteko populiarumo, o jos blokas stengsis užsitikrinti antrąją vietą, varžydamasi su V.Klyčko partija, kurios žadama kampanija prieš korupciją vertinama labai palankiai.

V.Janukovyčiaus ir jo Regionų partijos vadovavimui po rinkimų gali būti mestas iššūkis, nes opozicija planuoja sudaryti seniai svarstomą aljansą, o valdantieji yra priklausomi nuo komunistų palaikymo, nors pastarųjų populiarumas mažėja.

J.Tymošenko dukra Jevgenija ketvirtadienį perskaitė jaudinantį savo kalinamos motinos laišką, kuriame ukrainiečiai raginami "neatiduoti nei vieno balso" už Regionų partiją.

"Išvyti šią mafiją iš valdžios - ne vienintelis opozicijos uždavinys. Tai karas su diktatūra ir neteisingumu, kuriam reikia mobilizuoti kiekvieną iš jūsų", - sakoma opozicijos lyderės laiške.

Tuo tarpu V.Klyčko intensyviai dalyvavo rinkimų kampanijos renginiuose: kiekvieną vakarą įspūdingo stoto buvęs boksininkas pasirodydavo dviejuose arba trijuose susitikimuose su rinkėjais Kijeve.

Nacionalinis sporto didvyris ketvirtadienio vakarą atvyko į mitingą viename futbolo stadione sostinės pakraštyje, palaikydamas vieną iš savo partijos vietinių autsaiderių.

V.Klyčko pasinaudojo proga pabrėžti, kad yra sutelkęs dėmesį į parlamento rinkimus, nors jo gerbėjai ragino savo numylėtinį mesti iššūkį V.Janukovyčiui 2015 metais.

"Nuo šiandienos žmonių palaikymas stumia mus į Radą", - pareiškė jis miniai skanduojant "Prezidentas!"

"Tai yra dėl ko mes dirbame šiandien", - pridūrė kandidatas.

2012 metų vasaros duomenimis, susivienijusios opozicijos populiarumas sudarė sąlygas jai konkuruoti su V.Janukovyčiaus Regionų partija, tačiau pastaraisiais mėnesiais opozicijos reitingai smuktelėjo.

Kaip rodo spalio 9-15 dienomis atliktos apklausos rezultatai, už valdžios partiją balsuoti ketina 31,8 proc. respondentų.

Antroji vieta prognozuojamai J.Tymošenko blokui "Tėvynei", o trečioji – V.Klyčko, kuris atsisakė pasirašyti koalicijos susitarimą su susivienijusia opozicija, UDAR - už šias jėgas ketina balsuoti atitinkamai 22,1 ir 19,5 proc. apklaustųjų.

Į parlamentą dar gali patekti komunistai, kuriems prognozuojama 12,9 proc. parama, ir Ukrainos susivienijimas "Laisvė", kurį palaiko 6,5 proc. respondentų.