Dienraštis "The New York Times" pranešimą apie premjero Wen Jiabao (Ven Dziabao), kuris ateinantį mėnesį bus pakeistas per kas dešimtmetį vykdomą Kinijos valdžios pertvarkymą, artimuosius paskelbė tuo pat metu, kai Pekinas informavo atveriantis kelią susikompromitavusio lyderio Bo Xilai (Bo Silai) teismui.

Laikraštis nurodė, kad atlikus išsamų tyrimą paaiškėjo, jog antrojo pagal rangą Kinijos vyriausybės nario, daugelis giminaičių tapo "nepaprastai turtingais" per "senelio Wen" kadenciją.

Wen Jiabao sūnaus, žmonos ir kitų artimųjų investicijos į bankų ir telekomunikacijų sektorius bei brangenybes siekia mažiausiai 2,7 mlrd. JAV dolerių (7,21 mlrd. litų), rodo bendrovių ir reguliuojančių institucijų deklaracijų už 1992-2012 metus analizė.

Šie teiginiai gali būti itin skausmingi Wen Jiabao, kuris yra reformų šalininkų vėliavnešys Komunistų partijoje, aktyviai pasisakydavęs prieš šalyje klestinčią korupciją, keliančią įtūžį daugeliui eilinių kinų.

Balandį paskelbtoje vienoje kalboje premjeras sakė, kad pareigūnų korupcija yra "didžiausias pavojus valdančiajai partijai" ir perspėjo, kad "tiek, kurių rankose yra politinė galia, gali pražūti", jeigu ši problema nebus sprendžiama.

Kinijos prezidentas Hu Jintao (Hu Dzintao), kuris, kaip ir Wen Jiabao, atsistatydins po dešimtmetį trukusio darbo šiame poste, taip pat buvo paskelbęs prioritetu kovą su kyšininkavimu Komunistų partijoje, tad šis klausimas neabejotinai bus nagrinėjamas per partijos 18-ąjį suvažiavimą, kuris prasidės lapkričio 8 dieną.

Ateinantį mėnesį vyksiančio suvažiavimo kulminacija bus pasiekta pristačius naujos sudėties politinį biurą, kuriame dabartinis viceprezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) tikriausiai taps Komunistų partijos generaliniu sekretoriumi, pakeisdamas Hu Jintao.

Xi Jinpingas birželį tapo finansų naujienų agentūros "Bloomberg" tyrimo taikiniu, kilus įtarimams, kad jo giminaičiai taip pat sukaupė didžiulį investicijų portfelį, įsigydami nekilnojamojo turto ir akcijų, vertų šimtų milijonų dolerių.

Kinijoje pastaruoju metu stiprėjo visuomenės pyktis dėl korupcijos ir karjeros per pažintis. Prie to labai prisideda socialiniai tinklai, per kuriuos plinta pranešimai apie pareigūnų nusižengimus, nepaisant didžiausių Kinijos interneto cenzorių pastangų užgniaužti tokią informaciją.