"Pasisakome prieš apgaulę, melą ir tiesos iškraipymą bei mūsų išnaudojimą folklorą verčiant pelnu. Jie nesako tiesos apie laiko ciklus", - piktinosi majų organizacijos "Oxlaljuj Ajpop" vadovas Felipe Gomezas.

Keliuose meniniuose ir dokumentiniuose filmuose propaguojama prielaida, kad senovės majų kalendorius pranašauja pasaulio pabaigą greičiau nei po dviejų mėnesių - 2012 metų gruodžio 21 dieną.

Šia proga Gvatemalos kultūros ministerija organizuoja sostinėje vieną didelį renginį, kuriame turėtų dalyvauti apie 90 tūkst. žmonių, o kelionių agentūros siūlo su pasaulio pabaigos data susijusius maršrutus.

Majų lyderis F.Gomezas paragino Turizmo institutą atsisakyti pasaulio pabaigos minėjimo, kurį jis kritikavo kaip šou, rodantį nepagarbą majų kultūrai.

Ekspertai nurodo, jog pagal majų kalendorių 2012 metais baigiasi tik vienas iš ciklų, o ne ateina pasaulio pabaiga.

F.Gomezo organizacija paskelbė pranešimą, kad perėjimas į naująjį majų laiko ciklą "tereiškia, jog įvyks didelių pokyčių asmeniniame, šeimos ir bendruomenės lygmenyje, kad įsigalėtų harmonija ir pusiausvyra tarp žmonijos ir gamtos".

"Oxlajuj Ajpop" ciklų pasikeitimo proga organizuoja specialias apeigas penkiuose miestuose, o F.Gomezas sakė, kad Kultūros ministerija pasielgtų išmintingiau, jeigu palaikytų tikrąsias majų ceremonijas.

Daugiau nei pusė Gvatemalos gyventojų (beveik 15 mln. žmonių) yra kilę iš majų, kurie yra šio regiono čiabuviai.

Majų kalendorius turi 18 mėnesių po 20 dienų, taip šventąjį penkių dienų mėnesį Vajebą (Wayeb). Majai taip pat skirstė laiką į ilgus ciklus, tokius kaip baktunas (B'aktun), kurio trukmė - apie 400 metų. Kitas didelis ciklas buvo 13 baktunų - apie 5 200 metų.

Majų civilizacija klestėjo 250-900 mūsų eros metais.