Imperatoriui Akihito vasarį buvo atlikta širdies vainikinių kraujagyslių šuntavimo operacija, dar trimis mėnesiais anksčiau jis buvo paguldytas į ligoninę dėl bronchų ir plaučių uždegimo. Be to, 2003 metais monarchui dėl prostatos vėžio buvo atlikta operacija.

„Kai kada nerimaudavau, ar Jo Didenybė kada nors pasijus geriau, tačiau palaipsniui pradeda rastis jo būklės gerėjimo požymių“, - sakoma Michiko pranešime, kuriama atsakoma į imperatoriškųjų rūmų spaudos tarnybos klausimus.

Imperatorius, kuriam gruodį sukaks 79 metai, jautėsi pakankamai gerai, kad kovo mėnesį galėjo dalyvauti Japoniją nuniokojusio žemės drebėjimo ir cunamio pirmųjų metinių minėjimo ceremonijoje, taip pat gegužę apsilankė Didžiojoje Britanijoje, kur buvo minimas karalienės Elžbietos II valdymo deimantinis jubiliejus.

„Karalienė ir imperatorius atrodė labai laimingi, kai jie susitiko Vindzoro pilyje - stebėdama iš šalies, aš irgi jaučiausi labai laiminga“, - sakė Michiko.

Imperatoriaus rūmų agentūra nurodė, kad imperatorienė rytais eina pasivaikščioti su vyru, kad sumažintų nugaros skausmus, kuriuos ji kartais jaučia pabudusi.

„Nors kai kada jaučiu dieglius ir skausmus bei patiriu tam tikrų nepatogumų, aš mokausi juos kažkaip suvaldyti ir tikiuosi, kad būsimas dienas praleisiu kartu su Jo Didenybe ramybėje ir taikoje“, - pažymėjo imperatorienė.

Michiko, kuri yra vieno malūnų magnato dukra, yra pirmoji nekilminga moteris, tapusi ilgiausiai pasaulyje gyvuojančios nenutrūkstamos dinastijos monarcho sutuoktine. Imperatoriaus Hirohito vyriausiasis sūnus ją vedė 1959 metais. Jiedu susilaukė dviejų sūnų ir dukros.

Kalbėdama apie pernai Japonijai smogusį žemės drebėjimą ir cunamį, sukėlusį avariją Fukušimos atominėje elektrinėje, iš kurios apylinkių buvo evakuoti dešimtys tūkstančių žmonių, imperatorienė sakė: „Mano nuoširdžiausias noras, kad tiems žmonėms būtų teikiama kiek įmanoma tiksliausia informacija, kad jų gyvenimas būtų saugesnis ir stabilesnis.“

Ji taip pat paragino „deramai pasirūpinti“ žmonėmis, kurie iki šiol „narsiai“ dirba jėgainėje.