V.Putinas dalyvavusius pernai ir šiemet vykusiuose didžiausiuose protestuose prieš jau 12 metų trukusį jo valdymą paniekinamai vadino tarškančiomis beždžionėlėmis, tačiau pripažino, kad šiame judėjime gali iškilti pilietinės visuomenės lyderių.

Kita vertus, nors Rusijos opozicijos tinklaraščių ir nepriklausomų žiniasklaidos kanalų komentatoriai Maskvoje gyvai aptarinėjo žinią apie internetinius rinkimus, tačiau daugumai provincijos gyventojų ji visiškai nebuvo žinoma.

Šiuose rinkimuose dalyvauja 211 kandidatų, įskaitant studentus aktyvistus, verslininkus, vienas buvęs investicinio banko pareigūnas, tinklaraštininkai, vieno elitinio restorano savininkas, rašytojas, taip pat įvairių pažiūrų politikai.

Veteranai opozicijos lyderiai, tokie kaip buvęs pasaulio šachmatų čempionas Garis Kasparovas ir buvęs vicepremjeras Borisas Nemcovas varžysis sus daugybe mažiau žinomų veikėjų.

Ateinantį savaitgalį vyksiančiam balsavimui jau užsiregistravo 160 tūkst. žmonių. Planuojama išrinkti 45 narių Koordinacinė tarybą, o kai kurie komentatoriai šią akciją vadina "pirminiais rinkimais" į "šešėlinį parlamentą". Organizatoriai tikisi, kad šie rinkimai padės atremti kaltinimus, jog opozicijos protestų judėjimas neturi lyderių ir nevaldomas.

Vienas iš Rusijoje populiarios internetinės paieškos sistemos "Jandex" įkūrėjų Ilja Segalovičius padėjo sukurti internetinio balsavimo platformą ir tapo iškiliausių Rusijos verslininku, atvirai palaikančiu opoziciją.

Virtualus balsavimas buvo pristatomas tviskančiose vaizdo reklamose, o populiarus į opoziciją orientuotas kabelinės ir internetinės televizijos kanalas "Dožd" ištisas valandas transliavo karštus debatus tarp kandidatų.

Rugpjūtį išleistame vaizdo įraše, kuriame pirmąkart buvo paskelbta apie šią akciją, protestų lyderis ir prieš kyšininkavimą kovojantis tinklaraštininkas Aleksejus Navalnas vadino šį balsavimą sprendimu "opozicijos legitimumo problemai".

"Taip meta atsakysime į erzinančią, tačiau šiek tiek pagrįstą visų Kremliaus parankinių kritiką, kurie sako, kad yra pasiruošę deryboms (su opozicija), tačiau nežino, su kuo kalbėtis", - pažymėjo A.Navalnas.

Socialiniame tinkle "Facebook" daugelis aktyvistų pakeitė savo paskyros nuotraukas, kuriose jie matomi laikantys savo atverstus pasus. Tai yra vienas iš būtų užsiregistruoti balsavimui, kuriame gali dalyvauti visi vyresni nei 18 metų Rusijos piliečiai. Kita galimybė - pervesti simbolinę 1 rublio sumą organizatoriams, kurie įsitikinę, kad bankai teisingai nurodys rinkėjų tapatybę.

Tačiau neaišku, kokį vaidmenį atliks naujoji taryba, o kritikai reiškė abejones, sakydami, kad rinkimai tebus populiarumo konkursas.

Daugiau nei 140 mln. gyventojų turinčioje šalyje, palyginti mažas balsavimo dalyvių skaičius gali būti parankus V.Putino šalininkams, kurie savo kritikus vadina interneto žiurkėnais ir turtingais miestelėnais, atitrūkusiais nuo daugumos.

Kremlius pareiškė ignoruosiantis opozicijos balsavimą, tačiau kibernetinės atako prieš šių rinkimų tinklalapį, teisinis spaudimas organizatoriams ir per vyriausybės politiką palaikančių televizijų transliuojami juodinantys dokumentiniai filmai rodo, kad valdžia toli gražu nėra abejinga.

Federaliniai tyrėjai trečiadienį pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl balsavimo organizatorių potencialaus sukčiavimo.

Pasak kritikų, V.Putinas slopino nepasitenkinimo apraiškas nuo savo šešerių metų kadencijos pradžios gegužę - priimtuose naujuose įstatymuose numatomos didesnės viešosios tvarkos pažeidimus, o protestų lyderiams gresia laisvės atėmimo bausmės.

"Jeigu opozicija turi net menkiausią galimybę išsirinkti lyderį, jie tiesiog įkiš jį į kalėjimą", - sakė Maskvoje dirbantis 33 metų advokatas Valerijus Šeperiovas, kuris gatvės protestuose nedalyvavo.

"Šis balsavimas tik palengvins valdžios darbą", - pažymėjo jis.

Internetinis balsavimas vyks praėjus savaitei po vietos ir regionų valdžios rinkimų, kuriuose opozicija nesugebėjo pasiekti pažangos.

Laimėję kandidatai turės kovoti su įspūdžiu, jog gatvės protestų, pakurstytų kaltinimų dėl įtariamų rinkimų pažeidimų, dvasia nuo šiol gyvuos tik interneto erdvėje.

"Mus tai mažai domina", - vienas Kremliaus šaltinis sakė naujienų agentūrai "Reuters", tvirtindamas, kad šiame balsavime kandidatuojantys politikai "nepajėgūs" varžytis tikruose rinkimuose.

Opozicijos balsavimo sumanytojas yra Leonidas Volkovas - programavimo ekspertas, tapęs miesto tarybos nariu. Jo pernai išleista knyga "Debesų demokratija" apie interneto galimybes pakeisti politikos kraštovaizdį, kuriame dominuoja valstybinė televizija.

Tačiau nors ir yra uolus aktyvistas, L.Volkovas įsitikinęs, kad valdžią gali pakeisti tik Rusijos verslo ir politikos elitas. Internetinį balsavimą jis laiko "pirminiu viešu pasiūlymu", turinčiu paskatinti Rusijos turtinguosius ir įtakinguosius į protestų judėjimą kaip alternatyvą V.Putino valdymui.

Tačiau 60 metų Galina Soldatova, dirbanti pasiuntinių pašte Maskvoje, kad prisidurtų prie pensijos, apie šį balsavimą dar nebuvo girdėjusi.

"Nemanau, kad kam nors tas balsavimas rūpi arba yra įdomus, - sakė ji. - Žmonės turi savų problemų."