Trečiadienį Senate kelių vyriausybinių agentūrų vadovai aiškino, jog taip pat reikia naujų žemėlapių, kompiuterinės įrangos, kad galima būtų pranešti apie artėjančią nelaimę gerokai anksčiau negu buvo pernai gruodžio 26 dieną. Indijos vandenyne po 9 balų stiprumo žemės drebėjimo kilęs cunamis nusinešė beveik 300 tūkstančių gyvybių.

Indijos vandenyno dugne netoli Sumatros salos staiga per puspenkto metro pakilo dugnas, išsijudino vandens masė, kuri milžiniška banga nuvilnijo iki artimų ir tolimesnių krantų, vandens siena užgriuvo juos, užtvindė tūkstančius mylių pakrantės, niokojo ištisus kaimus.

Pasak JAV geologijos tarnybos direktoriaus dr. Charleso Groato, perspėjimą, jog reikia viską metus bėgti, būtina perduoti itin skubiai, o tai sunku būtų padaryti net JAV. Besivystančiose šalyse tai dar sunkiau.

Todėl JAV turi pasirūpinti ne tik savos cunamių perspėjimo sistemos atnaujinimu, bet ir kitur pasaulyje modernios sistemos kūrimu. Pajėgiausios tokias sistemas kurti būtų Indija, Australija, Indonezija, Tailandas. "Jungtinės Valstijos dalyvaus patardamos ir padėdamos toms valstybėms plėtoti svarias programas", - aiškino Ch.Groutas Senato mokslo, komercijos ir transporto komitete.

Tačiau JAV turi užbaigti ir savąjį žemės drebėjimų bei cunamio stebėsenos sistemos tinklą, atnaujinti kompiuterinę įrangą, programas.

Plačiau veikti pasiryžusi ir Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija, sakė jos vadovas Johnas Kelly.

"Per pastaruosius aštuonerius metus esame nustatę, ką pirmiausiai reikia daryti. Kol kas potvynių žemėlapiai dengia tik 30 procentų Ramiojo vandenyno pakrantės, vietinėms bendruomenėms stinga perspėjimų perdavimo įrangos, cunamių perspėjimui reikia daugiau giliavandenių jutiklių, būtina tobulinti visos tarnybos veiklą", - aiškino jis.

Jutikliai tvirtinami giliai po vandeniu ant lyno, prikabinto prie plūduro. Atviroje jūroje labai ilga cunamio banga yra nematoma, ji išauga pasiekusi seklumą, o povandeninis jutiklis dar toli vandenyne reaguoja į vandens paviršiaus lygio pokytį ir praneša apie pavojų.

Trys tokie jutikliai, įrengti vandenyne ties Aleutų salomis ir Vašingtono valstija, yra sugedę, kol kas juos sunku pataisyti dėl neramių orų. Laimei, yra dar trys plūdurai veikiantys: du - ties vakarine JAV pakrante ir vienas - rytinėje Ramiojo vandenyno dalyje, sakė J.Kelly.

Iš Ramiajame vandenyne kylančių cunamių, 85 procentai kelia pavojų Jungtinėms Valstijoms. Dar esama aktyvių ugnikalnių ir lūžio zonų kitoje Amerikos pusėje - Karibų baseine. Ir čia būna cunamių.

Statistika nuo 1900 metų rodo, kad Ramiajame vandenyne cunamių buvo 923. Vien 1938 metais jų užregistruoti 23. Paprastai nebūna metų, kad kur nors nebūtų cunamio.