B.Obama per pusantros valandos trukusius debatus, kurie trečiadienį įvyko Denveryje, kalbėjo ilgiau, bet respublikonų kandidatas per pirmuosius iš trejų tiesioginių debatų sudavė daugiau smūgių prezidentui, kuris dažnai atrodė prislopintas.

"Nemanau, jog yra kokių nors abejonių (dėl to), kad laimėjo Romney, - AFP sakė Franklino ir Marshallo koledžo Politikos ir valstybės reikalų centro direktorius Terry Madonna. - Prezidentas ... tikrai nebuvo geriausios formos."

M.Romney "buvo agresyvesnis, bet nebuvo kovingas, provokuojantis ar linkęs ginčytis. Prezidentas atrodė truputį vangus. Nepasakyčiau, kad jis kartais atrodė susierzinęs, tačiau kone nerišliai (kalbantis), kone nepatogiai (besijaučiantis)", sakė T.Madonna.

Respublikonų kandidatas atakavo prezidentą dėl ekonomikos ir nuolat grįždavo prie argumentų, kad pats dirbdamas prezidento poste sukurtų daugiau darbo vietų ir paskatintų spartesnį ekonomikos augimą nei dabartinė administracija.

"Ar tai buvo didžiulė pergalė? Ne. Ar prezidentas krito veidu į purvą? Žinoma, ne, - aiškino T.Madonna. - Tačiau Romney privalėjo užlipti ant scenos, būti agresoriumi, išdėstyti savo pozicijas ir įkvėpti respublikonams tikėjimą, kad jis dar gali laimėti rinkimus ... Aš manau, kad jis tai pasiekė".

M.Romney, buvusiam Masačusetso gubernatoriui, labai reikia pakeisti apklausų rezultatus, kurie rodo, kad jis pagal populiarumą atsilieka nuo prezidento.

Nuo pat pradžių jis atakavo prezidentą dėl mokesčių ir federalinių išlaidų, ir tvirtino, jog prezidento teiginys, kad dėl M.Romney mokesčių mažinimo, ypač pritaikyto turtingiesiems amerikiečiams, šalies biudžetas prarastų 5,4 trln. dolerių, yra "netikslus".

"Prezidento nuomonė labai panaši į nuomonę, kurią jis turėjo varžydamasis prieš ketverius metus, kad didesnė vyriausybė, didesnės išlaidos, didesni mokesčiai, didesnis reguliavimas ... bus veiksmingi", - sakė M.Romney.

"Tai nėra teisingas atsakymas Amerikai. Aš atkursiu tą gyvybingumą, kuris privers Ameriką vėl veikti, - žadėjo jis. - Vidutines pajamas gaunančios šeimos yra triuškinamos, ir klausimas yra toks: kaip padaryti, kad jos vėl atsistotų ant kojų."

B.Obamos tonas buvo toli gražu ne toks konfrontacinis, kaip daugelis jo rinkimų kampanijos reklamų.

"Jis labai smarkiai nesmūgiavo Romney. Pavyzdžiui, jis neiškėlė (klausimo) dėl 47 procentų", - sakė Džordžtauno universiteto profesorius Clyde'as Wilcoxas.

Respublikonų kandidatui pastarosiomis savaitėmis labai pakenkė apmaudus incidentas, kai buvo paviešinti slapta nufilmuoti vaizdo įrašai, kuriuose jis nepagarbiai atsiliepė apie 47 proc. amerikiečių, kurie nemoka federalinio pajamų mokesčio ir esą laiko save aukomis, priklausomomis nuo vyriausybės šalpos.

Pelno nesiekiančios organizacijos "Brookings Institution" analitikas Thomas Mannas (Tomas Manas) sakė, kad B.Obamos "sprendimas nuožmiai nepulti dėl tų 47 procentų" buvo netikėtas.

"Liberalai norėjo daugiau kraujo, bet Obama jo nenuleido Romney. Tai pradeda atrodyti kaip Romney pergalė, ir įtariu, kad (ši nuomonė) tik stiprės", - pridūrė jis.

Paties M.Romney rinkimų štabas suskubo skelbti pergalę.

"Jei tai būtų buvusios bokso varžybos, jos būtų buvusios nulemtos valanda nuo kovos pradžios", - sakė patarėjas politikos klausimais Ericas Fehrnstromas.

Net svarbus B.Obamos strategas Davidas Axelrodas, nors ir ironiškai, pripažino, kad M.Romney buvo agresyvesnis už prezidentą.

"Šįvakar matėme tai, ką matėme ir per (partijos) pirminius rinkimus - gubernatorius Romney puldamas yra labai energingas ir entuziastingas kandidatas", - Denveryje sakė D.Axelrodas.

Analitikai tikisi M.Romney populiarumo padidėjimo vienu ar dviem procentais.

"Manau, kad jo vis tiek laukia sunki kova, - sakė C.Wilcoxas. - Galbūt po dviejų ar trijų dienų pamatysite jį pirmaujantį Virdžinijoje, galbūt – Floridoje."

Tačiau B.Obama pirmauja beveik visose kitose rinkimams svarbiose valstijose, tarp jų - Ohajuje ir Viskonsine. Kol kas neaišku, ar M.Romney gali kurioje nors iš tų valstijų išsiveržti į priekį ir įgyti realų šansą laimėti lapkričio 6-osios rinkimus.

Davidas Gergenas, kuris dirbo keturių prezidentų patarėju ir respublikonų, ir demokratų administracijose, sakė, kad M.Romney aiškiai laimėjus pirmuosius debatus, pergalės klausimas lieka toli gražu neišspręstas.

"Tai tarsi žirgų lenktynės, - CNN sakė D.Gergenas. - Mittas Romney atėjo pasirengęs žaidimui. Jis valdė debatus."