"Dabar vienintelis teisingas Saakašvilio sprendimas būtų atsistatydinti", - sakė opozicinės koalicijos lyderis B.Ivanišvilis per spaudos konferenciją, kuri vyko jo partijos rinkimų štabe.

B.Ivanišvilis, kurio vadovaujama koalicija, negalutiniais duomenimis, laimėjo pirmadienio rinkimus, sakė, jog prie buvusios valdžios nusikaltimus darę pareigūnai bus teisiami.

"Nebus jokio buvusių pareigūnų persekiojimo, išskyrus tuos, kurie įvykdė nusikaltimus. Jie stos prieš teismą", - sakė jis.

Kalbėdamas apie savo užsienio politikos prioritetus B.Ivanišvilis sakė, kad norėtų pagerinti ryšius su Rusija ir taip pat siekti narystės NATO, nors šis Gruzijos siekis iki šiol pykdė Maskvą.

"Mes privalome normalizuoti santykius su Rusija. Mūsų strategija tapti NATO nare liks nepakitusi", - pridūrė jis.

Nepaisant karčių trumpo 2008 metų Rusijos ir Gruzijos karo prisiminimų, B.Ivanišvili patikino, kad Tbilisis privalo atkurti ryšius su Maskva ir tuo pat metu išlikti artimas Vašingtonui, kuris yra pagrindinis Gruzijos šalininkas Vakaruose.

"Jeigu paklausite manęs: Amerika ar Rusija, aš atsakysiu, kad mes turime palaikyti gerus santykius su abiem", - pridūrė jis.

ES žada ir toliau palaikyti su Gruzija glaudžius santykius

Europos Sąjunga antradienį patvirtino toliau sieksianti palaikyti politinius ir ekonominius ryšius su Gruzija, kurioje prezidentas Michailas Saakašvilis pripažino savo partijos pralaimėjimą opozicijos koalicijai, vadovaujamai milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio.

"Mes tikimės glaudaus bendradarbiavimo", - sakė Maja Kocijančič, Europos Sąjungos užsienio politikos vadovės Catherine Ashton atstovė spaudai.

"Mes tebesame įsipareigoję ir politinei asociacijai ir ekonominei integracijai", - paaiškino ji.

Pažymėjusi, kad rinkimų kampanija vyko "labai kovingai ir intensyviai", M.Kocijančič dar pridūrė: "Mes sveikiname abi puses dėl konstruktyvaus jų pirmosios reakcijos pobūdžio".

Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas, savo ruožtu, palankiai įvertino rinkimų procesą kaip "didėjančio politinio Gruzijos brandumo ženklą".

"Jeigu pradiniai balsavimo rezultatai pasitvirtins, pirmą kartą Gruzijos istorijoje vyriausybės galios bus perduotos demokratiniu procesu", - sakoma M.Schulzo pareiškime.

"Aš rekomenduoju visoms politinėms jėgoms būti santūrioms", - pridūrė jis.

Nors M.Saakašvilis lieka prezidento poste, jo vadovaujamo Vieningojo nacionalinio judėjimo pralaimėjimas B.Ivanišvilio koalicijai "Gruzijos svajonė" pirmadienį vykusiuose parlamento rinkimuose reiškia pabaigą jo devynerių metų dominavimui Gruzijoje.

"Aišku, kad "Gruzijos svajonė" užsitikrino daugumą", - pareiškė M.Saakašvilis pareiškė kalbėdamas per televiziją po rinkimuų, kuriuose tarptautiniai stebėtojai pavadino "svarbiu žingsniu" į demokratiją.

"Tai reiškia, kad parlamentinė dauguma privalo formuoti naują vyriausybę ir aš, kaip prezidentas, pagal konstituciją palengvinsiu šį procesą", - sakė jis.

Jis taip pat nurodė, kad nuo 2003 metų vadinamosios Rožių revoliucijos Gruzijoje dominavęs Vieningasis nacionalinis judėjimas liks opozicijoje.

"Mes kaip opozicinė jėga kovosime už mūsų šalies ateitį", - pridūrė M. Saakašvilis.

Europos Sąjungos (ES) įsipareigojimai Gruzijai nesikeis, nepaisant to, kokia valdžia bus suformuota po parlamento rinkimų, antradienį pareiškė Vilniuje viešintis už vystymąsi atsakingas eurokomisaras Andris Piebalgas.

"Mūsų įsipareigojimai Gruzijai nesikeis, nepaisant to, kas suformuos vyriausybę, nes ši vyriausybė išrinkta demokratiniuose rinkimuose", - interviu BNS sakė A.Piebalgas.

Latvijos deleguotas Europos Komisijos narys rinkimus apibūdino kaip demokratiškus. "Rinkimai buvo demokratiški. Mačiau, kad buvo pranešta apie tvarkos pažeidimus, bet ne tokio masto, kad kiltų abejonės dėl demokratinio valstybės pasirinkimo", - kalbėjo A.Piebalgas.