Buvusį liokajų Paolo Gabriele antradienį Vatikano tribunole apklaus jo pirmininkas. Tai bus pirmas kartas, kai visuomenė iš paties buvusio liokajaus lūpų išgirs apie įvykius, dėl kurių jis gegužės 23 dieną atsidūrė Vatikano areštinėje ir buvo apkaltintas popiežiaus dokumentų vagyste ir jų perdavimu žurnalistui.

Vatikano policija areštavo P.Gabriele radusi jo namuose Vatikane daugybę popiežiaus dokumentų. Iš viso policija išgabeno 82 dėžes dokumentų, bet ne visi jie buvo susiję su pontifiko susirašinėjimu.

Prokurorai sakė, kad P.Gabriele prisipažino "nutekinęs" dokumentų kopijas, nes norėjęs demaskuoti "blogį ir korupciją" Bažnyčioje. Jis teigė žinojęs, kad buvo blogai paimti tuos dokumentus, bet jautęs, kad Šventoji Dvasia įkvėpė jį "grąžinti Bažnyčią į teisingą kelią".

"Tikėjau, kad Šventasis Tėvas nėra tiksliai informuojamas apie tam tikrus dalykus, - prokurorams sakė P.Gabriele. - Šia prasme mane vertė ir mano didelis tikėjimas bei troškimas, kad turėtų būti nušviesta visa, (kas dedasi) Bažnyčioje".

Teismo procesas savaitgalį prasidėjo Vatikano teismo rūmuose, esančiuose prie Šv.Petro bazilikos. Teisėjas Giuseppe Della Torre sakė manantis, kad prireiks dar maždaug keturių tribunolo posėdžių.

P.Gabriele gresia ketveri metai kalėjimo, jeigu bus pripažinta jo kaltė dėl vagystės sunkinančiomis aplinkybėmis.

46 metų P.Gabriele, kuris turi tris vaikus, per pirmąjį posėdį atrodė ramus, bet įsitempęs, žvelgė tiesiai prieš save, kai jo advokatė dėstė savo prieštaravimus ir prašymus. Ant sienos priešais teisiamąjį kabojo Benedikto XVI portretas. Popiežius buvo aukščiausiasis P.Gabriele viršininkas ir šio nusikaltimo auka. Be to, jis yra ir aukščiausiasis šio bylos teisėjas: kaip absoliutus monarchas Šventasis Tėvas Vatikane turi visišką valdžią teismams ir gali savo nuožiūra sustabdyti bet kurį procesą.

Šias galias jis patiki trijų teisėjų tribunolui, tačiau gali suteikti malonę P.Gabriele, o daugelis tikisi, kad pontifikas taip ir pasielgs, jeigu jo buvęs liokajus bus nuteistas.

Per pirmąjį savo posėdį teismas paskelbė bylos liudytojų sąrašą, tačiau kol kas neaišku, kurie iš jų gali kalbėti antradienį, po paties P.Gabriele.

Tarp liudytojų yra popiežiaus asmeninis sekretorius monsinjoras Georgas Gaensweinas ir viena iš keturių įšventintų moterų, kurios rūpinasi popiežiaus namų ūkiu, Cristina Cernetti. Jų liudijimas gali nušviesti itin privatų kasdienį mažos "popiežiaus šeimos", kuri gyvena, valgo ir meldžiasi kartu su 85 metų pontifiku, pasaulį.

P.Gabriele yra sakęs, kad perdavė dokumentus italų žurnalistui Gianluigi Nuzzi, kurio knyga "Jo šventenybė: slapti popiežiaus Benedikto XVI dokumentai" (Sua Santita - le carte segrete di Benedetto XVI) gegužę buvo išleista su didelėmis fanfaromis. Ankstesnė G.Nuzzi knyga apie Vatikano banką taip pat buvo sukėlusi sensaciją.

Knygoje "Jo šventenybė: slapti popiežiaus Benedikto XVI dokumentai", be kitų dokumentų, skelbiami vieno Vatikano pareigūno laiškai, kuriuose detaliai aprašoma korupcija skirstant Vatikano kontraktus, nurodomi tie, kas "nutekino" kaltinimus apie homoseksualius ryšius, ir panašūs dalykai.

Vieni tų laiškų atskleidžia, kaip turtingi donorai gaudavo popiežiaus audiencijas perdavę 10 tūkst. eurų (34,5 tūkst. litų) vertės čekius, kituose detaliai aprašomos įtariamos Italijos ir Vatikano politikos sąsajos, ypač susijusios su Bažnyčios pastangomis išvengti nekilnojamojo turto apmokestinimo.

Žalingiausią knygoje skelbiamą laišką parašė buvęs antrasis pagal rangą Vatikano administratorius, kuris jame maldauja neperkelti jo nubaudžiant už įtariamos korupcijos atskleidimą. Dabar tas prelatas, monsinjoras Carlo Maria Vigano, yra Vatikano ambasadorius JAV.

P.Gabriele liudijimo išvakarėse G.Nuzzi, kuris savo šaltinį atskleidė po liokajaus prisipažinimo, išreiškė viltį, kad jis paaiškins, kodėl išdavė popiežių ir taip smarkiai rizikavo, siekdamas išdžiaustyti nešvarius Vatikano skalbinius.

"Jis tai padarė, nes savo akimis matė, kad buvo sąmokslų, istorijų ir kaltinimų korupcija, kuriuos reiškė svarbūs monsinjorai, (taip pat) - neaiškių santykių tarp valstybių, - pirmadienį italų televizijai TG5 sakė G.Nuzzi. - Jis manė, kad paviešindamas šias dramatiškas istorijas, padės atsirasti Šventojo Tėvo pažadėtam skaidrumui."