Ilgamečiai nesutarimai dėl Senkaku salų, Kinijoje dar vadinamų Diaoju salomis, suintensyvėjo rugsėjį, kai Japonija paskelbė šias teritorijas nacionalizuosianti. Po šio sprendimo keliolikoje Kinijos miestų kilo smurtu pažymėtų, prieš Japoniją nukreiptų demonstracijų.

Iš H. Murakami, kuris Kinijoje itin mėgstamas, buvo galima viltis kritikos Pekinui, nes šalies valdžia uždraudė prekiauti su Japonija susijusiomis knygomis, tarp kurių ir šio rašytojo kūryba.

Tačiau, vietoj kritikos Pekinui, rašytojas paragino tiek Japoniją, tiek Kiniją išsiblaivyti nuo „pigaus nacionalizmo alkoholio“. Jis abi šalis kaltina nenoru nusileisti.

„Kai teritorinis nesutarimas nustoja būti praktiniu reikalu, o persikelia į „nacionalistinių emocijų“ plotmę, sukuriama pavojinga situacija be išeities“, - savo nuomonę dienraštyje „Asahi Shimbun“ dėsto rašytojas.

„Tai tarsi koks pigus alkoholis. Tereikia kelių burnelių ir jau jautiesi apgirtęs, prasideda isterija. Imi garsiai kalbėti ir labai nemandagiai elgtis... tačiau po tokio girto siautėjimo lieki be nieko, tik su plyštančia galvą kitą rytą“, - vaizdingai teigia rašytojas.

„Turime būti atsargūs su politikais ir oratoriais, kurie girdo mus pigiu alkoholiu ir leidžia situacijai tapti nevaldomai“, - perspėja H. Murakami.