Pašventinimo apeigas vyskupas Jakovas atliko ant ledo šalia atominio ledlaužio „Rosija“ per poliarinę ekspediciją „Arctic-2012“, kurią surengė Rusijos Arkties ir Antarkties tyrimų institutas.

Ant metalinės kapsulės buvo išraižytas Rusijos Ortodoksų Bažnyčios lyderio palaiminimas: „Su Maskvos ir visos Rusijos patriarcho Kirilo palaiminimu, Šiaurės ašigalio pašventinimui Rusijos valstybingumo 1150 metų sukakties proga“.

Kremlius aktyviai pretenduoja į gamtinius išteklius prie savo šiaurinės pakrantės, nepaisydamas kitų vyriausybių teritorinių pretenzijų, ir pamažu iš naujo militarizuoja šį regioną.

Konservatyvūs Maskvos mokslininkai liepos mėnesį Arkties vandenyną pasiūlė pervadinti Rusijos vandenynu, o šią savaitę buvo paskelbta, kad iki šių metų pabaigos šiame regione bus dislokuotas viršgarsinis naikintuvas „MiG-31“.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas, patriarchas Kirilas yra artimas prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas. Pats V. Putinas tvirtina, kad naftos ir gamtinių dujų išteklių Šiaurėje eksploatavimas yra „strateginis prioritetas“.