Šis kontingento mažinimas, prasidėjęs liepą, buvo baigtas po to, kai neįprastai daug NATO karių buvo nušauti afganų saugumo pajėgų - šiemet tokie incidentai nusinešė jau 51 gyvybę.

Be to, pastarosiomis dienomis musulmonų šalyse vyko masiniai protestai prieš Vakarų šalis, išprovokuoti vieno Amerikoje sukurto antiislamiško filmo.

Afganistane tebėra apie 68 tūkst. JAV karių, taip pat apie 40 tūkst. kitų NATO šalių karių, priklausančių koalicinėms Tarptautinėms saugumo pagalbos pajėgoms (ISAF).

JAV vadovaujamos pastangos pažaboti Talibano sukilėlius apima laipsnišką užsieniečių karių išvedimą, o jų pareigas perima naujai apmokytos afganų pajėgos. Planuojama, kad afganai visiškai perims atsakomybę už savo šalies saugumą iki 2014 metų pabaigos.

Laikinas kontingento padidinimas padėjo Vakarų šalių vadovaujamoms pajėgoms susigrąžinti kontrolę Afgano pietuose ir pietvakariuose, kur aktyviausiai veikė Talibanas, dabar suintensyvinęs atakas rytiniame regione prie sienos su Pakistanu.

JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta sakė, kad šis antplūdis įvykdė savo uždavinį - atimti iniciatyvą iš talibų ir "dramatiškai" padidinti afganų saugumo pajėgų kiekį ir pajėgumus.

"Tuo pačiu metu sudavėme didžiulius smūgius "al Qaeda" vadovybei, vykdant mūsų pagrindinį uždavinį - sugriauti, išardyti ir įveikti (tarptautinį teroristų tinklą) "al Qaeda" bei atimti iš jos saugų prieglobstį", - sakoma Pentagono vadovo pranešime.

Tačiau jis pažymėjo, kad kol dešimtys tūkstančių JAV karių tebekovoja įnirtinguose susirėmimuose Afganistane, "mes esame kariaujanti šalis".

"Tačiau tarptautinė bendruomenė taip pat itin vieningai palaiko mūsų bendrą strategiją perduoti saugumo kontrolę afganams", - pridūrė L.Panetta.