Abiejų didžiausių Azijos ekonomikų santykiai pasiekė kelių pastarųjų dešimtmečių žemumas antradienį, kai Kinijoje buvo minimos 1931 metais įvykusio incidento, tapusio pretekstu Japonijai okupuoti dalį savo didžiosios kaimynės teritorijos, metines.

Didelė įtampa tvyrojo sausumoje ir jūroje: Kinijos miestuose keturias pastarąsias dienas vyko dideli protestai, o kinų ir japonų laivai patruliavo prie teritorinio ginčo centre atsidūrusios grupės salų Rytų Kinijos jūroje, kurios Japonijoje vadinamos Senkaku, o Kinijoje - Diaoju.

"Panašu, kad protestai priešais mūsų ambasadą aprimo", - sakoma Japonijos ambasados Pekine elektroniniu paštu išplatintame pranešime.

Ambasada citavo Pekino viešojo saugumo biuro pranešimą, kuriame sakoma, jog "pareigūnai prašo bendradarbiauti, kad ambasadų rajone nebevyktų protestai". Tačiau pats biuras šio pranešimo kol kas nekomentavo.

Prie ambasados trečiadienio rytą policija sulaikė viena protestuotoją, kuris šaukė "Nugalėkite mažąją Japoniją".

Japonijos verslo įmonės uždarė šimtus parduotuvių ir gamyklų, o kai kurios išsiuntė savo darbuotojus į tėvynę, baiminantis, kad protestai gali tapti nevaldomais. Japonijos ambasada Pekine buvo apsiausta protestuotojų, kurie svaidė į pastatą vandens butelius, mojavo Kinijos vėliavomis ir skandavo šūkius, primenančius apie Japonijos vykdytą okupaciją.

Kad šie protestai nebesikartotų, aplink ambasadą buvo sutelkta daug riaušių policijos, o Pekino metropoliteno operatorius uždarė stotį, esančią arčiausiai Japonijos atstovybės.

Antradienį apie 50 kinų protestuotojų apsupo ir apgadino automobilį, vežantį JAV ambasadorių Kinijoje Gary Locke'ą, nurodė Amerikos ambasados atstovas Nolanas Barkhouse'as. Ambasadorius per šį incidentą nenukentėjo.

"Ambasados pareigūnai informavo apie savo susirūpinimą dėl vakar įvykusio incidento Kinijos užsienio reikalų ministeriją ir paragino Kinijos vyriausybę padaryti viską, kas įmanoma, kad apsaugotų Amerikos įstaigas ir darbuotojus", - sakė N.Barkhouse'as.

Audringi protestai tą pačią dieną vyko ir kituose dideliuose Kinijos miestuose, įskaitant Šanchajų, keldami pavojų tapti nevaldomais ir atsigręžti prieš Pekino vyriausybę, kuri išreiškė savo netiesioginį palaikymą demonstrantams per valstybinę žiniasklaidą.

Vienas Honkongo laikraštis pranešė, kad pietiniame Šendženo mieste buvo suimti keli protestuotojai, kurie reikalavo užtikrinti demokratiją ir žmogaus teises.

Antradienis buvo ypač svarbi diena Kinijai, mininčiai Japonijos okupacijos pradžią 1931 metais.

Abiejų šalių santykius seniai temdo skaudūs Kinijos prisiminimai apie Japonijos karinę agresiją praeito amžiaus 4-ame ir 5-ame dešimtmetyje, taip pat dabartinė konkurencija dėl išteklių. Manoma, kad prie ginčijamų salų slypi dideli energetikos išteklių telkiniai.

Antradienį Honkonge buvo užpulta viena japonų pora, pranešė vietos vyriausybė, ragindama visuomenę gerbti įstatymus. Japonijos premjeras Yoshihiko Noda taip pat ne kartą ragino Pekiną apsaugoti jo tėvynainius Kinijoje.

Dėl šių neramumų nukentėjo kai kurios garsios Japonijos bendrovės: automobilių gamintojos "Toyota" ir 'Honda" iš dalies sustabdė veiklą po išpuolių prieš jų įmones, o "Nissan" nurodė atnaujinsianti darbą trečiadienį.

Kinijos ir Japonijos dvišalės prekybos apyvarta pernai buvo apie 345 mlrd. JAV dolerių.

Trečiadienį daug Japonijos restoranų tebebuvo uždaryti, o kai kurių pastatai buvo išmarginti grafičiais, tokiais kaip "Diaoju salos priklauso Kinijai".