Su afganų pajėgomis daugiausia bus vykdomas tik bendras patruliavimas ir patariamasis darbas batalionų ir aukštesniais lygiais, o bendradarbiavimą su mažesniais junginiais reikės "vertinti kiekvienu atveju ir tvirtinti (regioniniams) vadams", sakoma Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) pareiškime.

Kabule susisprogdinus mirtininkui žuvo devyni užsieniečiai ir afganas

Per išpuolį kelyje, vedančiame į Afganistano sostinės tarptautinį oro uostą antradienį paryčiais susisprogdinus mirtininkui, žuvo dešimt žmonių, iš jų devyni užsieniečiai, pranešė pareigūnai.

Tai buvo antrasis mirtininko sprogdintojo išpuolis smarkiai įtvirtintame Kabule per pastarąsias dešimt dienų, keliantis klausimų dėl stabilumo šalyje tuo metu, kai NATO spartina savo karių išvedimą ir ruošiasi perduoti atsakomybę afganų pajėgoms iki 2014 metų pabaigos.

Vienas naujienų agentūros AFP fotografas matė mažiausiai šešis lavonus, gulinčius tarp sprogimo nuniokoto mikroautobuso nuolaužų, o kitas automobilis tebedegė viduryje kelio, ant kurio buvo pažirusios nuolaužos.

Afganistano ir Vakarų šalių saugumo pareigūnai patvirtino, kad per šią ataką žuvo devyni užsieniečiai, o policija nurodė, kad mirtininkas detonavo sprogmenų prikrautą automobilį.

"Užsieniečiai buvo iš privačios bendrovės, dirbančios oro uoste", - vienas afganų pareigūnas sakė AFP, prašydamas neviešinti jo vardo, nes jis nebuvo įgaliotas kalbėtis su žiniasklaida.

Pareigūnas nurodė, kad tarp žuvusiųjų buvo vienas afganas, o du afganai policininkai buvo sužeisti.

Vienas Vakarų šalies pareigūnas sakė, kad žuvo du afganai, o bendras aukų skaičius yra 11.

Kabulo policijos vadas Mohammadas Ayoubas Salangi sakė AFP, kad mirtininkas susisprogdino šalia mikroautobuso, vežančio užsieniečius.

NATO vadovaujamų Tarptautinių saugumo pagalbos pajėgų (ISAF) atstovas patvirtino, kad netoli oro uosto nugriaudėjo sprogimas, tačiau sakė, kas negauta pranešimų apie žuvusius arba nukentėjusius karius.

Šis išpuolis įvyko aštuonių juostų kelyje priešais santuokų rūmus po 6 val. 30 min. vietos (5 val. Lietuvos) laiku.

Rugsėjo 8 dieną vienas mirtininkas susisprogdinęs užmušė mažiausiai šešis žmones, iš kurių dauguma buvo vaikai, šalia ISAF būstinės Kabule per ataką, kuri, kaip tvirtino Talibanas, buvo nukreipta prieš JAV Centrinės žvalgybos valdybą (CŽV), siekiant atkeršyti dėl Vašingtono pastangų paskelbti vadinamąjį Haqqani (Hakanių) kovotojų tinklą teroristine organizacija.

Kelios pastarosios dienos buvo itin skaudžios koalicinėms pajėgoms: šeši jų kariai buvo nušauti vieno įtariamo afganų policininko; Talibanas sunaikino šeši JAV naikintuvus per prezidento neturinčią ataką vienoje didelėje pietinėje bazėje, o per vieną NATO aviacijos smūgį žuvo aštuonios afganės.