Pats liokajus Paolo Gabriele sako veikęs kaip Šventosios Dvasios pasiuntinys, kurio tikslas buvo išvalyti Katalikų Bažnyčią nuo "pikto ir sugedimo".

Jis kaltinamas vagyste sunkinančiomis aplinkybėmis, už kurią numatoma iki šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Kartu su P.Gabriele prieš teismą stos Claudio Sciarpelletti, kuris, remiantis teismo dokumentais, atliko antraeilį pasiuntinio vaidmenį šiame precedento neturinčiame skandale, galinčiame atskleisti rietenas pačioje Katalikų Bažnyčios širdyje.

P.Gabriele kaltinamas iš Vatikano sekretoriato žurnalistui perdavęs konfidencialių dokumentų, tarp kurių ir gautieji iš asmeninio popiežiaus sekretoriaus. Šiuos dokumentus žurnalistas ir rašytojas Gianluigi Nuzzi išleido šiemet pasirodžiusioje savo knygoje "Jo Šventenybė".

Popiežiaus liokajaus advokatas Carlo Fusco praėjusį mėnesį atsisakė ginti savo klientą, nes, anot jo, jiedu nesutarė "dėl gynybos strategijos".

"Mes priėmėme bendrą sprendimą pasukti skirtingais keliais", - sakė advokatas naujienų agentūrai AFP.

Tris vaikus auginantis 46-erių metų P.Gabriele buvo suimtas gegužės 23 dieną, kai policija jo namuose Vatikane rado slaptų dokumentų ir kopijavimo įrangą.

Kadangi Šventasis Sostas neturi kalėjimo, vyras 53 dienas praleido Vatikano "saugumo kambaryje", iš kurio buvo išleidžiamas tik sekmadieniais į mišias. Vėliau jam buvo skirtas namų areštas ir pradėta teikti "dvasinė pagalba".

Manoma, kad abiem vyrams - P.Gabriele ir C.Sciarpelletti - popiežius greičiausiai suteiks malonę, taip siekdamas apsaugoti Bažnyčią nuo dar didesnio skandalo.

Pasak ekspertų, net jeigu būtų nuteisti, P.Gabriele ir C.Sciarpelletti turėtų būti perkelti iš Vatikano į Italijos kalėjimą.

Specialiai šiai bylai sudaryta kardinolų komisija jau apklausė 30 žmonių - pasauliečių ir dvasininkų.

Tyrimo rezultatai viešai neskelbiami, tačiau ekspertai mano, kad jis turėtų atskleisti, kas iš aukštesnių sluoksnių yra prisidėjęs prie slaptos informacijos nutekinimo.

G.Nuzzi paviešinti dokumentai buvo daugiausiai susiję su Vatikano banko ir Šventojos Sosto valstybės sekretoriaus kardinolo Tarcisio Bertone veikla, įtarimais korupcija ir rietenomis dėl postų Vatikane.