Neramumų, kurie plinta Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje, katalizatorius buvo privačiai sukurtas filmas, kuriame juodinamas pranašas Muhammadas ir kuris yra susijęs su JAV krikščionimis evangelikais bei koptais.

Įtariamas filmo prodiuseris yra Nakoula Basseley Nakoula, 55 metų koptas, gyvenantis Kalifornijoje. Filmas buvo reklamuojamas dviejų kitų amerikiečių, krikščionių pastoriaus ekstremisto Terry Joneso ir kito kopto, Vašingtone gyvenančio teisininko Morriso Sadeko tinklalapiuose.

"Žinau, kad kai kuriems žmonėms sunku suprasti, kodėl Jungtinės Valstijos negali neleisti ... tokioms smerktinoms vaizdajuostėms iš viso išvysti dienos šviesą", - ketvirtadienį sakė JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton.

"Tada pažymėčiau, kad šiuolaikiniame pasaulyje su šiandienos technologijomis tai neįmanoma. Tačiau net jeigu ir būtų įmanoma, mūsų šalis turi seną žodžio laisvės tradiciją, kuri yra užtikrinta mūsų konstitucijoje ir mūsų įstatymuose, ir mes netrukdome atskiriems piliečiams reikšti savo pažiūrų, kad ir kokios atstumiančios jos būtų", - nurodė ji.

Teisingumo departamentas atsisakė komentuoti, kaip galėtų siekti nubausti N.B.Nakoulą ir kitus, bet ekspertai sako, jog pareigūnai nieko negali padaryti, kad sutrukdytų žmonėms naudotis savo konstitucinėmis teisėmis.

"JAV vyriausybė yra bejėgė (ta) specifine prasme, kad pagal konstituciją amerikiečiams leidžiama taip kalbėti nesibaiminant būti įmestiems į kalėjimą dėl to, kad kai kuriems žmonėms tai, ką jie sako, atrodo šventvagiška", - sakė profesorius Eugene'as Volokhas, žodžio laisvės teisės ekspertas.

1-oji JAV konstitucijos pataisa teigia: "Kongresas neturi leisti įstatymų, ... varžančių žodžio ar spaudos laisvę".

1969 metų byloje "Brandenburgas prieš Ohają" Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad vyriausybė negali bausti už kurstytojiškas kalbas, nebent jomis būtų siekiama kurstyti ir, tikėtina, iškart bus pakurstyti neteisėti veiksmai.

Vadinamasis Brandenburgo testas - ketinimų, neišvengiamumo ir tikimybės - aktualus ir šiandien; šis testas, pavadintas Kuklusklano lyderio Clarence'o Brandenburgo vardu, paaiškina, kodėl JAV vyriausybė negali nubausti minėto filmo kūrėjų ar užkirsti kelio tokių epizodų pasikartojimui.

Ketvirtadienį per rinkimų kampanijos renginį Kolorade JAV prezidentas Barackas Obama sakė, kad "joks teroro aktas" neužtemdys "tos vertybių, kurias didžiuodamiesi pristatome likusiai pasaulio daliai, šviesos".

Tačiau minimas mėgėjiškas filmas "Musulmonų nekaltumas" (Innocence of Muslims) su prastu dubliavimu, netikromis barzdomis ir aktoriais, kurie manė, kad dirba dėl visiškai kitokios juostos, sukėlė mirtis ir niokojimą, be to, išprovokavo naują tų vertybių aptarinėjimą.

E.Volokhas, kuris dėsto Kalifornijos universitete Los Andžele (UCLA), sakė, kad, patinka tai ar ne, 1-ąja pataisa ginama visų žodžio laisvė - ir kvailių, ir didžiadvasių.

"Tai galioja dėl Salmano Rushdie, tai galioja dėl "Pietų parko" (South Park) prodiuserių. Tai galioja šiems žmonėms, - sakė jis AFP. - Net smurto propagavimas yra ginamas ir tai nėra smurto propagavimas, tai - tiesiog religijos parodija ir kritika".

Interneto amžiuje bet koks prasmę turintis pokytis reikštų visišką visų kalbų, kurios galėtų paskatinti fanatiškus musulmonus atsakyti žmogžudystėmis, uždraudimą.