"Nesuklyskite - mes dirbsime su Libijos vyriausybe, kad būtų įvykdytas teisingumas žudikams, užpuolusiems mūsų žmones", - pareiškė JAV prezidentas Barackas Obama, o Vašingtonas pasiuntė į Libiją du eskadrinius minininkus ir jūros pėstininkų būrį.

Išpuolis prieš JAV konsulatą Bengazio mieste buvo įvykdytas antradienį po audringo protesto prie JAV ambasados Egipte, išprovokuoto Jungtinėse Valstijose sukurto mėgėjiško antiislamiško filmo, kurį esą reklamavo Amerikoje gyvenančių egiptiečių koptų bendruomenė.

Pirminiuose pranešimuose nurodoma, kad 52 metų ambasadorius Chrisas Stevensas, uoliai palaikęs sukilimą, per kurį buvo nuverstas Libijos diktatorius Muammaras Gaddafi, ir trys kiti amerikiečiai buvo nužudyti įtūžusios minios, kai mėgino išvažiuoti automobiliu.

Tačiau dabar manoma, kad Ch.Stevensas mirė apsinuodijęs dūmais, kai įstrigo konsulate, kurį padegė įtariami islamistai kovotojai, apšaudę pastatą iš raketinių granatsvaidžių.

JAV pareigūnai aiškinasi, ar šis puolimas nėra su tarptautiniu teroristų tinklu "al Qaeda" susijusių grupuočių arba joms prijaučiančių kovotojų ataka, pasinaudojant protestais kaip priemone dėmesiui nukreipti ir surengiant koordinuotą keršto išpuolį tuo metu, kai pasaulyje buvo minimos 2001 metų išpuolių prieš Jungtines Valstijas vienuoliktosios metinės.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton sakė, kad šios žudynės turėtų "sukrėsti sąžinę" bet kokį tikėjimą išpažįstantiems žmonėms, tačiau pažadėjo, kad "barbariškos ir mažos grupuotės" veiksmai nepaskatins Vašingtono nusigręžti nuo Libijos.

B.Obama nurodė sustiprinti JAV diplomatinių atstovybių visame pasaulyje apsaugą, baiminantis, kad protestai, išprovokuoti mažo biudžeto privačiai sukurto filmo, kuriame juodinamas musulmonų pranašas Mahometas gali išplisti.

Musulmonų pasaulyje didesnė protestų banga kol kas nenuvilnijo, tačiau televizija CNN nurodė, jog trečiadienio vakarą įtampa vėl didėjo prie JAV ambasados Kaire, kur prieš Jungtines Valstijas nusistatę demonstrantai susirėmė su riaušių policija.

Nauji protestai dėl minėto filmo taip pat vyko prie JAV diplomatinių misijų Maroke, Sudane ir Tunise. Tunise policija leido ašarines dujas, vaikydama kelių šimtų demonstrantų minią.

Poveikis ir JAV prezidento rinkimų kampanijai

B.Obama replikavo dėl savo varžovo respublikono Mitto Romney kaltinimus dėl esą nevykusio pirminio atsako į protestus prie ambasados Kaire, labiau demonstruojant supratimą užpuolikams nei ginant Amerikos vertybes.

"Panašu, kad gubernatorius Romney linkęs pirmiausiai šauti, o paskui nusitaikyti", - B.Obama sakė duodamas interviu televizijai "CBS News", siekdamas pavaizduoti savo būsimą priešininką per lapkritį vykstančius rinkimus nesusigaudančiu užsienio politikoje ir netinkamu užimti Ovalinį kabinetą.

Jungtinės Valstijos pradėjo evakuoti visus darbuotojus iš konsulato Bengazyje, pirmiausiai išskraidindamos juos į Vokietiją. Pareigūnai nurodė, kad 3-5 sužeistiems darbuotojams prireikė medicinos pagalbos.

50 jūrų pėstininkų būrys buvo pasiųstas užtikrinti Amerikos ambasados Libijos sostinėje Tripolyje saugumo, o šios misijos darbuotojų skaičius buvo sumažintas iki krizės metui nustatyto lygmens.

JAV diplomatų bendruomenė gedėjo, buvo sukrėsta ir apstulbinta dėl vienos savo nario netekties. Ch.Stevensas tapo pirmuoju nužudytu pareigas einančiu JAV ambasadoriumi po Amerikos pasiuntinio Afganistane Adolpho Dubso pagrobimo ir nužudymo 1979 metais.

Šiltą vėlyvos vasaros dieną šimtai žmonių susirinko JAV Valstybės departamento pietiniame kieme, kur nedažnai apsilankantis B.Obama atvyko iš Baltųjų rūmų dalyvauti gedulo ceremonijoje kartu su H.Clinton.

Kita vertus, tapo neaišku, kas yra musulmonų protestus išprovokavusio filmo kūrėjas - jo finansuotojai ir reklamuotojai pateikinėjo prieštaringas versijas, tačiau niekas tiesiogiai neprisipažino esantis jo režisierius.

JAV žiniasklaida iš pradžių citavo vyrą, prisistačiusį kaip Amerikoje gyvenantis izraelietis Samas Bacile'as, kuris teigė sukūręs šį filmą už 5 mln. dolerių, kuriuos esą paaukojo 100 žydų. Tačiau jokių duomenų apie tokį asmenį nebuvo rasta.

Krikščionys koptai buvo kaltinami reklamavę arabų kalba įgarsintą šio filmo versiją Egipte, kur viena televizija praeitą savaitgalį parodė jo ištraukas, išprovokavusias pastaruosius neramumus.

Smūgis Arabų pavasario pasiekimams

Smurtą Bengazyje griežtai pasmerkė Libijos Visuotinis Nacionalinis Kongresas, per kurio posėdį trečiadienį technokratas Mustafa Abu Shaguras nedidele balsų persvara buvo išrinktas naujuoju premjeru.

Vienu iš pirmųjų uždavinių vyriausybės vadovui bus pastangos suvaldyti nesuskaičiuojamas ginkluotas grupuotes, susikūrusias per pernai įvykusį sukilimą. Baiminamasi, kad šalyje gali išplisti neramumai, galintys sužlugdyti pažangą demokratiniame procese po Arabų pavasario sukilimų.

Ataka Bengazyje buvo surengta po to, kai tūkstančiai egiptiečių demonstrantų nuplėšė Amerikos vėliavą nuo JAV ambasados Kaire ir pakeitę ją juoda islamiška vėliava, panašia į naudojamą kelių kovotojų grupuočių.

Beveik 3 tūkst. demonstrantų, kurių daugumą sudarė griežtosios linijos islamistų salafitų šalininkai, susirinko prie ambasados, protestuodami dėl islamą įžeidžiančio filmo.

Jungtinės Valstijos nerimauja dėl fakto, kad po pernai įvykusios revoliucijos pirmuoju Egipto prezidentu išrinktas islamiškoms politinėms jėgoms prijaučiantis Mohamedas Mursi pirmiausiai pasmerkė ne išpuolį prieš Amerikos ambasadą, o neramumus išprovokavusį filmą.

"Egipto žmonės, musulmonai ir krikščionys, atmeta tokius įžeidimus šventiems dalykams", - sakoma prezidento pranešime, paskelbtame jo paskyroje socialiniame tinkle "Facebook".

Islamiškas judėjimas Musulmonų brolija, iškėlęs į valdžią M.Mursi, paragino protestuoti dėl šio filmo prie mečečių visame Egipte po penktadieninių pamaldų.

Duodamas interviu televizijai "Telemundo", kuris buvo parodytas trečiadienio vakarą, B.Obama atvirai kalbėjo apie Egipto ir JAV santykius po autoritarinio lyderio Hosni Mubarako nuvertimo.

"Nemanau, kad laikysime juos sąjungininkais, tai taip pat nelaikome jų priešais. Tai nauja vyriausybė, mėginanti rasti savo kelią. Jie buvo demokratiškai išrinkti", - komentavo prezidentas.