Šis sprendimas suteiks teisę 70 tūkstančių išgyvenusių pagalbos tarnybų darbuotojų ir kitų likusių gyvų asmenų gauti nemokamą gydymą. Apie šiuos pakeitimus Nacionalinis darbų saugos institutas pranešė vienuoliktųjų teroro išpuolių metinių išvakarėse.

Sugriuvus Pasaulio prekybos centro dangoraižiams, dauguma ten buvusių asmenų neišvengė toksinių dulkių, kurios vėliau sukėlė įvairias ligas. Nuo jų iki šios dienos jau mirė apie tūkstantis asmenų.

Per dešimt metų nuo išpuolių šiomis ligomis susirgo daugybė statybininkų, pagalbos tarnybų darbuotojų, valytojų ir kitų asmenų.

Apie ketinimus išplėsti dabartinę 4,3 milijardo dolerių programą įtraukiant 50 vėžio tipų Nacionalinis darbų saugos institutas pranešė praėjusį birželį. Bus apmokamos plaučių, krūties, šlapimo pūslės, gaubtinės ir tiesiosios žarnos, kraujo vėžio formos, taip pat melanoma ir visi vaikų vėžio atvejai.

Iki šiol daugiausiai kompensacijų sulaukė kvėpavimo takų ligomis nuo toksinių dulkių ir dūmų susirgę asmenys.

Pasaulio prekybos centro sveikatos programos administratorius Johnas Howardas pareiškė, kad tai yra „svarbus žingsnis siekiant suteikti būtiną pagalbą ir gydymą rugsėjo 11-osios tragediją išgyvenusiems asmenims“.

Niujorko miesto meras Michaelas Bloombergas sakė, jog šis sprendimas ir toliau „užtikrins, kad po baisiųjų rugsėjo 11-osios išpuolių susirgę asmenys gaus medicininę pagalbą, kurios jiems reikia, ir kurios nusipelnė“.

Medicininių išlaidų kompensavimo programa strigo dėl ginčų apie įrodymus, ar vėžys yra tiesiogiai sietinas su Pasaulio prekybos centro tragedija.