"Egzorcistų pagausėjimas Lenkijoje nuo keturių iki daugiau nei 120 per 15 metų laikotarpį yra daug sakantis", - kunigas Aleksandras Posackis, kuris taip pat yra filosofijos ir teologijos profesorius, taip pat iškilus demonologas bei egzorcistas, pirmadienį sakė žurnalistams Varšuvoje per žurnalo "Egzorcysta" pristatymą.

Ironiška, kad piktųjų dvasių apsėdimo atvejų pagausėjimą vienoje iš labiausiai katalikiškų Europos šalių kunigas iš dalies sieja su perėjimu nuo ateistinio komunizmo prie laisvosios rinkos kapitalizmo 1989 metais.

"Tai netiesiogiai susiję su santvarkos pokyčiais: kapitalizmas sukuria daugiau galimybių imtis verslo okultizmo srityje. Ateities būrimas netgi įvardijamas kaip apmokestinama veikla", - A.Posackis sakė naujienų agentūrai AFP.

"Jeigu žmonės gali iš to daryti pinigus, savaime suprantama, jog (ši veikla) plečiasi, o jos daroma dvasinė žala taip pat didėja", - pažymėjo dvasininkas, pridūręs, kad tikrasis egzorcizmas atliekamas be jokio atlygio.

A.Posackis, kuris taip pat priklauso tarptautinei katalikų egzorcizmo ekspertų komisijai, atkreipė dėmesį į "įvairių psichologijos ir psichiatrijos mokyklų bejėgiškumą", susidūrus su ekstremaliais atvejais, kurių neįmanoma išgydyti įprastomis terapijos priemonėmis.

"Apsėdimas yra blogų darbų pasekmė. Vogimo, žudymo ir kitų nuodėmių", - jis aiškino žurnalistams, pridūręs, kad piktosios dvasios išvaromos ritualinėmis maldomis, patvirtintomis Lenkijoje gimusio popiežiaus Jono Pauliaus II 1999 metais.

"Turime apsčiai darbo", - pripažino egzorcistas ir katalikų kunigas Andrzejus Grefkowiczius, nurodęs, kad sostinėje Varšuvoje egzorcistų paslaugų pageidaujantiems tenka laukti tris mėnesius eilėje.

Egzorcizmo apeigas atliekantys kunigai taip pat bendradarbiauja su psichiatrais, siekiant išvengti atvejų, kai psichikos sutrikimai supainiojami su piktųjų dvasių užvaldymu, sakė jis.

"Kviesdavau psichiatrus į susitikimus, kai man iškildavo abejonių dėl kurio nors atvejo, ir dažnai padarydavome išvadą, kad tai psichinės ligos ar isterijos atvejis, o ne apsėdimas", - pridūrė kunigas.

Abu egzorcistai sakė, kad siaubo filmuose demonų apsėdimo atvejai vaizduojami gana tiksliai.

"Tai pasireiškia šūkavimu, klyksmais, pykčiu, įtūžiu - dažnai pasitaiko grasinimų, - aiškino A.Posackis. - Pasireiškimas levitacijos pavidalu pasitaiko rečiau, tačiau taip nutinka, ir privalome apie tai kalbėti - esu tai matęs savomis akimis."

Pirmajame 62 puslapių žurnalo numeryje spausdinami straipsniai, tokie kaip "Naujojo amžiaus pasaulėžiūra - dvasinis dulkių siurblys" ir "Šėtonas yra tikras".

"Egzorcysta" bus spausdinamas leidyklos "Polwen" 15 tūkst. egzempliorių tiražu, o vienas žurnalas kainuos 10 zlotų (8,4 lito).