Pagrindinė ceremonija bus 2 983 žmonių, kurie žuvo ir 2001-ųjų rugsėjo 11-ąją, ir per 1993 metų sprogdinimą prie Pasaulio prekybos centro, pavardžių skaitymas toje vietoje, kur stovėjo centro dangoraižiai dvyniai.

Žuvusiųjų artimieji pasikeisdami skaitys vardus skambant gedulingai muzikai.

Tylos minutėmis bus paminėti momentai, kai keturi "al Qaeda" užgrobti lėktuvai virto ugnies kamuoliais - du įsirėžę į Pasaulio prekybos centro dangoraižius, vienas - į Pentagoną Vašingtone, o ketvirtas - nukritęs lauke Pensilvanijoje.

Dar dviem tylos minutėmis bus paminėtos akimirkos, kai du dangoraižiai griuvo, nusinešdami daugiausiai gyvybių.

Tačiau šiais metais ceremonijoje dangoraižių vietoje nepasirodys Niujorko meras Michaelas Bloombergas ir kiti politikai - ne taip, kaip pernai, per 10-ąsias atakų metines, kai tarp daugybės dalyvavusių pareigūnų buvo ir prezidentas Barackas Obama.

Šiemet B.Obama su žmona Michelle metines paminės tylos minute prie Baltųjų rūmų, o paskui aplankys Pentagono memorialą.

Tuo tarpu viceprezidentas Joe Bidenas nuvyks į Šanksvilį Pensilvanijoje, kur nukrito ketvirtas teroristų užgrobtas lėktuvas, kurio keleiviai užpuolė pagrobėjus ir neleido jiems pasiekti jų numatyto taikinio, taip užkirsdami kelią dar didesnei katastrofai.

Baltieji rūmai pranešė, kad nacionalinio saugumo vadovai informavo B.Obamą apie "pasirengimą ir saugumo padėtį" šioms metinėms.

Tačiau dėl santūresnės šiemetinės atmosferos jokio oficialaus atkaklios prezidento rinkimų kampanijos sustabdymo nebus.

Laikas, regis, sumažino visuomenės dėmesį Rugsėjo 11-ajai, ypač - po plataus 10-ųjų metinių nušvietimo žiniasklaidoje. Daugelis 10-ąsias atakų metines laikė deramu momentu paminėjimų kulminacijai.

Tai, kad JAV kariai 2011-ųjų gegužę nukovė "al Qaeda" įkūrėją Osamą bin Ladeną, taip pat - memorialo Niujorke, sugriuvusių dangoraižių vietoje, atidengimas praėjusiais metais padėjo padėti tašką dėl Rugsėjo 11-osios.

Naujas dangoraižis Pasaulio prekybos centro vietoje jau beveik baigtas ir jau yra aukščiausias pastatas Niujorke - kokie buvo ir sugriuvę dangoraižiai dvyniai.

Šį antradienį kaip tik išleidžiama buvusio JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų SEAL nario, kuris buvo tarp karių, slėptuvėje Pakistane nušovusių O.bin Ladeną, knyga.

Knygoje detaliai aprašoma, kaip specialiųjų pajėgų kariai nukovė O.bin Ladeną ir radijo bangomis pranešė šias naujienas, sakydami, kad tai - "Dievui ir šaliai".

Praėjusią savaitę B.Obama per radijo kreipimąsi sakė, kad Jungtinės Valstijos dabar, po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios, yra "stipresnės, saugesnės ir labiau gerbiamos pasaulyje".
Štai kaip atrodo atstatytas Pasaulio prekybos centras Niujorke: