"Jūs tikriausiai nesate pasiruošęs diplomatijai su Pekinu, jeigu negalit aplankyti olimpiados neįžeisdamas mūsų artimiausios sąjungininkės", - B.Obama sakė apeliuodamas į Amerikos rinkėjus, oficialiai priėmęs Demokratų partijos sprendimą tapti jos kandidatu į prezidento postą.

B.Obama priminė savo paties pasiekimus užsienio politikos ir nacionalinio saugumo srityse, surengdamas geliančią ataką prieš savo priešininką per lapkritį vyksiančius šalies vadovo rinkimus. Jis stengėsi įtikinti Amerikos rinkėjus, kad yra vienintelis kandidatas, tinkamas tapti vyriausiuoju vadu.

"Naujų grėsmių ir naujų iššūkių pasaulyje galite rinktis vadovybę, kuri buvo patikrinta ir išbandyta, - pridūrė jis. - Prieš ketverius metus pažadėjau karą Irake. Mes tai padarėme. Žadėjau iš naujo sutelkti dėmesį į teroristus, kurie iš tikrųjų mus užpuolė rugsėjo 11-ąją. Mes tai padarėme."

"Atšipinome Talibano puolimą Afganistane, o 2014 metais mūsų ilgiausias karas bus baigtas, - pažymėjo B.Obama. - Naujas bokštas kyla Niujorko siluete, "al Qaeda" yra kelyje į pralaimėjimą, o Osama bin Ladenas - nebegyvas."

B.Obama priešino savo svarbiausius pasiekimus su oponento, kurį jis vaizdavo kaip aiškiai netinkamą užimti Ovalinį kabinetą.

"Mano oponentas ir jo kampanijos partneris yra naujokai užsienio politikoje, tačiau iš visko, ką jau matėme ir girdėjome, jie nori grąžinti mus į puikavimosi ir klydinėjimo erą, kuri taip brangiai kainavo Amerikai", - sakė jis.

"Šiaip ar taip, nereikia vadinti Rusijos - o ne "al Qaeda" - mūsų pagrindiniu priešu, nebent esat įstrigęs Šaltojo karo laikuose", - pareiškė prezidentas, sukeldamas ovacijas demokratų suvažiavimo Šiaurės Karolinoje dalyvių ovacijas.

"Mano oponentas sako, jog buvo "tragiška" užbaigti karą Irake - ir nesako mums, kaip jis užbaigtų karą Afganistane, - sakė B.Obama. - Aš tai sakiau ir padarysiu."

B.Obamos priekaištas dėl olimpiados buvo itin geliantis - prezidentas priminė, kad M.Romney liepą atvyko į Londoną stebėti olimpinių žaidynių atidarymo ir iškart pažėrė kritikos Didžiajai Britanijai, leisdamas suprasti, kad ši šalis tikriausiai nėra labai pasiruošusi organizuoti šią sporto šventę.

B.Obama oficialiai sutiko tapti demokratų kandidatu

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį priėmė demokratų sprendimą paskirti jį savo kandidatu į šalies vadovo postą, o geriausius eterio laiku sakydamas kalbą partijos suvažiavime paprašė amerikiečių suteikti jam dar ketverius metus Baltuosiuose rūmuose.

"Dėl kiekvieno klausimo jums teks rinktis ne vien iš dviejų kandidatų arba dviejų partijų, - sakė B.Obama, dėstydamas argumentus už savo perrinkimą. - Tai bus dviejų skirtingų Amerikos kelių pasirinkimas."

Pripažindamas, kad jo įkvepiantis kredo patyrė skaudžių išbandymų dėl recesijos ir skausmingai lėto ekonomikos atsigavimo, B.Obama prašė rinkėjų tikėti, kad jam vadovaujant Amerikos priešakyje lauktų geriausios dienos ir būtų sulaukta jo žadėtų pokyčių.

"Ta viltis patyrė išbandymų -- dėl karo kainos, dėl vienos iš sunkiausių istorijoje ekonomikos krizių ir dėl politinės aklavietės, kuri privertė mus spėlioti, ar vis dar įmanoma pasiekti pokyčių mūsų laikais", - sakė jis.

"Tačiau žinok, Amerika: mūsų problemos gali būti išspręstos. Iššūkiai mums gali būti atremti. Kelias, kurį mes siūlome, galbūt sunkesnis, tačiau jis veda į geresnę vietą. Ir aš prašau jūsų rinktis šią ateitį", - pridūrė jis.

"Neapsimetinėsiu, kad kelias, kurį siūlau, yra greitas arba lengvas. Niekada to nedariau, - pažymėjo B.Obama. - Tiesa ta, jog mums prireiks daugiau nei kelių metų išspręsti problemas, kurių susikaupė per dešimtmečius."

J.Bidenas gyrė Obamos plieninį stuburą ir kritikavo M.Romney

JAV viceprezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį apie Baracką Obamą kalbėjo kaip apie vyriausiąjį vadą "plieniniu stuburu" ir ragino rinkėjus abiem jiems suteikti dar ketverius metus tarnyboje.

"Ponai ir ponios, esu čia pasakyti jums tai, ką, manau, jau žinote, kad aš matau tai iš arti: drąsa gyvena Baracko Obamos širdyje ir labai dažnai mačiau, (kaip) jis ją pasitelkia", - sakė J.Bidenas Demokratų partijos suvažiavimui Šarlotėje, Šiaurės Karolinoje.

"Šis vyras turi drąsos savo sieloje, užuojautos savo širdyje ir plieninį stuburą", - kalbėdamas apie pirmąją kadenciją tvirtino J.Bidenas.

Jis pridūrė, kad jos metu teko daryti sunkius sprendimus, kurių 44-asis JAV prezidentas nevengė.

Tokiu metu, kai lapkričio 6-ąją įvyksiančių rinkimų baigties numatyti vis dar neįmanoma, J.Bidenas kaip galėdamas aiškiau suformulavo pasirinkimą, kuris laukia amerikiečių balsavimo kabinose.

"Praėjusią savaitę klausėmės respublikonų suvažiavimo, girdėjome savo oponentus, girdėjome juos žadant, kad jie turi drąsos reikšti sunkius raginimus. Bet, žmonės, tuo atveju, jeigu nepastebėjote, - jie neturėjo drąsos pasakyti jums, kokius raginimus pareikš!" - sakė viceprezidentas.

Visos šalies mastu atliktos apklausos šiuo metu didelio aiškumo tarp B.Obamos ir respublikonų kandidato į prezidentus Mitto Romney (Mito Romnio) nerodo - šalis yra pasidalijusi per pusę.

"Tai galima supaprastinti iki vienos minties: abu vyrai, siekiantys vadovauti šiai šaliai kitus ketverius metus, ... turi iš esmės skirtingas vizijas ir ... visiškai kitokius vertybių rinkinius", - tvirtino J.Bidenas.

Imdamasis kandidatams į viceprezidentus tradicinio kovinio šuns vaidmens, J.Bidenas taip pat sukritikavo M.Romney dėl verslininko gyslelės ir apkaltino jį darbų perkėlimu kitur ir galvojimu vien apie pelną.

"Nuostabiausias dalykas, kurį sužinojau praėjusią savaitę, buvo tada, kai gubernatorius Romney pasakė, kad kaip prezidentas jis surengtų važinėjimą po darbo vietas. Na, su jo parama darbų perkėlimui kitur tai turės būti užsienio kelionė", - pareiškė viceprezidentas.