Paskelbtas antradienį pranešimas ironišku pavadinimu "Vergo gyvenimas galerose (rūmai, jachtos, automobiliai, lėktuvai ir brangūs aksesuarai)" išvardija 58 lėktuvus ir sraigtasparnius, 20 ištaigingų, carams tinkančių namų ir 11 laikrodžių, kurių kaina prilygsta V.Putino šešerių metų algai.

Vienas publikacijos autorių, buvęs vicepremjeras ir opozicijos aktyvistas Borisas Nemcovas pavadino prezidento kolekciją "cinišku iššūkiu" milijonams Rusijos piliečių, gyvenančių prie skurdo slenksčio.

Kremlius, kuris pateikia 59 metų prezidentą, kaip paprastų skonių žmogų, populiarių sporto rūšių ir aktyvaus poilsio gamtoje gerbėją, kol kas nekomentavo pranešimo.

V.Putinas, kurio deklaruotos pajamos keturis kartus mažesnės nei jo kolegos Jungtinėse Valstijose, seniai neigia gandus, kad susikrovė didžiulį turtą.

Pranešime nekalbama apie tai, bet 32 puslapiai rodo, kaip išaugo prezidento administracijos valdos, atėjus buvusiam KGB agentui į aukščiausią postą 2000 metais.

"Viena rimčiausių priežasčių, verčiančių V.Putiną laikytis valdžios, - tai turtingumas ir prabanga, prie kurių jis jau įprato ir jų atsisakyti kategoriškai nenori", - rašo B.Nemcovas ir jo bendraautoris Leonidas Martyniukas.

"Šalyje, kur daugiau kaip 20 mln. žmonių vos suduria galą su galu, prezidento prabangus gyvenimas - įžūlus ir ciniškas iššūkis visuomenei... Taikstytis su tuo jokiu būdu negalima".

Tarp krintančių į akis detalių, autoriai išskyrė 75 tūkst. dolerių kainuojantį tualetą prezidento lėktuve. Jie taip pat parodė nufotografuotus 11 brangių laikrodžių ant valstybės vadovo riešo ir suskaičiavo, kad iš viso jie kainuoja apie 700 tūkst. dolerių.

V.Putinas deklaravo, kad kasmet gauna 115 tūkst. dolerių pajamų.

Jachtos "galerų vergui"

Legendos apie valdovų - ir carų, ir bolševikų komisarų - turtus ne naujiena Rusijos gyventojams.

Bet pareiškimai apie V.Putino prabangos troškimą pasirodė neparankiu jam laikotarpiu, kai prieš nepakeičiamą lyderį kilo didžiausi per 13 metų masiniai protestai, kuriuose dalyvavo daugiausia vidurinės klasės atstovai iš miestiečių liberalų. Jie dabar mėgina užkrėsti savo nepasitenkinimu plačiąsias mases.

Prie pranešimo iliustracijų autoriai pridėjo pastabas ir nuorodas į straipsnius spaudoje. Nuo to laiko, kai V.Putinas pirmą kartą tapo prezidentu 2000 metais, jo rezidencijų sąrašą papildė dar devynios, teigia publikacijos autoriai.

V.Putinas savo žinioje turi 15 sraigtasparnių ir 43 lėktuvus, tarp jų "Airbus", du verslo "Dassault Falcon", taip pat keleivinį "Il -96", kurio juvelyrų atlikta salono puošyba vertinama 18 mln. dolerių, sakoma pranešime.

Kremliaus ištaigingų jachtų flotilė gali papildyti žmogaus, kuris 2008 metais apibūdino savo darbą kaip vergystę galerose, stiliaus ir Rusijos "oligarchų" įpročių paletę.

Vienoje 53,7 metrų ilgio jachtų yra spa-baseinas, dirbtinis krioklys ir vyno rūsys. Bet tai ne pati prabangiausia iš esamų.

"Tikras Kremliaus flotilės deimantas", - apibūdinama pranešime 57 metrų ilgio penkių denių jachta, kuri įeina į šimtuką didžiausių pasaulyje. Raudonmedžio ir rotango palmės vidaus apdaila, išpuošta paauksuotomis detalėmis, sukūrinė vonia, baras ir barbekiu, brangių klevo veislių kolonada, didžiulis marmuru išklotas vonios kambarys.

Rezidencijoje prie Valdajaus ežero šalies šiaurės vakaruose yra kino salė, kėglinė ir "prezidento cerkvė", sakoma dokumente.

Autorių teigimu, mažai žinomoje trijų aukštų rezidencijoje prie Volgos netoli Saratovo yra židinio salė, biliardinė, žiemos sodas ir baseinas, taip pat vokiški šviestuvai ir itališki baldai. Teritorijoje įrengta sraigtasparnio aikštelė ir pastatytas medžiotojo namelis.

Nuolankus tarnas

Pranešime nerašoma apie V.Putino asmeninį turtą: prezidentas kartą paneigė spėliojimus, kad jis milijardierius, pavadinęs tai "gandais", kuriuos Vakarų reporteriai "iškrapštė iš nosies ir ištėpliojo savo popieriuose".

Tačiau autoriai atvirai meta iššūkį prezidento, kaip kuklaus valstybės tarnautojo įvaizdžiui. Jų akyse V.Putinas atrodo kaip Romos imperatorius Neronas, nepaisęs pavaldžios teritorijos problemų.

"Rusija išmiršta...šalis neteko jau daugiau kaip 5 mln. žmonių, Afrikai prilygstantis korupcijos lygis sukaustė verslo ir kasdienį šalies gyvenimą, o Rusijos priklausomybė nuo žaliavų tik padidėjo Putino valdymo metais", - sakoma pranešime.

Pajamų deklaracijoje, paskelbtoje šiais metais, V.Putinas atsiskaitė už 3,6 mln. rublių pajamas ir pranešė, kad turi tris senus šalyje pagamintus lengvuosius automobilius ir iš tėvo paveldėtą automobilio priekabą.

Prie ištraukos iš prezidento deklaracijos pranešime pridėtas jo kritikų pateiktas kai kurių iš 700 prezidento Reikalų valdybos turimų automobilių, tarpo jų šarvuoto limuzino "Mercedes", kuriuo važinėja V.Putinas, aprašymas.

Be rezidencijos Novo Ogoriove ir Bočiarov Ručej prezidentas turi rezidenciją prie Juodosios jūros, Sočyje, prie Baltijos jūros prie Volgos ir slidinėjimo bazę gamtos draustinyje Kaukaze, sakoma pranešime.

Rankinių laikrodžių sąraše brangiausi yra penki šveicariški "Blancpain" ir vokiški "A. Lange & Soehne".

B.Nemcovas ir L.Martyniukas mano, kad lėšas, kurias iždas kasmet išleidžia rezidencijoms ir kitiems prezidento aktyvams prižiūrėti, geriau būtų panaudoti visuomenės poreikiams.

B.Nemcovas buvo vienas virtinės protestų prieš V.Putiną organizatorių praėjusią žiemą. Dingstis nepatenkintųjų akcijoms buvo kaltinimai sukčiavimu per parlamento rinkimus, kuriuos laimėjo V.Putino partija.

Keliasdešimt tūkstančių žmonių vėl išėjo į gatves pavasarį, mėgindami pasipriešinti jo formaliam sugrįžimui į valstybės vadovo postą ketverius metus pabuvus ministru pirmininku.

V.Putinas neatmetė galimybės balotiruotis į prezidentus ir 2018 metais. J.Levados sociologijos centro surengta rugpjūtį apklausa parodė, kad dauguma Rusijos gyventojų prezidentu norėtų kurio nors kito veikėjo.