Centro kairiųjų Socialdemokratų partija ir centro dešiniųjų Liaudies partija jau dvejus metus nesutaria dėl kariuomenės ateities. Socialdemokratų partija nori sukurti profesionalią kariuomenę, o Liaudies partija yra už dabartinę šaukimo į kariuomenę tvarką. Partijos sutarė šiuo klausimu surengti referendumą, kurio rezultatus prognozuoti sunku.

Apklausa, kurią atliko "Gallup", rodo, kad 51 proc. gyventojų pritaria karinei tarnybai, o 45 proc. nori profesionalios kariuomenės. Už profesionalią kariuomenę stoja daugiausia jaunimas ir miestų gyventojai, o už šauktinių kariuomenę - vyresni žmonės ir kaimų gyventojai.

Politikos analitikas Peteris Filzmaieris Austrijos radijui sakė, kad neaišku, ar vyresni žmonės, kurių yra dauguma, ateis balsuoti referendume, kuris jų tiesiogiai nebeliečia.

Austrija yra viena iš nedaugelio Europos valstybių, kuriose tebėra šauktinių kariuomenė. Dauguma šalių po šaltojo karo palaipsniui atsisakė šaukimo į kariuomenę. Pripažinti tinkamais Austrijos vyrai sulaukę 18 metų amžiaus turi šešis mėnesius tarnauti kariuomenėje arba atlikti civilinę tarnybą. Moterims karinė tarnyba neprivaloma, bet jos gali būti savanorės.

Šiuo metu Austrijos kariuomenėje aktyviai tarnauja 21 tūkst. karių, yra 10 tūkst. kito personalo ir 24 tūkst. atsargos karių.