"Neturime konkrečių planų dėl užsienio svečių, dalyvaujančių NAM narių viršūnių susitikime, vizito į Irano branduolinius objektus", - sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Raminas Mehmanparastas, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Irano užsienio reikalų ministro pavaduotojas Mohammadas Mehdi Akhoundzadeh pirmadienį užsiminė, kad Iranas gali leisti atvykusiems NAM diplomatams apsilankyti Parčino karinėje bazėje, kurioje, kaip teigia Jungtinių Tautų (JT) atominės energetikos priežiūros agentūra, galėjo būti vykdomi eksperimentai dėl sprogmenų, susijusių su branduolinėmis technologijomis.

Vakarų diplomatai rimtai nevertino šio preliminaraus pasiūlymo, kuris buvo pateiktas netrukus po to, kai Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) penktadienį Vietoje per susitikimą su iraniečių delegacija ir vėl negalėjo išpešti leidimo jos inspektoriams apsilankyti Parčine.

"Bet kokia iraniečių rengiama ekskursija atvykusiems NAM pareigūnams būtų ne daugiau kaip labai, labai blogas viešumo triukas, - Vienoje "Reuters" sakė aukšto rango Vakarų diplomatas. - Tai TATENA turėtų būti suteikta galimybė apsilankyti Parčine".

Irano atstovas TATENA Asgharas Soltanieh pakartojo savo šalies pasiryžimą toliau sodrinti uraną. "Sodrinimo nesustabdysime nė sekundei", - sakė jis. Jo žodžius citavo Irano studentų naujienų agentūra (ISNA).

Sodrintas uranas gali būti naudojamas kaip atominių elektrinių kuras arba, labiau sodrintas, branduoliniams ginklams.

M.M.Akhoundzadeh pirmadienį taip pat sakė, kad JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas, kuris turi atvykti į NAM viršūnių susitikimą Teherane, galbūt galėtų apsilankyti iraniečių branduoliniuose objektuose. Ban Ki-moono atstovas paneigė, kad planuojamas toks dalykas.

Iranas NAM viršūnių susitikimą, kuris baigsis penktadienį, surengė tokiu metu, kai Vakarai bando izoliuoti Teheraną dėl įtarimų, kad jis siekia pasigaminti branduolinių ginklų.

Iranas tvirtina, kad jo branduolinės programos tikslai yra taikūs.