Piešinyje, kuris buvo paskelbtas šeštadienį, o vėliau šiek tiek papildytas, matomas nutukęs vyras kumpa nosimi ir dėvintis rankogalių sąsagas su Dovydo žvaigžde, apsikrovęs lėkštėmis su maistu, taip pat į jį žiūrintis bado nualintas vyras.

Karikatūros paaiškinime nurodoma, kad nutukėlis vaizduoja bankų sistemą, o sulysėlis - liaudį.

Karikatūra nėra nauja, tačiau ji buvo pakoreguota, atkreipia dėmesį austrų laikraštis „Der Standard“. Pateikiamas originalaus ir „patobulinto“ piešinio palyginimas - bankininko nosis iš apvalios padaryta kumpa, o ant sagų atsirado Dovydo žvaigždės.

Šio piešinio panašumas į senas antisemitines karikatūras pirmadienį sukėlė pasipiktinimo audrą.

"Ne sutapimas, kad žydų karikatūra, panaši į spausdintas (Vokietijos nacių laikraštyje" "Stuermer" praeito amžiaus 4-ame ir 5-ame dešimtmečiais, pasirodė FPOe lyderio Strache "Facebook" paskyroje", - pareiškė Austrijos žydų bendruomenės pirmininkas Oskaras Deutschas.

Žalieji šią karikatūrą laiko "gryna provokacija", o socialistė deputatė Petra Bayr sakė esanti "giliai sukrėsta" H.Ch.Strache "naujų antisemitinių ir islamofobinių nusikalbėjimų".

Praeitą savaitgalį FPOe lyderis taip pat paskelbė "Facebook" nuotrauką, padarytą vienoje vietos šventėje, kurioje partijos lyderis matomas šalia kepto pašelio. Prie nuotraukos buvo pridėtas rimuotas užrašas "Isst du Schwein, darfst du rein" (Jeigu valgai kiaulieną, gali įeiti).

Nuotrauka jo svetainėje tebėra, tačiau užrašas vėliau buvo pašalintas.

"Jau laikas, kad FPOe pagaliau kažką padarytų dėl šių kurstančio ir diskriminuojančio tono partijos viduje", - pirmadienį paragino konservatyviosios Liaudies partijos sekretorius.

Tuo tarpu vienas Vienos teisininkas pagrasino paduoti FPOe į teismą dėl neapykantos kurstymo ir Holokausto neigimo, kurį draudžia Austrijos įstatymai.

Tuo tarpu H.Ch.Strache tvirtina, kad jo paskelbta karikatūra turėtų būti suprantama tik kaip bankų sistemos, vis labiau stiprėjančios paprastų žmonių sąskaita, kritika.

Jis ne kartą atmetė bet kokius kaltinimus antisemitizmu, tačiau FPOe rinkimų kampanijų plakatuose dažnai būna islamofobinių šūkių.