„Palaikysiu. Tai bus labai naudinga mūsų ėjimui į Europos Sąjungą“, – pabrėžė parlamentaras. Jo teigimu, „jeigu norime, kad mūsų vaikai mokėtų kelias užsienio kalbas, turime tai daryti, kad mūsų vaikai būtų pajėgūs konkuruoti“.

Kaip buvo pranešama anksčiau, rugpjūčio 8 d. Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pasirašė parlamento priimtą įstatymą Dėl valstybinės kalbų politikos pagrindų. Pagal įstatymą, nacionalinės mažumos kalba gali gauti regioninės kalbos statusą, jei kalbantieji šia kalba sudaro ne mažiau, nei 10 proc. regiono gyventojų. Kalba gali tapti regionine, net jeigu ja kalbančiųjų yra mažiau, nei 10 proc., pakanka surinkti 10 proc. gyventojų parašus. Arba tai gali būti padaryta vietos įstatymų leidėjų susirinkimo iniciatyva.

Įsigaliojus įstatymui, regioninės kalbos statusas buvo suteiktas rusų kalbai Dnepropetrovskojės, Donecko, Zaporožės, Luhanės, Odesos ir Chersono apskrityse, taip pat Izmajilo, Odesos, Secastopolio ir Charkovo miestuose.

Manoma, kad rudenį Krymo parlamentas suteiks regioninės kalbos statusą dviem kalboms – rusų ir Krymo totorių. Regioninę kalbą galima vartoti gamyboje, vietos valdžiai ja bendrauti su gyventojais, vartoti švietimo sferoje, žiniasklaidoje ir pan.