Žurnalistų paklaustas, ar užsienio reikalų ministrai nusprendė po savo parengiamojo susitikimo Džidoje paraginti sustabdyti Sirijos narystę, Ekmeledinas Ichsanohlu atsakė: "Taip".

"Dėl šio sprendimo sutarta remiantis konsensusu su absoliučia dauguma", - nurodė jis.

Pasiūlymas "galutinai patvirtinti" bus pateiktas valstybių vadovams per jų susitikimą Mekoje, kuris vyks antradienį ir trečiadienį, pridūrė E.Ihsanoglu.

Minimu klausimu nesutarė regiono varžovai Iranas ir Saudo Arabija. Teheranas yra artimas Sirijos prezidento Basharo al Assado sąjungininkas, o Rijadas yra vienas pagrindinių Sirijos opozicijos šalininkų.

Apie susitikimą informuoti šaltiniai sakė, kad rekomendacijai sustabdyti Sirijos narystę IBO prieštaravo tik Iranas ir Alžyras.

Vokietija nepritaria skrydžių draudimo zonos virš Sirijos nustatymui

"Mes manome, kad diskusija dėl karinio įsikišimo greičiau komplikuos situaciją", - sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Neskraidymo zona virš Libijos 2011-aisiais labai padėjo libių kovai su diktatoriumi Muammaru al Gaddafi, kuris galiausiai buvo nuverstas nuo valdžios.

Savaitgalį Turkijoje viešėjusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, atsakydama į klausimą apie tokios zonos nustatymą virš Sirijos, teigė, kad tai yra viena iš galimybių.

Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovas pabrėžė, kad svarbūs yra bendri valstybių bendrijos veiksmai prieš Sirijos prezidentą Basharą al Assadą. "Mes toliau siekiame, kad Rusija ir Kinija pakeistų savo poziciją ir tai leistų JT Saugumo Tarybai drauge veikti", - sakė atstovas.

Sirijos sukilėliai paprašė paskelbti neskraidymo zoną, kad jie galėtų atsilaikyti prieš vyriausybinius dalinius. "Mes galėtume į savo kontrolę perimti daugiau teritorijų, tačiau jas bombarduojantys vyriausybės naikintuvai mums trukdo, - sakė sukilėlių vadas Abu Alaa. - Neskraidymo zona yra labai svarbi tolesnei kovai".

Kad JT Saugumo Taryba paskelbtų virš Sirijos neskraidymo zoną, mažai tikėtina, nes veto teisę turinčios Rusija ir Kinija remia B. al Assado režimą. Tačiau Vakarų sąjungininkės teoriškai tokią zoną galėtų paskelbti ir vienašališkai.

Pentagonas nekomentuoja galimybės sukurti neskraidymo zoną virš Sirijos

JAV gynybos departamento oficialusis atstovas George`as Little’as atsisakė komentuoti galimybę sukurti neskraidymo zoną virš Sirijos teritorijos.

Spaudos konferencijoje žinyboje jis pažymėjo, jog JAV atkreipė dėmesį į tai, kad vis aktyviau Sirijos vyriausybinės karinės oro pajėgos apšaudo kovotojų pozicijas Alepo mieste šalies šiaurėje. Drauge jis nekomentavo tolesnių JAV žingsnių dėl to, konkrečiai - dėl neskraidymo zonos įsteigimo šiame Sirijos rajone, kaip Libijoje 2011 metais.

"Mes matome siaubingas ir nenaudingas atakas iš oro, kurias vykdo Sirijos režimas. Tai dar vienas jo iškreipto elgesio pavyzdys. Tai turi būti sustabdyta, kaip ir smurtas, kurį jis tęsia prieš savo liaudį", - pažymėjo G.Little`as, atsakydamas į žurnalistų klausimus.

JAV valstybės departamento oficialioji atstovė Victoria Nuland taip pat pirmadienį pareiškė spaudos konferencijoje, jog priimdamos sprendimą įsteigti neskraidymo zoną virš Sirijos JAV "turi būti įsitikinusios, kad turi susidariusios tikslų vaizdą, ką reikia daryti, kad būtų galima pasiekti didesnį efektą".

"Mes taip pat turime būti įsitikinę, kad viskas, ką mes darome, nesukels daugiau kančių, neprives prie didesnio kraujo liejimo", - pridūrė diplomatė.

Kalbėdama apie neskraidymo zoną virš Libijos, įvestą 2011 metais, V.Nuland pareiškė, kad situacija Libijoje ir Sirijoje gerokai skiriasi viena nuo kitos.

"Vietovės ypatumai (abiejose šalyse) skirtingi. Skiriasi politinė ir karinė situacijos. Kaip pareiškė valstybės sekretorė Hillary Clinton Stambule, situacija labai neaiški. Ji keičiasi labai greitai. Mes turime pirmiausia būti įsitikinę, kad turime susidarę tikslų operatyvinį vaizdą apie visa tai", - sakė V.Nuland.

Kaip jau pranešta, klausimą dėl galimybės įsteigti neskraidymo zoną virš Sirijos H.Clinton svarstė su Turkijos URM vadovu Ahmetu Davutoglu per jos vizitą į Stambulą praėjusį savaitgalį.

Neskraidymo zona virš Libijos leido smarkiai apriboti vyriausybės kariuomenės veiksmus šioje šalyje, legalizavo NATO šalių kovinių lėktuvų dalyvavimą konflikte, o tai galiausiai padėjo nuversti Muammaro Gaddafi režimą.

Tačiau 2012 metų kovą JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta per svarstymus kongrese įspėjo, kad jeigu bus įsteigta neskraidymo zona virš Sirijos, galimi "rimti šalutiniai nuotoliai".

Dėl to tada taip pat įspėjo JAV ginkluotųjų pajėgų Štabų viršininkų komiteto pirmininkas Martinas Dempsey , kuris pažymėjo, kad Sirijos priešlėktuvinės gynybos sistema kur kas efektyvesnė nei ta, kurią turėjo vyriausybės kariuomenė Libijoje.

Tačiau grupė senatorių pirmadienį kreipėsi į JAV prezidentą Baracką Obamą laišku, kuriame reikalauja suteikti pagalbą Sirijos opozicijai ir įsteigti neskraidymo zoną virš rajonų, kuriuos ji kontroliuoja.

Šiuo metu pribrendo didelė būtinybė įsteigti neskraidymo zoną virš Sirijos sienos su Jordanija ir Turkija, kurią užtikrintų užsienio pajėgos, Vakarų žiniasklaidai pirmadienį pareiškė opozicinės Sirijos nacionalinės tarybos vadovas Abdel Bassetas Sayda.

"Jau yra išlaisvintų zonų. Bet problema - aviacija ir apšaudymai iš artilerijos, dėl to patiriama aukų, sugriovimų", - sakė jis, komentuodamas situaciją dėl didelio Sirijos miesto Alepo šalies šiaurėje, kur vyriausybės kariuomenė suaktyvino smūgius iš oro į kovotojų pozicijas.

Buvęs Sirijos ministras pirmininkas teigia, kad režimas žlunga

Buvęs Sirijos ministras pirmininkas Riadas Hijabas, kuris praėjusią savaitę dezertyravo į Jordaniją, teigia, kad Sirijos režimas žlunga "moraliai, finansiškai ir kariniu požiūriu", informuoja BBC.

Per spaudos konferenciją Jordanijos sostinėje Amane R. Hijabas sakė, kad Sirijos režimas kontroliuoja ne daugiau kaip 30 proc. teritorijos. Jis ragino užsienyje esančias opozicijos grupes susivienyti, o Sirijos armiją - stoti į žmonių pusę.

Naujienų agentūra "Reuters" pranešė, kad R. Hijabas prezidento Basharas al Assadas režimą pavadino "Dievo priešu". Buvęs premjeras pridūrė, kad dezertyravo ir prisijungė prie opozicijos savo noru, o ne buvo atleistas, kaip teigė Sirijos valdžia.

Sirijos prezidento patarėjas atvyko į Kiniją, JT atstovė - į Siriją

Aukštas Sirijos prezidento Bašaro al Assado  patarėjas nuvyko į Kiniją aptarti krizės, praneša BBC.

Kinijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad patarėjas Bouthaina Shaaban susitiks su Kinijos užsienio reikalų ministru Yangas Jiechi. Ministerija tvirtina, kad bando įgyvendinti buvusio Jungtinių Tautų (JT) pasiuntinio Koffi Annanano  taikos planą Sirijai.

Iki šiol taikos plano įgyvendinti nepavyko ir jis laikomas nebegaliojančiu. Kinija du kartus vetavo JT rezoliucijas, nukreiptas prieš B. al Asado režimą. Korespondentai teigia, kad priimdama B. al Assado patarėją Kinija nori nusikratyti kritikos ir parodyti, kad ieško būdų diplomatiškai išspręsti Sirijos konfliktą.

Tuo tarpu JT humanitarinės pagalbos vadovė Valerie Amos  lankysis Sirijoje, kad įvertintų, kaip paskirstoma parama. Ji tikriausiai prašys išduoti daugiau vizų pagalbos darbuotojams iš užsienio, nes Sirijos Raudonajam Pusmėnuliui prastai sekasi dalinti maisto paramą.

JT teigia, kad per Sirijos sukilimą jau nukentėjo apie du milijonai žmonių, o daugiau nei milijonas turėjo palikti savo namus. Dešimtys tūkstančių žmonių kirto sienas ir pabėgo į Turkiją, Jordaniją, Libaną ir Iraką.