Ministerijos Informacijos ir spaudos departamento direktorius pavaduotoja Marija Zacharova pakomentavo šį Latvijos valdžios sprendimą, apie tai rugpjūčio 9 dieną buvo pranešta oficialioje Rusijos Užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje, skelbia lenta.ru.

M. Zacharova tvirtina, kad Rusijos Užsienio reikalų ministeriją suglumino Latvijos sprendimas paskelbti M. Kolerovą ir I. Pavlovskį nepageidaujamais asmenimis. Ji įsitikinusi, kad tokie Latvijos valdžios veiksmai prieštarauja oficialiai Rygos deklaruojamiems ketinimams bendradarbiauti su Rusija, taip pat pažeidžia demokratijos ir žodžio laisvės principus. M. Zacharova pridūrė, kad Latvijai teks prisiimti atsakomybę už šios, pasak jos, nedraugiškos akcijos pasekmes.

Pareigūnė taip pat akcentavo, jog tai ne pirmas atvejis, kai Rusijos piliečiams uždraudžiama įvažiuoti į Latviją. Štai 2012 metų kovą Ryga į „juoduosius sąrašus“ įtraukė du Rusijos istorikus – Aleksandrą Djukovą ir Vladimirą Simindėjų.

Priminsime, kad rugpjūčio 8 dieną Latvijos Užsienio reikalų ministerija paskelbė M. Kolerovą ir I. Pavlovskį nepageidaujamais asmenimis, apkaltinusi juos „siekimu pakenkti Latvijos interesams, įskaitant teritorinį vientisumą ir ekonominį saugumą“.

Reaguodamas į Latvijos sprendimą, I. Pavlovskis informacijos agentūros REGNUM tinklalapyje išspausdino Latvijos užsienio reikalų ministrui Edgarui Rinkevičiui skirtą atvirą laišką. Jame Rygos kaltinimus, esą REGNUM siekia pakenkti Latvijai, pavadino „melu“ ir paprašė ministro pateikti jam konkrečius kaltinimus.

Jau anksčiau M. Kolerovui taipogi buvo uždrausta įvažiuoti į Lietuvą, Estiją bei Gruziją.

Maskvos policija įvykdė kolegų Latvijoje pavedimą dėl tyrimo priemonių agentūroje REGNUM

Rusijos policija atliko tyrimo priemones informacijos agentūros REGNUM biure, pranešė agentūrai „Interfax“ Rusijos VRM Maskvos vyriausiosios valdybos spaudos tarnyba.

„Pietryčių administracinės apygardos Vidaus reikalų valdybos Tyrimo valdyba gavo iš Rusijos generalinės prokuratūros oficialų tarptautinį Latvijos teisėsaugos institucijų pavedimą, pagal kurį šiandien buvo atliktos tyrimo priemonės informacijos agentūros „REGNUM biure“, - sakė spaudos tarnybos darbuotojas.

Jis pažymėjo, kad buvo atlikta viena apklausa, taip pat atliktas dokumentų, patvirtinančių dviejų piliečių tapatybę, poėmis.

„Mes gavome oficialų atsakymą į anksčiau išsiųstą paklausimą į Latviją. Šiuo metu tyrimo priemonės visiškai užbaigtos“, - pranešė agentūros pašnekovas.

Praėjusį trečiadienį agentūra BNS, remdamasi Latvijos URM spaudos centru, pranešė, kad šalies valdžia įtraukė į nepageidaujamų asmenų sąrašą informacijos agentūros REGNUM buvusį vyriausiąjį redaktorių ir Rusijos prezidento tarpregioninių ir kultūrinių ryšių valdybos viršininką Modestą Kolerovą, taip pat atsakingą už portalą apie Baltijos šalis redaktorių Igorį Pavlovskį.

„Šis sprendimas priimtas, remiantis informaciją, kurią pateikė Latvijos kompetentingos institucijos apie M.Kolerovo ir I.Pavlovskio vykdomas Latvijoje slaptas priemones, nukreiptas prieš Latvijos saugumo interesus, tarp jų jos teritorijos vientisumą ir ekonominį saugumą“, - pranešė Latvijos UR ministerija.

Rusijos užsienio politikos žinyba dėl to pareiškė, kad Maskva pasilieka teisę į adekvatų atsaką dėl dviejų Rusijos žurnalistų įtraukimo į sąrašą žmonių, kurių buvimas šioje šalyje yra nepageidautinas. 

„Remiamės tuo, kad visa atsakomybė už neigiamus padarinius mūsų dvišaliams santykiams - kaip šios nedraugiškos akcijos padarinį - teks Latvijai. Pasiliekame teisę į adekvačias atsakomąsias priemones", - pareiškė Rusijos URM Informacijos ir spaudos departamento direktoriaus pavaduotoja Marija Zacharova, kurios žodžiai cituojami URM tinklalapyje. M.Zacharova pažymėjo, kad „Maskvai kelia nusistebėjimą atvirai nedraugiškas Latvijos URM pareiškimas“.