Per karą Vietname iš amerikiečių lėktuvų virš džiunglių ir laukų buvo išpurkšta dešimtys milijonų litrų nuodingo herbicido, kurio kodinis pavadinimas „Agent Orange“ – dėl oranžinės spalvos, kad būtų sunaikinta lapija ir Vietnamo partizanai neturėtų kur slėptis.

Bet dėl šio oranžinio chemikalo ir dabar dešimtims tūkstančiams žmonių karas nesibaigė – apsigimę kūdikiai, jų tėvai, seneliai, sergantys vėžiu.

Istorine vadinama valymo operacija pradėta iš tos pačios Danango bazės, kurioje per karą nuodinga medžiaga buvo kraunama į lėktuvus.

„Ši vietovė, kurioje chemikalai buvo kraunami, vis dar užteršta. Mes suklojome laikinas betono plokštes, kad dioksinas neprasiskverbtų toliau per lietaus sezoną“, – pasakoja Vietnamo armijos karininkas plk. Ho Van Kha.

Valymo darbai pradėti iškilmingai. Jungtinėms Valstijoms tai kainuos 41 milijoną dolerių. Darbus atlieka dvi amerikiečių bendrovės kartu su Vietnamo gynybos ministerija.

„Dioksinas Vietnamo žemėje yra skausmingos praeities palikimas, bet jos valymo projektą vykdome ranka rankon su vietnamiečiais. Kaip sakė valstybės sekretorė H. Clinton, tai ženklas, kad drauge kursime vilčių teikiančią ateitį“, – kalbėjo JAV ambasadorius Vietname Davidas B. Shearas.

Bet tai, kad Vietname purkštas herbicidas – ligų ir apsigimimų priežastis, pripažinti nenori. Hanojus tvirtina, kad trys milijonai žmonių nukentėjo nuo amerikiečių „oranžinio“, mažiausiai 150 tūkstančių vaikų apsigimę. Aukų ieškinį dėl kompensacijų Jungtinių Valstijų Aukščiausiasis Teismas atmetė.

Tiesa, Amerika gera valia skyrė 50 milijonų dolerių pagalbai nuo herbicido nukentėjusiems vietnamiečiams. Amerikiečiams, karo Vietname veteranams, išmokėti milijardai dolerių kompensacijų dėl ligų, kurios siejamos su Vietname naudotu „oranžiniu“ chemikalu, nors taip pat nei valdžia, nei chemikalų gamintojai nepripažįsta atsakomybės.

Vietname naudojama technologija, kuri leis aukšta temperatūra skaidyti „oranžinį“ į ne tokius pavojingus komponentus. Darbai numatyti ketveriems metams.