Abi šios šalys yra laisvos verslininkystės zonos, kaimynystėje susiduriančios su valstybėmis, kur represinė vyriausybė dera su ekonomikos silpnumu. M. Romney komanda nori įtikinti, kad tai neturi kelti nuostabos.

„Kitaip tariant, - toliau tęsia autorius, - politinė ir ekonominė laisvė turi bendrą šaltinį vieningame rūpestingai išpuoselėtų kultūros ypatumų komplekte“.

Kol Baracko Obamos administracija veda mus nuo kultūrinių klestėjimo šaknų, kaip leidžia suprasti M. Romney, kai kurių kitų šalių įvairiose pasaulio vietose pavyzdys primena – Amerikos situacija vienareikšmiškai leidžia teigti, jog jos geriausios dienos dar ateityje.

„Praktiškai tai atrodo taip, lyg M. Romney mėgintų pasirodyti kaip labiau už taiką ir klestėjimą pasisakantis kandidatas, lyginant su Obama, - rašo J. Poulosas. - Bet mes prieiname prie Rusijos klausimo. Dėl M. Romney komandos požiūrio kartu su juo pasirodo seni Šaltojo karo laikuose įstrigusių konservatorių stereotipai“.

„Iš kur šis didžiulis priešiškumas? - klausia politikos apžvalgininkas. - Ar nemąstė M. Romney apie tai, kad Rusija gali stipriai pakenkti JAV užsienio politikai, jeigu tik pasistengtų? Argi M. Romney negali įsivaizduoti, kaip blogai bus Europai, Amerikai ir jų bendriems interesams, jeigu Rusijoje vėl prasidės tikras pilietinis konfliktas?“

„Galbūt M. Romney komanda atkreipė dėmesį į Izraelio naują energetikos ateitį ir tai, kai ji pakeis geopolitinių žaidimų lauką Rusijai. Kontroliuodamas neseniai atrastus telkinius, Izraelis galėtų išlaisvinti Europą iš jos priklausomybės nuo rusiškų dujų“, - spėja J. Poulosas.

„Vis dėlto Izraelis stiprina ryšius su Rusija, ypač energetikos srityje“, - pastebi straipsnio autorius ir pateikia garsaus amerikiečių tarptautinių santykių specialisto Walterio Russello Meado komentarą: „Po praėjusią savaitę stebėtinai nuoširdžioje atmosferoje įvykusio Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizito „Gazprom“ ir Izraelis paskelbė apie bendradarbiavimo dujų gavybos sektoriuje planus“.

J. Poulosas mano, kad V. Putino mėginimai derėtis su Izraeliu kelia grėsmę žiniai, kurią M. Romney nori perduoti Amerikos rinkėjams. „Jeigu Izraelis, kaip ir Lenkija, yra ilgalaikio ekonominio klestėjimo kultūros pavyzdys, tai kodėl jis stengiasi susidraugauti su Rusija – politinio ir ekonominio atsilikimo pavyzdžiu“, - M. Romney poziciją komentuoja „Forbes“ apžvalgininkas.

„Tai klausimas, į kurį Mittas Romney nenori atsakyti, - įsitikinęs J. Poulosas. - Gali būti, kad dėl to kaltas jo kampanijai būdingas pabrėžtas priešiškumas „Rusijos meškai“.