„Kad suvoktume problemos mastą, siūlau palyginti skaičius: mūsų vertinimu, 2010 m. gaisrai sunaikino daugiau nei 80 tūkst. hektarų miško, o nuo kinivarpų, mūsų prognozėmis, šiais metais žus apie 100 tūkst. hektarų. Ankstesnis kinivarpų antpuolis vyko dešimtą dešimtmetį, o dabartinis jų gausėjimas prasidėjo nuo 2009 m. Tai precedento neturinti gausa, tokios dar nebuvo. Tai reiškia, kad iki metų pabaigos žus maždaug du trečdaliai senų Pamaskvės eglynų“, – pasakojo „RBK daily“ miškų programos „Green Peace“ vadovas Aleksejus Jarošenka.

Ekologas juokavo, kad visi kenkėjai susirinko Rubliove – kinivarpos užpuolė vakarinius ir šiaurinius Pamaskvės rajonus, kuriuose yra politikų, verslininkų ir garsenybių sodybos bei vilos. Pvz., Odincovo rajone vilą turi Boriso Jelcino duktė Tatjana su vyru Valentinu Jumaševu, politikas Sergejus Stepašinas, vyriausybės vadovas Vladislavas Surkovas, Pamaskvės gubernatorius Sergejus Šoigu, buvęs Kristinos Orbakaitės vyras verslininkas Ruslanas Baisarovas, broliai režisieriai Nikita Michalkovas ir Andronas Končalovskis bei daugelis kitų garsių žmonių. Taip pat čia yra Rusijos prezidento ir ministro pirmininko vilos.

Prezidento reikalų valdybos atstovas spaudai Viktoras Chrekovas patvirtino, jog kinivarpos užpuolė visą Rubliovo ir Uspenės valdybą. „Dalį medžių apniko kinivarpos, kartu su atitinkamomis tarnybomis kovojame. Kainuoja nepigiai. Pagal licencijas pjaunami medžiai“, – aiškino jis.

A. Jarošenkos manymu, situacijai įtakos padarė ir gamtos veiksniai – 2009 ir 2010 m. uraganai, kurie išgriovė daug medžių, ir karšti orai, taip pat prastas valdininkų darbas. „Reikėjo iš karto įsikišti miškų ūkiui, tačiau jame – biurokratija, jį paralyžiavo reformos, susijusios su naujo miškų kodekso įvedimu. Tiesiog negalėjo reaguoti į kinivarpų gausėjimo pradžią“, – aiškino jis.

Ekologo teigimu, kinivarpos užpuolė vidurinę sritį, kiek lėčiau juda į Rusijos šiaurę: į Sankt Peterburgą, Archangelską ir Komijos respubliką. „Maskvos srityje tai miškai, kuriuose daugiausia senų eglynų – Maskvos miškų ir parkų apsauginė juosta, kurioje kinivarpos ėmė sparčiai daugintis ir dėl chaotiško miškų kirtimo statyboms. Pavasarį radome didžiulius išdžiūvusio miško plotus išilgai kelio MaskvaSankt Peterburgas, prakirstame per Chimkų mišką Solnečnogorsko rajone“, – sakė A. Jarošenka.