"Labai jaudinantis įspūdis būti Jeruzalėje, Izraelio sostinėje", - M.Romney pareiškė sakydamas kalbą Šventajame mieste, kurioje jis išdėstė pagrindines nuostatas dėl savo užsienio politikos, susijusios su Izraeliu.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu padėkojo jam už šiuos žodžius: "Noriu padėkoti jums už šiuos labai stiprius palaikymo ir draugystės su Izraeliu bei Jeruzale žodžius, kuriuos išgirdome šiandien.

Jeruzalės statusas yra vienas iš labiausiai ginčijamų klausimų ilgamečiame Izraelio ir palestiniečių konflikte.

Izraelis, okupavęs didelę arabams priklausiusią rytinę šio miesto dalį per 1967 metais vykusį Šešių dienų karą ir vėliau ją aneksavęs, tvirtina, kad visa Jeruzalė turi tapti žydų valstybės "amžina ir nedaloma sostine".

Tačiau palestiniečiai nori, kad Rytų Jeruzalė taptų jų pažadėtos valstybės sostine ir įnirtingai priešinasi bet kokiems Izraelio mėginimais reikšti savo teises į šią miesto dalį.

Didžioji dalis tarptautinės bendruomenės, įskaitant JAV, oficialiai nepripažįsta Jeruzalės Izraelio sostine dėl tebesitęsiančio konflikto su palestiniečiais, tvirtinant, jog šis klausimas galės būti išspręstas tik per galutines derybas dėl miesto statuso.

Visos užsienio ambasados yra įsikūrusios Tel Avive, o Jeruzalėje veikia jų konsulatai.

1995 metais JAV Kongresas priėmė vadinamąjį Jeruzalės ambasados įstatymą, pripažįstantį Jeruzalę Izraelio sostine ir nurodantį, kad Amerikos ambasada turėtų būti perkelta į šį miestą.

Tačiau šiame teisės akte numatyta išlyga, leidžianti prezidentui laikinai atidėti ambasados perkėlimą dėl "nacionalinio saugumo" priežasčių. Šia išlyga pasinaudojo JAV prezidentai Billas Clintonas, George'as W.Bushas ir Barackas Obama, todėl minėtas įstatymas faktiškai niekada neveikė.

Prieš beveik ketverius metus, 2008 metų rugpjūtį, likus trims mėnesiams iki JAV prezidento rinkimų, tuometis demokratų kandidatas B.Obama, išsakė panašią poziciją dėl Jeruzalės, kokią dabar deklaravo jo varžovas M.Romney.

"Jeruzalė taps Izraelio sostine. Esu sakęs tai anksčiau ir pasakysiu vėl", - B.Obama pareiškė per vizitą Izraelio pietiniame Sderoto mieste, aiškiai leisdamas suprasti, kad Šventojo miesto statusas yra "galutinio statuso klausimas".

Palestiniečiai: komentarai apie Jeruzalės statusą žalingi JAV interesams

JAV respublikonų kandidato į Baltuosius rūmus Mitto Romney pareiškimas, kad Jeruzalė yra Izraelio sostinė, yra žalingas Jungtinių Valstijų interesams Artimuosiuose Rytuose, sekmadienį sakė vienas aukšto rango palestiniečių pareigūnas.

"Romney pareiškimai yra žalingi Amerikos interesams mūsų regione - jie kenkia taikai, saugumui ir stabilumui", - palestiniečių vyriausiasis derybininkas Saebas Erakatas sakė naujienų agentūrai AFP.

"Net jeigu šis pareiškimas yra JAV rinkimų kampanijos dalis, jis nepriimtinas, o mes jį visiškai atmetame. JAV rinkimų kampanija niekada neturėtų būti vykdoma palestiniečių sąskaita, - pažymėjo jis. - Romney tokiais pareiškimais giria okupaciją, nausėdijų plėtrą ir ekstremizmą šiame regione."

S.Erakatas pareiškė: "Rytų Jeruzalė yra okupuota. Pagal dviejų valstybių sprendinį, kurį palaiko visas pasaulis, įskaitant Jungtines Valstijas ir daugumą Izraelio žmonių, Rytų Jeruzalė bus Palestinos sostinė, o Vakarų Jeruzalė - Izraelio sostinė."