Buvęs Masačusetso gubernatorius trečiadienį su savo žmona Ann išvyko į trijų dienų kelionę, per kurią dalyvaus olimpiados atidarymo ceremonijoje ir susitiks su Jungtinės Karalystės premjeru Davidu Cameronu.

Tačiau šis vizitą buvo aptemdytas, kai JAV prezidento Baracko Obamos administracija pasičiupo komentarą, priskiriamą vienam iš M.Romnio padėjėjų, jog juodaodis šalies vadovas nesupranta "anglosaksiško paveldo", kuriuo dalijasi Britanija ir Jungtinės Valstijos.

Respublikonų kandidato rinkimų štabas skubiai paneigė, kad vienas iš jo darbuotojų sakė Britanijos dienraščiui "The Daily Telegraph", esą M.Romney, kitaip nei B.Obama, suvokia "anglosaksišką paveldą", kuriuo grindžiami ypatingi JAV ir Jungtinės Karalystės ryšiai.

M.Romney kampanijos atstovės Amandos Hennenberg pranešime sakoma, kad britų spaudos pranešime įsivėlė klaida.

"Tai nėra tiesa, - teigia ji. - Jeigu kas nors taip sakė, jie neatspindėjo gubernatoriaus Romney arba kurio nors kito šios kampanijos nario nuomonės."

Tuo tarpu svarbus B.Obamos perrinkimo kampanijos strategas Davidas Axelrodas šį komentarą pavadino pribloškiančiai įžeidžiamu.

M.Romney taip pat išsakė nediplomatiškų pastabų apie Britanijos pasiruošimą olimpiadai, atliekant paskutines repeticijas prieš atidarymo ceremoniją penktadienį.

"Sunku pasakyti, kaip sklandžiai tai vyks, - M.Romney sakė JAV televizijai "NBC News" iš Londono. - Esama kai kurių nerimą keliančių dalykų."

"Istorijos apie privačią saugos bendrovę, neturinčią pakankamai žmonių, galimą imigracijos ir muitinės pareigūnų streiką - visa tai aiškiai nėra drąsinančios žinios", - pridūrė jis.

Britanijos sienų apsaugos pareigūnai trečiadienį atšaukė ketvirtadienį planuotą surengti vienos paros imigracijos tarnybų darbuotojų streiką olimpiados atidarymo išvakarėse.

M.Romney netgi suabejojo, ar visi Britanijos žmonės vieningai palaiko šį milžiniško masto renginį, sakydamas, jog tai yra būtina sėkmės sąlyga.

"Ar jie susitelkė ir švenčia olimpinę akimirką? Ir tai sužinosime tik tuomet, kai žaidynės iš tiesų prasidės", - teigė politikas.

Tačiau M.Romney negalima prikišti olimpinių reikalų išmanymo stygių. Šis multimilijonierius buvęs verslininkas buvo pakviestas vadovauti 2002 metų žiemos olimpiadai Solt Leik Sityje, kai pasiruošimus šioms žaidynėms aptemdė didelis skandalas. Neabejotina, kad jis turi pakankamai patirties, reikalingos surengti sėkmingą olimpiadą.

M.Romney taip pat turi asmeninių interesų Londono olimpiadoje. Jo žmona Ann yra kumelės Rafalkos, kuri dalyvaus olimpiados dailiojo jojimo rungtyje, bendrasavininkė.

Pati Ann Romney olimpiadoje nejodinės - Rafalkos raiteliu taps jos dresuotojas Janas Ebelingas. Tačiau politiko žmona birželį sakė, kad jos augintinės pasirodymas olimpiadoje yra "išsipildžiusi svajonė".

Tuo tarpu jos vyrui kalbantis su NBC atrodė, kad jis nedaug žino apie dailųjį jojimą, kuris olimpine sporto šaka tapo lygiai prieš 100 metų.

"Turiu jums pasakyti - tai Ann sportas. Netgi nesu tikras, kurią dieną vyks ta rungtis, - aiškino jis. - ji turės galimybę tai pamatyti; aš šio renginio nežiūrėsiu."

Prieš prasidedant olimpiadai buvęs Masačusetso gubernatorius rūpinsis savo rinkimų kampanijos įvaizdžio gerinimu, dalyvaudamas aukšto lygio derybose su Britanijos lyderiais ir susitikdamas su Amerikos olimpiniais atletais.

Ketvirtadienį jis susitiks su D.Cameronu, vicepremjeru Nicku Cleggu, užsienio reikalų ministru Williamu Hague'u ir finansų ministru George'u Osborne'u.

Jungtinės Karalystės opozicinės Leiboristų partijos lyderis Edas Milibandas, buvęs premjeras Tony Blairas ir Airijos premjeras Enda Kenny taip pat planuoja susitikti su M.Romney prieš jam išskrendant į Izraelį po olimpiados atidarymo ceremonijos.

Kaip pranešama, jis taip pat vadovaus lėšų rinkimų vakarienei, kuri bus surengta jo šalininkams Londone.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją