Populiarus 31 metų vokietis režisierius Janas Philippas Glogeris ir jo komanda buvo sutikti nepatenkintais šūksniais ir švilpimu, kai jie pasirodė scenoje po 2 val. 15 min. trukusio vaidinimo, kurį taip pat stebėjo Vokietijos politikos ir visuomenės elito nariai, tarp jų kanclerė Angela Merkel.

Kita vertus žiūrovai entuziastingai pasveikino nusilenkti publikai išėjusį bosą baritoną Samuelį Youną (Samuelį Juną) iš Pietų Korėjos. Šis dainininkas, likus vos keturioms dienoms iki "Skrajojančio olando" premjeros, pakeitė Rusijos operos žvaigždę Jevgenijų Nikitiną, pasitraukusį iš projekto, kai kilo skandalas dėl jo tatuiruotės, vaizduojančios vieną iš nacių simbolių.

Tačiau bene didžiausia vakaro žvaigžde tapo vokietis dirigentas Christianas Thielemannas - ilgametis Bairoito festivalių favoritas, itin subalansuotai ir subtiliai vadovavęs orkestrui, atliekant pirmąją brandžią R.Wagnerio operą.

Bairoito operos teatras "Festspielhaus", pastatytas pagal paties kompozitoriaus projektą, garsėja itin gera akustika dėl savo unikalios dengtos orkestro duobės.

Tačiau būtent dėl šios ypatybės diriguoti joje tampa labai sudėtinga, ir tik patyrę maestro, tokie kaip Ch.Thielemannas, Bairoito festivalyje dirigavęs jau 111-ąjį kartą, tiksliai žino, kaip išgauti norimą garsą.

Kiti dainininkai, tarp jų sopranas iš Kanados Adrianne Pieczonka, sukūrusi Zentos vaidmenį, vokietis baritonas Franzas Josefas Seligas, vokiečiai tenorai Michaelis Koenigas ir Benjaminas Brunsas, sukūrę Eriko ir Vairininko vaidmenis, taip pat buvo šiltai sutikti publikos.

J.Ph.Glogeris, kuris Bairoite yra dar naujokas, anksčiau režisavęs tik dvi operas, pakeitė istoriją apie laivo kapitoną, pasmerktą amžinai klajoti jūromis, kol bus išgelbėtas moters meilės, pritaikydamas ją XXI amžiui.

Režisierius Skrajojantį Olandą pavaizdavo kaip į kiborgą panašų veikėją - neapsakomai turtingą verslininką, kuris gyvenime gali pasiekti viską, ką trokšta.

Tačiau jis sutinka perduoti savo turtą pašto siuntų ir logistikos koncerno savininkui Dalandui - mainais į jo dukros Zentos ranką.

Nors dekoracijų dizaineris Christofas Hetzeris sukūrė stulbinamus Skrajojančio Olando kompiuterizuoto pasaulio vaizdus, moderni šios operos interpretacija greitai išsikvėpė po pirmojo veiksmo.

"Skrajojantis olandas" - vienintelis naujas pastatymas šių metų Bairoito festivalyje. Ši mėnesį trunkanti kasmetinė operos šventė, kurios metu atliekami R.Wagnerio kūriniai, buvo surengta jau 101-ajį kartą.

Daugeliui R.Wagnerio gerbėjų šių metų festivalis tėra įžanga į šio kompozitoriaus 200-ųjų gimimo metinių iškilmes ateinančiais metais.