J.Holmesas kaltinamas nušovęs 12 žmonių ir dar 58 sužeidęs praeitą penktadienį kino teatre Denverio priemiestyje Ororoje. Užpuolikas šaudė sausakimšoje kino salėje per naujausio filmo apie Betmeną "Tamsos riterio sugrįžimas" (The Dark Knight Rises) pirmąjį naktinį seansą.

24 metų buvęs doktorantas, vilkėjęs kaštoninės spalvos kalėjimo uniformą, netarė nė žodžio, kai teisininkai skaitė kaltinimų sąrašą per trumpą procedūrinį Arapaho apygardos teismo posėdį Sentenielo mieste.

J.Holmesas, anksčiau siekęs neurobiologijos daktaro laipsnio, teisme atrodė nesugebantis sutelkti dėmesio: jo galva svyrinėjo; vaikinas tai paklaikusiai žvelgdavo išplėtęs akis, tai prisimerkęs - tarsi apkvaitęs arba apsnūdęs.

Kol kas neaišku, ar jis vartojo kokius nors vaistus; taip pat nebuvo nurodyta, kada įtariamajam, kaltinamam įvykdžius vienas iš didžiausių kada nors Amerikoje surengtų masinių šaudynių, gali būti atlikta psichiatrinė ekspertizė.

Per ateinantį pirmadienį vyksiantį antrąjį posėdį J.Holmesui veikiausiai bus pateikti kaltinimai dėl 12 žmonių nužudymo, mėginimo nužudyti dar 58 žmones, taip pat papildomi kaltinimai, susiję su jo butu, kurį įtariamasis buvo užminavęs. Tikėtina, kad per tą posėdį kaltinamasis padarys pareiškimą dėl savo kaltės pripažinimo arba nepripažinimo.

Prokurorai numato, jog kelias savaites bus tariamasi su aukų šeimomis, siekiant nuspręsti, ar J.Holmesui bus siūloma mirties bausmė.

"Norime sulaukti jų nuomonės, prieš priimdami bet kokį sprendimą šiuo klausimu, - sakė Arapaho apygardos prokurorė Carol Chambers. - Jeigu bus prašoma mirties bausmės, šis procesas bus labai ilgas ir veiks jų gyvenimus ne vienerius metus."

Kolorade nuo 1976 metų buvo įvykdyta tik viena egzekucija.

Denverio prokuroras ir teisės aktualijų apžvalgininkas Scottas Robinsonas nurodė manantis, kad J.Holmeso advokatai "turi mažai pasirinkimų - nebent pateikti kaltės nepripažinimo pareiškimą, argumentuojant (kaltinamojo) pamišimu".

J.Holmesas pasidavė policijai prie kino teatro, tebedėvėdamas neperšaunamą liemenę, kurią, kaip pasakojo liudininkai, turėjo ir kino salėje į žmones šaudęs užpuolikas, tačiau C.Chambers perspėjo, kad prokurorų sėkmė nėra visiškai užtikrinta.

"Tai byla, kurioje mes tebevertiname milžinišką įrodymų kiekį, tad negalime manyti, kad viskas eis kaip sviestu patepta", - prokurorė sakė žurnalistams, pridūrusi, jog jeigu būtų pateiktas pareiškimas dėl sutrikusios kaltinamojo psichikos, šios bylos nagrinėjimas gali užsitęsti metus ar ilgiau.

J.Holmesui buvo nurodyta likti Arapaho apygardos kalėjime, kur jis laikomas vienutėje - be teisės būti paleistam už užstatą.

Niujorko policijos komisaras Ray Kelly sakė, kad J.Holmesas nusidažė plaukus oranžine spalva ir tvirtino esantis komiksų personažas Džokeris - mirtinas Betmeno priešas.

Bent vienas liudininkas teigė, kad užpuolikas būtų nužudęs daugiau žmonių, jeigu nebūtų užsikirtęs jo pusiau automatinis šautuvas.

Pasak policijos, J.Holmesas savo butą buvo užminavęs ir pavertęs spąstais, turėjusiais pražudyti kiekvieną ten įžengusį. Tačiau pareigūnai sekmadienį nurodė, kad jiems pavyko iš ten paimti kompiuterį, kuriame tikimasi rasti svarbių duomenų, kaip užpuolikas planavo ir ruošėsi įvykdyti savo ataką.

Faktas, kad J.Holmesas nesiryžo nusižudyti arba įsitraukti į žūtbūtinį susišaudymą su policija, "neatrodo keistas dėmuo šioje konkrečioje byloje", teigia Ohajuje įsikūrusio Majamio universiteto psichologijos profesorius Allenas McConnellis.

"Kadangi liko gyvas, jis galėtų suteikti tam tikrų įžvalgų" apie aplinkybių visumą, potencialiai galinčią paskatinti žmogų surengti masines žudynes, tyrėjas sakė naujienų agentūrai AFP.

Kita vertus, "Tamsos riterio sugrįžimas" tapo trečiuoju komerciškai sėkmingiausiu debiutu per Amerikos kino istoriją.

Per pirmąsias tris rodymo dienas šis filmas uždirbo 160,9 mln. dolerių nurodė šią statistiką renkanti agentūra "Exhibitor Relations".

Naujausias filmas apie Betmeną pagal bilietų pardavimus pirmąjį rodymo savaitgalį nusileido tik kino juostai "Keršytojai" (The Avengers) ir paskutinei Hario Poterio sagos daliai "Haris Poteris ir Mirties relikvijos. 2 dalis" (Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2).