38 metų Jevgenijus Nikitinas, kadaise priklausęs sunkiojo metalo grupei ir pasidaręs šias tatuiruotes, kai buvo jaunas, po diskusijų su organizatoriais pasitraukė iš Bairoito festivalio, skirto Richardo Wagnerio kūrybai.

Trečiadienį jis turėjo atlikti pagrindinį vaidmenį operoje „Skrajojantis olandas“, skirtoje festivalio atidarymui. Šio festivalio metu itin vengiama bet kokių asociacijų su nacizmu, nes R. Wagneris buvo antisemitas, o jo marti, anglė Winifred Wagner bičiuliavosi su Adolfu Hitleriu. Pats A. Hitleris Trečiojo reicho metais rėmė R. Wagnerio koncertus.

J. Nikitinas minėtas tatuiruotes pasidarė jaunystėje. Dešinėje krūtinės pusėje jis turi išsitatuiravęs didžiulę svastiką, o kairėje – „gyvenimo runą“ – nacių projekto „Lebensborn“, rėmusio „rasiškai grynas“ arijų moteris, simbolį.

Savo pranešime spaudai bosas – baritonas J. Nikitinas rašė: „Nežinojau, kad šie ženklai ir simboliai sukels tokio masto susierzinimą ir įžeidimą, ypač Bairoite, turint galvoje šio festivalio istorijos kontekstą. Šias tatuiruotes pasidariau jaunystėje. Tai buvo didelė klaida ir norėčiau, kad niekada nebūčiau jos padaręs“.

Jevgenijus Nikitinas

„Nežinojau, kad simboliai, ištatuiruoti ant mano krūtinės, gali turėti kažkokių konotacijų ir net būti naudojami nacių ar neonacių“, - elektroniniame laiške Vokietijos laikraščiui „Bild am Sonntag“ rašė dainininkas.

J. Nikitinas tvirtino, kad šias tatuiruotes pasidarė tarp 1989 ir 1991 metų, o jų dizainą išsirinko iš tatuiruočių salono knygos apie Šiaurės Europos mitologiją. „Šie simboliai man neturi jokios politinės reikšmės, tik dvasinę. Niekada nepriklausiau ir dabar nepriklausau jokiai politinei partijai“, - teigė jis.

Šiaurės Bavarijoje vykstančio Bairoito muzikos festivalio organizatoriai sakė, kad J. Nikitino sprendimas pasitraukti „atitinka festivalio vadovybės poziciją nepripažinti jokių nacių idėjų formų“. Dainininkas jį priėmė po to, kai buvo supažindintas su „šių simbolių reikšmėmis Vokietijos istorijoje“.

J. Nikitinas užaugo Murmanske, didžiausiame Rusijos Arkties vandenyno uostamiestyje, ir studijavo valstybinėje Rimskio – Korsakovo konservatorijoje Sankt Peterburge.

Dar studijų metais jis buvo pakviestas dainuoti legendiniame Sankt Peterburgo Marijos teatre. Vagnerio operų partijos užima ypatingą vietą jo repertuare. Jis jau kelis kartus yra dainavęs Vokietijoje ir jo pasirodymo Bairoite buvo nekantriai laukiama.

Pasirodė, kad festivalio organizatoriai apie J. Nikitino tatuiruotes sužinojo tik po to, kai jas paviešino Vokietijos žiniasklaida.

Dainininkas nemėgino jų slėpti ir yra mušęs būgnus nuoga krūtine per Rusijos televizijos laidą, skirtą jo „operos ir metalo“ pomėgiui.

Bairoito festivalį sumanė pats R. Wagneris, kad per jį būtų atliekami jo kūriniai. Pirmą kartą jis įvyko 1876 metais. A. Hitleris žavėjosi R. Wagnerio kūryba ir kelis kartus lankėsi šiame festivalyje.