Apie tokį J. Holmeso prisistatymą žurnalistams pareiškė gerokai nuo tragedijos vietos nutolusio Niujorko policijos komisaras Rayus Kelly. Anot pareigūno, šaulys netgi buvo nusidažęs plaukus taip, kaip piktadarys iš „Tamsos riterio“.

Tuo tarpu Ororos, kurioje įvyko tragedija, policijos vadas Danas Oatesas žurnalistams atsisakė komentuoti kolegos pareiškimus apie įtariamojo prisistatymą „Džokeriu“. Vis dėlto jis pripažino apie tragediją kalbėjęs su Niujorko pareigūnais, mat pats anksčiau dirbo šiame mieste.

Antrojo įtariamojo nėra

Ororos policija anksti sekmadienį atmetė įtarimus, kad dar vienas žmogus padėjo J. Holmesui parengti žudynes kino teatre, kurios pareikalavo 12 žmonių gyvybių.

"Yra daug nepatvirtintų ir netikslių naujienų pranešimų apie antrą įtariamąjį, - sakoma policijos atstovės Cassidee Carson pareiškime. - Dėl tų pranešimų: šį vakarą buvo apklaustas vienas Holmeso kompanionas. Nėra pagrindo manyti, kad jis yra susijęs (su žudynėmis)".

B.Obama aplankys aukų šeimas

JAV prezidentas Barackas Obama sekmadienį nuvyks į Koloradą susitikti su 12 kino teatre nušautų žmonių šeimomis.

Tie 12 žmonių, kurių amžius - nuo šešerių iki 51 metų, penktadienį buvo nušauti kino teatre Ororoje netoli Denverio, kai žiūrėjo naujausio filmo apie Betmeną premjerą. Užpuolikas pradėjo šaudyti sausakimšoje salėje.

Sekmadienį 18 val. 30 min. vietos laiku planuojama pagerbti aukas priešais Ororos rotušę. Ceremoniją organizuoja pilietiniai, bendruomenės ir religiniai lyderiai.

"Dabar galime pradėti natūralų gedėjimo ir gijimo procesą", - šeštadienį vakare sakė Ororos meras Steve'as Hoganas.

B. Obama atvyksta tyrėjams toliau aiškinantis visas nusikaltimo aplinkybes ir jo planavimą. Šeštadienį vietos ir federaliniai pareigūnai neutralizavo įtariamojo bute išdėliotus sprogstamuosius užtaisus.

24 metų J. Holmesas, kuris studijavo doktorantūroje, bet ją metė, buvo areštuotas iš karto po šaudymo kino teatre.

Ororos policijos viršininkas D. Oatesas sakė, kad nusikaltimas ne vieną mėnesį buvo "apgalvojamas ir svarstomas", nes J.Holmesas gavo daug siuntinių į darbą ir namus.

Žudynės Ororos kino teatre pribloškė šalį ir priminė 1999-ųjų tragediją Kolumbaino mokykloje Litltone, esančiame už 27 km nuo Ororos. Tada du moksleiviai nušovė 12 kitų mokinių ir mokytoją.

Saugo nuo kitų kalinių

Arapaho apygardos šerifas Graysonas Robinsonas sakė, kad įtariamasis laikomas vienutėje, kad būtų apsaugotas nuo kitų kalinių. Taip paprastai daroma visų garsių bylų atvejais.

J.Holmesas, kuris, pasak pareigūnų, nusidažė plaukus raudonai ir vadino save Džokeriu - piktadariu iš komiksų ir filmų apie Betmeną, pirmadienį turi pirmą kartą stoti prieš teisėją.

Kaip praneša „Daily Mail“, areštinės sargai liudija J. Holmesą elgiantis neadekvačiai, „kaip filme“. Tuo tarpu šaulio „kaimynai“ areštinėje, anot kelių iš arešto pastarosiomis dienomis paleistų vyriškių, kalba tik apie viena: jei „Džokeris“ papuls į vieną patalpą su kitais sulaikytaisiais, pirmadienio jis nesulauks.

Jei teismas Kolorado šaulį pripažins pakaltinamu, jam gali grėsti mirties bausmė.

Apsiginkavo iki dantų

JAV žiniasklaida skelbia, kad įtariamasis Jamesas Holmesas buvo sukaupęs ištisą arsenalą: nuo pistoletų „Glock“ iki automato „Smith and Wesson“. Be to, jis internetu per du mėnesius įsigijo daugiau kaip 6 tūkst. šovinių, o savo butą užminavo taip, kad specialiųjų tarnybų išminuotojai turėjo paplušėti iš peties. Pavojus įtariamojo bute galutinai neutralizuotas tik naktį iš šeštadienio į sekmadienį Lietuvos laiku.

Policijos duomenimis, visus ginklus ir šaudmenis J. Holmesas įsigijo teisėtai. 24 metų studentas į teisėsaugos akiratį iki tragedijos Kolorade nebuvo papuolęs – vienintelis jo nusižengimas tebuvo kelių eismo taisyklių pažeidimas.

Meras kreipiasi į B.Obamą

Niujorko meras Michaelas Bloombergas radijo eteryje paragino prezidentą Baracką Obamą ir jo konkurentą būsimuosiuose prezidento rinkimuose Mittą Romney susimąstyti apie ginklų kontrolės sugriežtinimą.

„Galbūt atėjo laikas dviem žmonėms, norintiems būti Jungtinių Valstijų prezidento poste, atsistoti ir pasakyti, ką jie ketina daryti. Nes tai akivaizdžiai tapo visos valstybės problema“, - sakė M. Bloombergas.

Ginklų parduotuvių – tiek pat, kiek degalinių

„ABC News“ skelbiamais JAV Alkoholio, tabako ir ginklų kontrolės biuro duomenimis, Jungtinėse Valstijose veikia apie 123 tūkst. licencijuotų ginklų prekybos įmonių. „Tai reiškia, kad ginklų parduotuvių maždaug tiek pat, kiek degalinių“, - pastebi naujienų tarnyba.

JAV žinybų duomenimis, vien 2006-2010 m. šalyje šaunamaisiais ginklais nužudyta daugiau kaip 47 tūkst. žmonių.

Nors Jungtinėse Valstijose įvyko jau ne viena šiurpi tragedija, debatai apie ginklų kontrolės sustiprinimą ir toliau lieka tik debatais. Mat nemaža dalis amerikiečių nelinkusi pritarti apribojimams – esą įstatymų besilaikantys piliečiai turi teisę nešiotis ginklą, o jų laisvės neturėtų kentėti dėl to, kad įstatymų nesilaiko kiti, primena „ABC News“.

Nusprendė neviešinti naujos „Betmeno“ dalies pajamų

Holivudo kompanija „Warner Bros.“ nutarė neskelbti naujausios filmo apie Betmeną dalies „Tamsos riterio sugrįžimas“ pajamų, pranešė „ABC News“.

„Warner Bros.“ ir kitos didžiosios Holivudo kompanijos kone visuomet skelbia, kiek milijonų dolerių pirmosiomis dienomis kino teatruose uždirbo populiarūs filmai. Tačiau „Tamsos riterio sugrįžimas“ tapo išimtimi.

Kino kompanija pranešė, jog savaitgalį naujosios „Betmeno“ dalies pajamos, priešingai nei įprasta, skelbiamos nebus. To esą nuspręsta nedaryti „iš pagarbos tragedijos aukoms“. Tiesa, skaičius „Warner Bros.“ ketina paskelbti pirmadienį.

Anksti penktadienį juodai apsirengęs užpuolikas su neperšaunama liemene ir kitomis kūno apsaugos priemonėmis pradėjo šaudyti sausakimšoje Ororos kino teatro salėje. Jis nušovė mažiausiai 12 ir sužeidė dar 58 žmones.

Policija prie įtariamojo automobilio už kino teatro jį areštavo. 24 metų J.Holmesas suimamas nesipriešino.

Popiežius: tai - beprasmis smurtas

Popiežius Benediktas XVI sakė, jog jį "smarkiai sukrėtė beprasmis smurtas" Kolorado kino teatre ir jog jis meldžiasi už tai, kad nukentėjusieji ir aukų šeimos rastų stiprybės.

Per tradicinį sekmadienio palaiminimą popiežius sakė, kad drauge su aukų šeimomis ir draugais jaučia sielvartą ir meldžia visiems Dievo paguodos ir stiprybės.

Penktadienį 24 metų Jamesas Holmesas (Džeimsas Holmsas) sausakimšame kino teatre Ororoje Kolorado valstijoje šaudė ir susprogdino kelis dujų balionus. Žuvo 12 ir buvo sužeisti dar 58 žmonės.

Benediktas XVI kalbėjo iš popiežiaus vasaros rezidencijos, esančios Kastel Gandolfe kalvose į pietus nuo Romos.