"Manome, kad genocido Čečėnijoje kaltininkas neturi teisės pagerbti nacizmo aukų. Tai kelia mūsų pasipiktinimą, todėl mes nebūsime pasyvūs šio gėdingo vizito stebėtojai", - rašoma per spaudos konferenciją žurnalistams išplatintame komiteto pareiškime.

"Protestuojame prieš politikų abejingumą tam, kas vyksta Čečėnijoje. Abejingumas nusikaltimams ir visų teisių pažeidinėjimui Čečėnijoje turės grėsmingų padarinių. Taip kadaise hitlerizmo ir stalinizmo nusikaltimų aprobavimas sukėlė didžiausią tragediją žmonijos istorijoje", - sakė per spaudos konferenciją komiteto narys Marekas Kurzyniecas.

Jis informavo, kad protesto akcijos planuojamos ne tik Krokuvoje, bet ir Varšuvoje, Poznanėje, Vroclave. Ketvirtadienį komiteto "Laisvasis Kaukazas" nariai ketina protestuoti Osvencime.

Pareiškimą dėl V. Putino vizito antradienį taip pat paskelbė tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos "Amnesty International" Lenkijos skyrius. Dokumente pažymima, jog "tuo metu, kai Rusijos Federacijos prezidentas V. Putinas atvyksta pagerbti koncentracijos stovyklos Osvencime aukų atminimo, Čečėnijoje žūsta žmonės ir masiškai pažeidinėjamos žmogaus teisės".