Minimam mažyčiam, krauju mintančiam vėžiagyviui, kuris gyvena koraliniuose rifuose sekliuose Rytų Karibų vandenyse, buvo duotas mokslinis pavadinimas Gnathia marleyi.

"Pavadinau šią rūšį, kuri išties yra gamtos stebuklas, Marley vardu, nes gerbiu (jį) ir žaviuosi Marley muzika", - sakė dr.Paulas Sikkelas, jūrų biologas iš Arkanzaso valstijos universiteto.

"Plius, ši rūšis Karibuose tokia pati unikali, koks buvo ir Marley", - pridūrė jis. Jo žodžiai cituojami vyriausybinio Nacionalinio mokslo fondo ir Arkanzaso valstijos universiteto interneto svetainėse.

Tai pirmoji per daugiau kaip du dešimtmečius nauja aprašyta Karibų rūšis, priduria Nacionalinis mokslo fondas.

Nesubrendę Gnathia marleyi slepiasi negyvuose koraluose, pintyse ar dumbliuose ir staiga užpuola netoliese pasirodžiusias žuvis, kurių krauju minta. Suaugę vėžiagyviai nesimaitina išvis, sakė P.Sikkelas.

"Manome, kad suaugėliai išgyvena dvi ar tris savaites po paskutinio maitinimosi, ... o tada nugaišta, tikėkimės, prieš tai pasidauginę", - sakė jis.

Dėl šių parazitų Karibų koralinių rifų būklė prastėja. "Šiuo metu tyrinėjame ryšį tarp koralinių rifų bendrijų sveikatos ir Gnathiidae populiacijų", - sakė P.Sikkelas.

Naujų rūšių vadinimas įžymybių vardais nėra jokia naujiena. Pavyzdžiui, prezidento Baracko Obamos vardu yra pavadinta viena kerpė, "Microsoft" boso Billo Gateso vardu - žiedmusė, o Elvio Presley vardu - vapsva, primena Nacionalinis mokslo fondas.

Nei B.Marley šeima, nei jo įrašų studija "Island Records" kol kas nekomentavo naujausios garbės velioniui dainininkui.