Išgelbėtas vyriškis, kuris norėdamas išgyventi buvo priverstas gerti jūros vandenį, buvo pastebėtas prisikabinęs prie kanistro ir prakiurusios valties pirmadienį prie Tuniso krantų. Naktį jį pastebėję žvejai iškvietė pakrančių apsaugos pareigūnai, pranešė UNHCR.

Tuniso ligoninėje dėl išsekimo ir dehidratacijos gydomas vyriškis papasakojo, kad valtyje nebuvo gėlo vandens ir žmonės išmirė vienas po kito per kelias dienas, tarp jų ir trys jo šeimos nariai.

"Jis yra gana sunkios būklės ir, matyt, patyrė siaubingų išgyvenimų, stebėdamas vieną po kito mirštančius savo šeimos narius", - sakė UNHCR atstovė atstovė spaudai Sybella Wilkes.

Penkiolika sunkaus išbandymo dienų ištvėręs vyriškis iš Eritrėjos sakė, kad valtis su 55 žmonėmis išplaukė iš Libijos sostinės Tripolio birželio pabaigoje ir po dienos pasiekė Italijos krantus.

Tačiau stiprus vėjas sugrąžino laivą atgal į jūrą ir po kelių dienų pripučiama valtis ėmė leisti orą, sakė vyriškis.

Pasak liudininko, daugiau nei pusė nelaimės aukų buvo iš Eritrėjos, o likę - iš kitų valstybių.

JT agentūros duomenimis, per šiuos metus mėgindami iš Libijos patekti į Europą 170 žmonių žuvo arba yra laikomi dingusiais.

Nelegalių migrantų tragedijos Viduržemio jūroje liudininkas pasakojo, kad bendrakeleivių lavonus jie mėtė per bortą

Vienintelis gyvas iš daugiau nei 50 nelegalių migrantų tragedijos Viduržemio jūroje liudininkų, pabėgėlis iš Eritrėjos Abbesas Settou, trečiadienį pasakojo, kad išgyveno "per Dievo malonę", kai prakiurus jų pripučiamam laivui kiti jo bendrakeleiviai mirė iš bado ir troškulio.

Tuniso ligoninėje gydomas vyriškis naujienų agentūrai AFP sakė, kad jo bendrakeleiviai, tarp kurių buvo kiti jo tautiečiai ir grupė somaliečių, "mirė iš bado, troškulio ir išsekimo. Mes išmetėme jų kūnus per bortą".

Kiek anksčiau Jungtinių Tautų (JT) vyriausiojo komisaro pabėgėlių reikalams agentūra (UNHCR) Ženevoje pranešė, kad išgelbėtas vyriškis, kuris norėdamas išgyventi buvo priverstas gerti jūros vandenį; jis buvo pastebėtas prisikabinęs prie kanistro ir prakiurusios valties pirmadienį prie Tuniso krantų. Naktį jį pastebėję žvejai iškvietė pakrančių apsaugos pareigūnus.

A.Settou papasakojo, kad valtyje nebuvo gėlo vandens ir žmonės išmirė vienas po kito per kelias dienas, tarp jų ir trys jo šeimos nariai, sakė UNHCR.

Penkiolika sunkaus išbandymo dienų ištvėręs vyriškis sakė, kad valtis su 55 žmonėmis išplaukė iš Libijos sostinės Tripolio birželio pabaigoje ir po dienos pasiekė Italijos krantus.

Jie negalėjo prisikviesti pagalbos, nes laive neveikė palydovinis telefonas, sakė tėvas Mussie Zerai (Musi Zerajus), kunigas iš Eritrėjos, su išgyvenusiu vyriškiu kalbėjęs trečiadienį telefonu.

"Jis sakė, kad jūroje jie išbuvo 15 dienų, - sakė kunigas AFP. - Jie jau buvo beveik pasiekę Italijos krantus, tačiau negalėjo iškviesti pagalbos, nes jų neveikė jų palydovinis telefonas, todėl vėjas juos nubloškė atgal į atvirą jūrą".

"Per tas 15 dienų laive buvę žmonės pradėjo mirti nuo bado ir troškulio. Jie buvo pasimetę, negalėjo orientuotis, - pasakojo M.Zerai. -Dabar jis taisosi. Po kelių dienų, sakė jis, jį perkels į pabėgėlių stovyklą.

Pasakodamas apie nelaimę UNHCR A.Settou sakė, kad jų pripučiama valtis prakiuro ir pradėjo leisti orą.

JT agentūros atstovė atstovė spaudai Sybella Wilkes sakė, kad A.Settou "yra gana sunkios būklės ir, matyt, patyrė siaubingų išgyvenimų, stebėdamas vieną po kito mirštančius savo šeimos narius".

"Tikra tragedija, - sakė vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro pavaduotojas T. Alexander Aleinikoffas. - Raginu visus jūroje esančius laivus būti itin budrius dėl migrantų ir pabėgėlių Viduržemio jūroje, kuriems gali reikėti pagalbos".

JT agentūros duomenimis, per šiuos metus mėgindami iš Libijos patekti į Europą 170 žmonių žuvo arba yra laikomi dingusiais.

Į Europos Sąjungą siekiantys patekti dokumentų neturintys nelegalūs migrantai dažniausiai renkasi Graikiją ir Italiją. Per pastaruosius metus po Arabų pavasario sukilimų Šiaurės Afrikos šalyse Italiją pasiekiančių nelegalių migrantų banga ypač išaugo.

Neretai pabėgėliai renkasi ir Maltą, tačiau pastaruoju metu juos atbaido gana ilgas pabėgėlių registravimo procesas saloje, nurodo UNHCR.

"Tai žinodami, žmonės plaukia į Italiją", - sakė S.Wilkes.

"Praėjusiais metais tokio dalyko net nepastebėjome, kad iki Maltos atplaukę laivai atsisakytų į ją įplaukti", - sakė agentūros atstovė.

UNHCR duomenimis, per šiuos metus į Italiją atplaukė daugiau nei 1300 pabėgėlių iš Libijos. Didžiausias jų antplūdis paprastai būna gegužės - rugsėjo mėnesiais, kai Viduržemio jūra būna ramiausia.