Pasak prezidentės, praėjęs šimtmetis tikriausiai buvo svarbiausias šalies istorijoje. "Istorija - neatskiriama tautos ir tautinės sąmonės dalis, dabarties ir ateities pagrindas", - pažymėjo valstybės vadovė.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras Artis Pabrikas pabrėžė, jog šios knygos išleidimas rodo aukštą Latvijos visuomenės kultūros lygį. "Didžiausias nusikaltimas žydams buvo holokaustas, ir mes tai pripažįstame", - pasakė ministras. Jis pridūrė, kad didžiausias nusikaltimas Latvijai buvo jos okupacija, ir kitaip šito nepavadinsi.

Knyga išleista rusų ir latvių kalbomis istorikų komisijos iniciatyva. Joje apžvelgiami Latvijai svarbiausi XX amžiaus istoriniai įvykiai.

Rusijos ambasada Latvijoje specialiuose komentaruose pažymėjo, jog šis leidinys yra mėginimas analizuoti istorinius įvykius remiantis "objektyvistine" metodika. "Knygoje netrūksta "okupacinės" retorikos, kurią paįvairina kai kurių teigiamų sovietinio Latvijos istorijos laikotarpio momentų ir neigiamų tuometinio Latvijos prezidento Karlio Ulmanio valdymo aspektų pripažinimas", - pažymi ambasada.

Jos nuomone, knygoje retušuojamas "hitlerinio režimo pakalikų latvių vaidmuo žudant taikius žmones", o sovietiniams partizanams padėję Latvijos gyventojai vadinami "kolaborantais".

Pasak Rusijos ambasados, knygą reikia kruopščiai patobulinti. Tik po to skaitytojai galės susidaryti realų netolimos praeities įvykių vaizdą.