"Kokia bebūtų politika, šios dienos sprendimas yra visos mūsų šalies žmonių pergalė, jų gyvenimas yra saugesnis dėl šio įstatymo ir Aukščiausiasis Teismas savo sprendimu pritarė tam", - pareiškė jis.

Taip JAV prezidentas kalbėjo po to, kai Aukščiausiasis eismas nutarė pritarti B.Obamos sveikatos apsaugos sistemos pertvarkai, kuria siekiama užtikrinti sveikatos draudimą dar 32 milijonams žmonių, lig šiol tokio draudimo neturėjusiems.

B.Obama pasakė, jog šiuo sprendimu pritarta esminiam principui, kad Jungtinėse Valstijose, turtingiausioje pasaulio šalyje, niekam neturi grėsti finansinis žlugimas dėl ligos.

"Aukščiausiasis šalyje teismas dabar tarė savo žodį. Mes imsimės jį įgyvendinti. Mes dirbsime kartu, kad patobulintume jį, kiek galėsime", - pridūrė jis.

Šis sprendimas, anot prezidento, reiškia, kad žmonės pagal medicinos sąlygas nebus diskriminuojami, kad žmonės galės gauti kvalifikuotą sveikatos priežiūrą.

Tačiau respublikonų kandidatas į prezidentus Mittas Romney pažadėjo siekti, kad šis AT nutarimas būtų atšauktas.

Istorinė byla

Ši istorinė byla reškia didžiulį prezidento triumfą likus keliems mėnesiams iki rinkimų, kuriuose jis sieks antrosios kadencijos.

Praėjus dvejiems metams po to, kai B.Obama pasirašė įstatymą, pagal kurį turi būti apdrausti dar 32 mln. amerikiečių ir draudimo negalima nesuteikti paciento ligos istorijos pagrindu, šio įstatymo likimas buvo šešių vyrų ir trijų moterų rankose.

Nors Jungtinės Valstijos yra turtingiausia pasaulio valstybė, jos yra vienintelė industrializuota demokratija, nesuteikianti sveikatos draudimo visiems savo piliečiams.

Sprendimo apimtį ir mastą dar kartą pademonstravo tai, kad devyni Aukščiausiojo Teismo teisėjai kovo pabaigoje žodinius argumentus teikė beveik šešias valandas per tris dienas - ilgiausiai dėl vieno klausimo per daugiau kaip 45 metus.

Sprendimas gali turėti lemtingos reikšmės B.Obamos prezidentavimui ir Aukščiausiojo Teismo pirmininkui Johnui Robertsui, kurį į Aukščiausiąjį Teismą 2005 metais paskyrė tuometinis prezidentas George'as W.Bushas.

Praeityje J.Robertsas dažnai pritardavo mažesnės apimties sprendimams, kuriais buvo įveikiami ideologiniai skirtumai dėl į dvi beveik vienodas stovyklas susiskirsčiusio Teismo. Šįkart J.Robertsas palaikė B.Obamos pusę.

Devyni teisėjai į stovyklas yra susiskirstę ideologiškai ir politiškai. J.Robertsą ir dar keturis konservatorius, kurie dažnai sudaro daugumą, yra paskyrę respublikonų prezidentai. Keturis liberalus paskyrė demokratų prezidentai, tarp jų - B.Obama.

B.Obama tvirtai gynė įstatymą

Antradienį vakare per lėšų rinkimo renginį Majamyje B.Obama tvirtai gynė savo sveikatos apsaugos įstatymą.

"Tikiu, kad sveikatos (apsaugos) reforma buvo teisingas dalykas, - sakė jis. - Tikiu, jog buvo teisinga užtikrinti, kad daugiau kaip trys milijonai jaunų žmonių galėtų likti savo tėvų sveikatos draudimo planuose".

"Tikiu, kad buvo teisinga suteikti daugiau nuolaidų pagyvenusiems žmonėms dėl jų receptinių vaistų. Tikiu, jog buvo teisinga užtikrinti, kad kiekvienas šioje šalyje gautų padorią sveikatos priežiūrą ir susirgęs nebankrutuotų", - kalbėjo prezidentas.

"Štai kuo tikiu. Bet tai priklauso nuo jūsų. Sprendžiate jūs", - pridūrė B.Obama.

Didžiausiu JAV sveikatos apsaugos sistemos pertvarkymu per beveik 50 metų siekiama užtikrinti sveikatos draudimą daugiau kaip 30 mln. anksčiau nedraustų amerikiečių ir sulėtinti didelį medicininių paslaugų brangimą. JAV sveikatos apsaugai išleidžia daugiau nei bet kuri kita valstybė, bet maždaug 50 mln. iš 310 mln. amerikiečių neturi išvis jokio draudimo.

Pacientų apsaugos ir prieinamos priežiūros akto, kurį kritikai praminė "Obamacare" ("Obamos priežiūra"), esmė yra individualūs mandatai, pagal kuriuos kiekvienas JAV pilietis nuo 2014 metų privalės įsigyti sveikatos draudimą. Priešingu atveju numatomos baudos.

Oponentai teigia, kad Kongresas viršijo savo konstitucines prerogatyvas reikalaudamas asmenų pirkti draudimą, o B.Obamos administracija tvirtina, kad tokie pakeitimai yra gyvybiškai svarbūs ir atitinka esamus prekybos ir mokesčių įstatymus.

Taip pat yra klausimas dėl šio įstatymo taikymo sveikatos apsaugos programai "Medicaid" mažas pajamas gaunančioms šeimoms. Tokiu žingsniu, kaip nurodo Kongreso biudžeto biuras, būtų apimta maždaug 16 mln. neapdraustų, neturtingų amerikiečių.

Priešininkai sako, kad toks išplėtimas būtų nekonstitucinis, nes juo valstijos būtų verčiamos apdrausti šią naują grupę ir sulauktų netiesioginio grasinimo neskirti federalinių lėšų "Medicaid".

Maždaug 56 proc. amerikiečių sako, kad nepritaria sveikatos apsaugos įstatymui, rodo sekmadienį paskelbti "Reuters" ir "Ipsos" apklausos rezultatai. Tačiau paklausus apie atskiras nuostatas, dauguma respondentų išreiškė joms tvirtą paramą, išskyrus individualų draudimo įsigijimo mandatą, kuriam nepritarė 61 proc. apklaustųjų.

Kalbant apie kitas įstatymo dalis, 82 proc. apklaustųjų pirmenybę teikė tam, kad draudikams nebūtų leidžiama nedrausti žmonių, jau sergančių kokiomis nors ligomis. 61 proc. pritaria tam, kad vaikai galėtų likti tėvų draudimo programose iki 26 metų amžiaus, o 72 proc. remia reikalavimą daugiau kaip 50 darbuotojų turinčioms kompanijoms siūlyti draudimą.